Az SAP kutatás-fejlesztési központot nyit Budapesten

Július 1, 2005 által SAP News

A legújabb SAP Labs terven felüli létszámmal indul

BudapestAz SAP AG (NYSE: SAP) ma hivatalosan megnyitotta Budapesten tizedik kutatás-fejlesztési központját. A Graphisoft Parkban működő SAP Labs Hungary a mySAP™ Supply Chain Management (mySAP SCM) alkalmazásokhoz fejleszt majd új elemeket és funkciókat, valamint globalizációs és nyelvi tanácsadási szolgáltatásokat nyújt az SAP ügyfelei részére.

A Bulgáriában, Franciaországban, Indiában, Izraelben, Japánban, Kanadában, Kínában, Magyarországon, Németországban és az Egyesült Államokban működő SAP Labs központok új ötletek és korszerű technológiák integrálásával olyan megoldásokat fejlesztenek, amelyek kielégítik az ügyfelek, konkrét ágazatok és földrajzi térségek üzleti folyamatokkal kapcsolatos szükségleteit, és ily módon az üzleti innováció élvonalában biztosítanak helyet az SAP és ügyfelei számára. A legújabb, budapesti SAP Labs eredetileg 50 helyi szoftverfejlesztőt kívánt felvenni az év közepéig, és létszáma 2006 végére érte volna el a 300 főt. Az üzleti megoldások és technológiák terén felhalmozott helyi szakértelmet és a stabil infrastrukturális hátteret látva azonban az SAP lényegesen több embert szerződtetett a tervezettnél, így a központ 2005 júliusában 100 szoftverfejlesztővel kezdi meg működését.

„Az új SAP-létesítmény tovább erősíti Magyarország fontos szerepét a globális informatikai szektorban” – jelentette ki Gyurcsány Ferenc, Magyarország miniszterelnöke. „A magyar kormány elkötelezetten támogatja azokat a befektetőket, amelyek magyarországi jelenléte hosszú távú külföldi tőkeberuházásokat biztosít hazánk számára és kibővíti a képzett helyi szakemberek karrierlehetőségeit.”

„Az óbudai Graphisoft park és benne az SAP kutatás-fejlesztési központ a tudás, a kreativitás koncentrációját jelképezik.” – mutatott rá Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere. „Tudásközpontok, ahol a magyar szellemi kapacitások maximális kiaknázására törekednek. Ezen értékek biztosításával, fejlesztésével fokozható Budapest, és vele Magyarország gyorsabb fejlődése és európai versenyképessége. Ez a jövő Magyarországának és Budapestjének kitörési pontja.”

Innováció a jövő adaptív üzleti hálózataiért
Az SAP Labs Hungary fontos szerepet fog játszani a mySAP SCM ellátásilánc-kezelő alkalmazások fejlesztése, és ezen keresztül az SAP ügyfelei, üzleti partnerei és azok ügyfelei által kiépítendő, jövőbeni adaptív üzleti hálózatok támogatása terén. A mySAP SCM nagyvállalati működéstervezést és irányítást segítő képességei, valamint koordinációs és együttműködési technológiái révén a vállalatok a szervezeti határokon túlra is kiterjeszthetik üzleti folyamataikat. Az így létrejövő adaptív üzleti hálózatok mérhető és fenntartható előnyöket biztosítanak számukra: mérséklik költségeiket, növelik szolgáltatási szintjüket, javítják produktivitásukat – és ezen keresztül nyereségesebbé teszik működésüket.

A globális üzleti megoldások terén felhalmozott szakértelem
Globalizációs szolgáltatásai keretében az SAP Labs Hungary teljes körű támogatást nyújt a globális üzleti megoldások kialakításához. Segíti a több nyelvet és időzónát lefedő megoldások, a kódolási rendszerek (pl. Unicode), a globális rendszerarchitektúrák és az országspecifikus verziók bevezetését, valamint az SAP alkalmazásainak és ágazati megoldásainak fordítását. Az SAP Labs keretein belül működő „Globalization Services” támogatja az ügyfeleket a globális üzleti működés következetes koncepciójának kidolgozásában, a globális stratégiák technikai megvalósíthatóságának értékelésében, valamint a globalizációs elképzelések és az üzleti célkitűzések összehangolásában. A Globalization Services helyi csapata Kelet-Európa feltörekvő piacaira fog koncentrálni, és azon belül is kiemelt figyelmet fordít Oroszországra.

