Együttműködési megállapodást kötött a Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Kara és az SAP Hungary Kft.

Az SAP Hungary tovább bővíti szerepvállalását a magyar felsőoktatás fejlesztésében

BudapestAz SAP Hungary Kft. ma újabb, a magyar felsőoktatás fejlesztéséért tett lépést jelentett be, amelynek keretében a világ egyik vezető vállalatirányítási rendszereket fejlesztő cégének magyar leányvállalata és a magyar informatikai mérnökképzés zászlóshajója, a Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Kara együttműködési megállapodást kötött. A megállapodás részeként a Karon SAP Kompetencia Központ létesül, valamint az SAP, mint szoftver oktatása beépül a tananyagba. Az SAP segítséget nyújt továbbá a Kar oktatóinak SAP képzésében is.

A felsőoktatási intézmények és főként az informatikai képzést nyújtó intézmények feladata, hogy élen járjanak a legfejlettebb technológiák megismerésében, azok kipróbálásában, illetve elősegítsék, hogy ezek a technológiák beépüljenek az intézmény kutatásaiba és az oktatásba. A kompetencia központok létrehozásával biztosítható a hallgatók számára, hogy megfeleljenek az információs társadalom kihívásainak. – mondta el a bejelentés kapcsán Magyar Bálint oktatási miniszter.

Dr. Sima Dezső, egyetemi tanár, a Neumann János Informatikai Főiskolai Kar főigazgatója elmondta, hogy a trendeknek megfelelően a Kar oktatásában egyre nagyobb teret kap az alkalmazás-menedzsment és alkalmazás-szolgáltatás elméletének és gyakorlatának korszerű oktatása. Ezért a Kar a tervezett Mérnök informatikus mesterképzésében 2006 őszén Alkalmazás-menedzsment MSc szakirány létesítésére készül, de már ez előtt is elindítja a bevezető kurzusokat az alapképzés keretében. Az SAP Kompetencia Központ célja, hogy az üzleti folyamatokon alapuló vállalati erőforrás tervezés területén piacvezető SAP termékek – a mySAP Business Suite, illetve a kis- és középvállalkozások számára előrecsomagolt SAP Business One – eszközök felhasználásával tegye lehetővé a hallgatók számára az elméleti ismeretek gyakorlatban történő alkalmazását.

A stratégiai együttműködés ugyanakkor szervesen illeszkedik az informatika kulcstechnológiáinak területén a Kar által létrehozott Kompetencia Központok rendszerébe. Az informatika fejlődését meghatározó világcégekkel szoros együttműködésben kialakított Kompetencia Központok elősegítik a legújabb ismeretek és technológiák folyamatos beáramlását az informatikai mérnökképzésbe, és így nagymértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy a Kar a komplex mérnöki feladatok megoldására jól felkészített, kompetens szakembereket bocsásson a felhasználói szféra rendelkezésére.

A most létrehozott SAP Kompetencia Központ további célja az, hogy a Kar tevékenyen részt tudjon vállalni kapcsolódó alkalmazásfejlesztési feladatok megoldásában is.

“A jelen együttműködés megkötésével az SAP célja annak elősegítése, hogy a Kar hallgatói aktuális, naprakész és nem utolsósorban piacképes tudással hagyhassák el az iskolapadot, növelve ezzel elhelyezkedési esélyeiket. Számunkra kiemelkedő fontosságú, hogy a magyar munkaerő minősége a továbbiakban is magas színvonalú maradjon, hiszen épp ez volt a döntő fontosságú motiváló tényező abban, hogy a tavalyi évben az SAP Magyarországon hozta létre tizedik kutató-fejlesztő központját, amely 2006 végére már több, mint 300 magasan képzett diplomásnak ad majd munkát” – nyilatkozta az együttműködés bejelentése kapcsán Vahl Tamás, az SAP Hungary Kft. ügyvezető igazgatója.

Napjainkban a technológia gyors léptékű fejlődése az egyetemek számára is követelményeket támaszt: úgy kell alkalmazkodniuk a legújabb technológiai vívmányokhoz, hogy egyszerre feleljenek meg költséghatékonysági kritériumoknak és a piacképes szakemberképzési igényeknek. Ez utóbbi megköveteli a minőségi oktatást, naprakész tananyagokat, alkalmazkodva a piac igényeihez, miközben az egyetemek, főiskolák köztudomásúan nem rendelkeznek a versenyszférával összemérhető anyagi forrásokkal.

