Az SAP több mint 500 nagyvállalati szolgáltatást tesz elérhetővé tesztrendszerén

ESA-architektúrájának tesztelése során az SAP bevonja ügyfeleit és partnereit a nagyvállalati szolgáltatások definiálásába és fejlesztésébe

KOPPENHÁGA (Dánia)Az SAP AG (NYSE: SAP) a mai napon bemutatta több mint 500 élő nagyvállalati szolgáltatást futtató Enterprise Services Architecture (ESA) tesztrendszerét. A vállalat ezzel a lépéssel is közelebb kívánja vinni ügyfeleit a szolgáltatásközpontú architektúrák, partnereit pedig az optimális fejlesztési platform kiépítéséhez. A mySAP™ ERP legújabb változatára épülő ESA tesztrendszerben a partnerek, fejlesztők és ügyfelek kipróbálhatják a nagyvállalati szolgáltatásokat, és segíthetnek behatárolni illetve kifejleszteni azokat a megoldásokat, amelyek segítségével a nagyvállalatok újszerű, az eddiginél hatékonyabb módon futtathatják környezetükben a gyakori üzleti folyamatokat.

„Az SAP töretlenül dolgozik 2003-ban bemutatott szolgáltatásközpontú architektúrája megvalósításán, és továbbra is vezető szerepet játszik a minden eddiginél rugalmasabb és innovatívabb megoldások bevezetésében” – nyilatkozta Shai Agassi, az SAP Termék és Technológia csoportjának (SAP Product and Technology Group) elnöke és igazgatóságának tagja. „Nagyon örülünk, hogy első valódi alkalmazásstruktúra (applistructure) platformunk, az SAP NetWeaver™ ilyen kedvező fogadtatásra talált az ügyfelek körében. Az ESA tesztrendszerrel ügyfeleink és partnereink közvetlenül megismerhetik a szolgáltatásalapú megoldások előnyeit. Az SAP továbbra is versenytársait megelőzve jelenik meg kézzelfogható üzleti értéket hordozó megoldásokkal, és őrzi vezető platformfejlesztői pozícióját a globális piacon.”

A jövő nagyvállalati szoftvereinek előnyei – a jelenben

A webszolgáltatások által megteremtett technológiai szabvány rugalmasabbá teszi a rendszerek közötti interakciót. A nagyvállalati szolgáltatások a webszolgáltatási technológia segítségével elsajátítják „az üzleti élet nyelvezetét”, és meghatározott üzleti szemantika alapján, egységes, működéshez igazodó kapcsolatokat alakítanak ki az IT-környezetben.

Felhasználásukkal a szervezetek új, innovatív üzleti folyamatokkal egészíthetik ki meglévő rendszereiket. Az ESA-architektúra a nagyvállalati szolgáltatások koncepcióját a megfelelő technológiai infrastruktúrával és kompozit alkalmazásokkal ötvözve hatékony és egységes modellt biztosít az üzleti folyamatok rugalmasságának és innovativitásának fokozásához. Az így elért nagyfokú rugalmasság révén a vállalatok még több üzleti értéket nyerhetnek ki meglévő IT-beruházásaikból, és zökkenőmentesen átállhatnak az új üzleti kihívásoknak megfelelő, gyorsabb megoldásokra.

Az ESA tesztrendszerben az SAP 500 ilyen, ERP-folyamatokban gyakran igénybe vett nagyvállalati szolgáltatást bocsát rendelkezésre (pl. a beszerzéstől a kifizetésig, valamint a megrendeléstől a fizetésig terjedő folyamatokat támogató szolgáltatásokat). A nagyvállalati szolgáltatások működésére jó példa, ahogy a rendszer a beszerzéstől a kifizetésig terjedő (procure-to-pay) folyamatban a rendhagyó események (pl. téves szállítás) fellépését kezeli. Az ilyen különleges események a hagyományos környezetben manuális lépések bonyolult láncolatát indítják el (pl. a szállítási call center tájékoztatása, a begyűjtés és a helyes címzetthez történő kiszállítás megszervezése stb.). Az ESA tesztrendszerben az SAP bemutatja, hogyan képesek a nagyvállalati szolgáltatások intelligensen reagálni a rendhagyó eseményekre, támogatni az ügykövetésbe bevont különböző felhasználókat, és elindítani a probléma azonosításától annak megoldásáig terjedő, automatikus folyamatot.