„Az SAP Labs központok létrehozásának egyik fő célja az adott földrajzi térségben elérhető helyi szakértelem és tudás hasznosítása” – nyilatkozta Henning Kagermann, az SAP elnök-vezérigazgatója. „Az adott térség erősségeitől függően minden SAP Labs eltérő orientációval és termékfejlesztési feladatokkal rendelkezik. A legújabb, magyarországi SAP Labs létrehozásával még tovább kívánjuk színesíteni képességeinket és szeretnénk helyi szakembereket bevonni az SAP-nál zajló innovatív kutatásokba.”

A SAP Labs
Az SAP Labs feladata a mySAP Business Suite képességeit javító és kiterjesztő élvonalbeli szoftvermegoldások kutatása, megtervezése és fejlesztése. Az ismeretek bővítése, az innováció ösztönzése, valamint technológiai és HR-beruházásai révén az SAP Labs olyan megoldásokat fejleszt, amelyek segítségével az SAP ügyfelei finomíthatják folyamataikat és megvalósíthatják üzleti célkitűzéseiket. Az SAP globális kutatás-fejlesztési szervezetén belül dinamikus közösséget alkotó SAP Labs a tudás globális szintű megosztására és a kreativitás ösztönzésére törekszik. A Bulgáriában, Franciaországban, Indiában, Izraelben, Japánban, Kanadában, Kínában, Magyarországon, Németországban és az Egyesült Államokban működő SAP Labs központok új ötletek és korszerű technológiák integrálásával olyan megoldásokat fejlesztenek, amelyek kielégítik az ügyfelek, konkrét ágazatok és földrajzi térségek üzleti folyamatokkal kapcsolatos szükségleteit, és ily módon az üzleti innováció élvonalában biztosítanak helyet az SAP és ügyfelei számára.

Az SAP-ról
Az SAP az üzleti szoftvermegoldások vezető nemzetközi szállítója*. Jelenleg 120 ország több mint 27 000 vállalata mintegy 91 500 telepített példányt futtat az SAP® szoftvereiből – a kis- és középvállalatok szükségleteire szabott megoldásoktól kezdve a globális szervezetek működésének minden szintjét lefedő, átfogó alkalmazáscsomagokig. Az innovációt és a változások követését támogató SAP NetWeaver™ platformra épülő mySAP™ Business Suite elemei világszerte számos vállalatot segítenek hozzá ügyfél- és partnerkapcsolatai fejlesztéséhez, üzleti működése ésszerűsítéséhez és ellátási lánca hatékonyságának növeléséhez. Az SAP ágazatspecifikus megoldásai több mint 25 ágazat – köztük például a csúcstechnológia, a kiskereskedelem, az államigazgatás és a pénzügyi szolgáltatószektor – egyedi üzleti folyamatait támogatják. Az ötvennél is több országra kiterjedő leányvállalat-hálózattal rendelkező cég részvényeit „SAP” ticker-kód alatt több tőzsdén – köztük a frankfurti és a New York-i börzén – is jegyzik. (További információ://www.sap.com.)

(*) Az SAP definíciója szerint az üzleti szoftvermegoldások körét az integrált vállalatirányítási (ERP) rendszerek és a kapcsolódó szoftvermegoldások (ellátásilánc-kezelő, ügyfélkapcsolat-kezelő, termékéletciklus-kezelő és beszállítói kapcsolatkezelő alkalmazások) alkotják.

Az SAP Hungary Kft-ről
Az SAP Hungary Kft. a hazai informatika egyik legnagyobb szoftver cége, amelynek fejlődése a hazai üzleti és gazdasági körökben igazi sikertörténetnek számít. A magyar piacon immár csaknem másfél évtizede jelen lévő cég nem csupán a magyar nagyvállalatok közel 60%-ának üzleti megoldásszállítója, hanem az elmúlt évek során a kis- és közepes vállalatok megbízható partnerévé is vált. Nagyvállalati termékeit széles körben használják a versenyszféra mellett az államigazgatásban, a közszolgáltatásban, az egészségügyben és a felsőoktatásban is, míg kis- és közepes vállalatokat megcélzó portfoliója (a mySAP All-in-One és az SAP Business One megoldáscsomag) bármilyen méretű, bármely iparágban tevékenykedő cég üzleti folyamatait képes hatékonyan irányítani. A több, mint 140 főt foglalkoztató SAP Hungary Kft. tanácsadási és oktatási tevékenysége is hozzájárult ahhoz, hogy az SAP mára a magyar informatikai piac egyik meghatározó szereplőjévé nőtte ki magát.