A tesztrendszer nagyvállalati szolgáltatásai kibővített mySAP ERP rendszerben működnek, ami megkönnyíti az ügyfelek számára az üzleti folyamatok végrehajtását, a partnerek és fejlesztők számára pedig ésszerűbb integrációt tesz lehetővé.

Az SAP NetWeaver és a nagyvállalati szolgáltatások alkalmazásának ösztönzése

Az SAP NetWeaver™ platform nyílt jellege és méretrugalmassága rendkívüli lehetőséget nyújt a szoftverszállítóknak a gyorsabb és gazdaságosabb szoftverfejlesztésre. Az SAP partnerei közül az Accenture, az AI, az Atos Origin, a CSC, az Infosys, a Jedox és a Pecaso már jelenleg is kínálnak az ESA tesztrendszerrel integrálható megoldásokat. A koppenhágai SAPPHIRE „SAP NetWeaver Village” nevet viselő kiállítási területének ESA Pavilonjában többek között ezekkel a kiegészítő szoftverekkel is megismerkedhetnek az érdeklődők.

A HR-megoldásokra és -szolgáltatásokra szakosodott Pecaso alkalmazása nyomon követi a dolgozói jelenlétet az érkezési és távozási (clock-in és clock-out) időpontok alapján, és valós időben hangolja össze a hiányzási adatokat a mySAP ERP tartalmával.

„A nagyvállalati szolgáltatások révén össze tudjuk kapcsolni alkalmazásunkat az SAP-rendszerekkel, és így ki tudjuk elégíteni azoknak az ügyfeleknek a speciális igényeit, akik átfogó, valós idejű tájékoztatást szeretnének kapni dolgozóik jelenlétéről” – nyilatkozta Andreas Fritz, a Pecaso technológiai igazgatója. „A nagyvállalati szolgáltatásokra támaszkodva olyan alkalmazást tudtunk kifejleszteni, amely 90 százalékkal gyorsabban integrálható a mySAP ERP-vel. Az SAP segítségével csökkentettük a termékinnováció költségeit és kedvezőbb ár-érték arányú megoldással léphettünk piacra.”

Az SAP partnerei, a fejlesztők és az érdeklődő ügyfelek idén júliustól, az SAP Developer Network (SDN) címén (http://sdn.sap.com) érhetik el az ESA tesztrendszert.

Az ügyfelek már ma is élvezhetik az ESA előnyeit
A ESA tesztrendszer újabb fontos lépést jelent az Enterprise Services Architecture fejlesztési ütemtervének megvalósításában. Az SAP NetWeaver platform bevezetésével az SAP már felkészítette megoldásait a szolgáltatásközpontú működésre, és valódi „applistructure” szemlélet követve hasznosította az alkalmazási és integrációs technológiák konvergenciájából eredő előnyöket. Az ESA kiépítésére törekvő ügyfeleknek először a szolgáltatásközpontú megoldások előhírnökének tekinthető mySAP ERP rendszert érdemes telepíteniük az ESA Adoption Program keretében. Ez a bevezetési program a fokozatosság elvét, az egyéni üzleti szükségleteket és a meglévő rendszerek produktivitását szem előtt tartva, formalizált módon segíti az ESA-ra való átállást. Ha többre kíváncsi, olvassa el 2005. március 30-án kiadott, kapcsolódó sajtóközleményünket („SAP Helps Customers Accelerate the Move Toward Services-Oriented Architecture”)