A mySAP ERP rendszernek az oktatásban való meghonosításával az egyetemek, főiskolák számos előnyre tesznek szert:

  • A rendszer – komplexitását figyelembe véve – alkalmas arra, hogy a vállalati gazdálkodás minden területén, az adott funkcióhoz kapcsolódó oktatást támogassa, ezáltal a gazdálkodás valamennyi aspektusát egységbe foglalja. Kiváló eszköz annak illusztrálására, hogy egy vállalat hogyan is működik valójában.
  • Az SAP rendszer ismerete a hallgatók számára a világ egyik legfejlettebb – mind funkcionalitás, mind architektúra szempontjából – vállalatirányítási szoftverének ismeretét jelenti, ami jelentősen megnöveli a végzett hallgatók munkaerőpiacon való sikeres megjelenését;
  • A mySAP ERP rendszer oktatásába prominens tanárokat, üzleti és informatikai gyakorlati szakembereket lehet bevonni, ami növeli, többek között, az egyes tantárgyak presztízsét.
  • Egyetemekkel, főiskolákkal és a gazdaság szereplőivel ezen az alapon európai méretű együttműködést lehet kialakítani. Számos rangos piacvezető vállalat, vezető tanácsadó cég alkalmazza a gyakorlatban e rendszert. A felhasználói kör ügyfelei, felhasználói, érdekszövetségei kiterjedt kapcsolatokat takarnak, melyek vérkeringésébe az SAP-n keresztül az oktatási szféra is bekapcsolódhat.

Az SAP-ról
Az SAP az üzleti szoftvermegoldások vezető nemzetközi szállítója*. Jelenleg több, mint 120 ország mintegy 32.000 vállalata futtat SAPR szoftvert – a kis- és középvállalatok szükségleteire szabott megoldásoktól kezdve a globális szervezetek működésének minden szintjét lefedő, átfogó alkalmazáscsomagokig. Az innovációt és a változások követését támogató SAP NetWeaverT platformra épülő SAP üzleti megoldások világszerte számos, a legkülönbözőbb méretű vállalatot segítenek hozzá ügyfél- és partnerkapcsolatai fejlesztéséhez, üzleti működése ésszerűsítéséhez és ellátási lánca hatékonyságának növeléséhez. Az SAP ágazatspecifikus megoldásai több mint 25 ágazat – köztük például a csúcstechnológia, az egészségügy, a kiskereskedelem, az államigazgatás és a pénzügyi szolgáltatószektor – egyedi üzleti folyamatait támogatják. Az ötvennél is több országra kiterjedő leányvállalat-hálózattal rendelkező cég részvényeit “SAP” ticker-kód alatt több tőzsdén – köztük a frankfurti és a New York-i börzén – is jegyzik. (További információ://www.sap.com.

(*) Az SAP definíciója szerint az üzleti szoftvermegoldások körét az integrált vállalatirányítási (ERP) rendszerek és a kapcsolódó szoftvermegoldások (ellátásilánc-kezelő, ügyfélkapcsolat-kezelő, termékéletciklus-kezelő és beszállítói kapcsolatkezelő alkalmazások) alkotják.

Az SAP Hungary Kft-ről
Az SAP Hungary Kft. a hazai informatika egyik legnagyobb szoftver cége, amelynek fejlődése a hazai üzleti és gazdasági körökben igazi sikertörténetnek számít. A magyar piacon immár csaknem másfél évtizede jelen lévő cég nem csupán a magyar nagyvállalatok közel 60%-ának üzleti megoldásszállítója, hanem az elmúlt évek során a kis- és közepes vállalatok megbízható partnerévé is vált. Nagyvállalati termékeit széles körben használják a versenyszféra mellett az államigazgatásban, a közszolgáltatásban, az egészségügyben és a felsőoktatásban is, míg kis- és közepes vállalatokat megcélzó portfoliója (a mySAP All-in-One és az SAP Business One rendszerek) bármilyen méretű, bármely iparágban tevékenykedő cég üzleti folyamatait képes hatékonyan irányítani. A több, mint 140 főt foglalkoztató SAP Hungary Kft. tanácsadási és oktatási tevékenysége is hozzájárult ahhoz, hogy az SAP mára a magyar informatikai piac egyik meghatározó szereplőjévé nőtte ki magát.

További információ: www.sap.hu

SAP Hungary Kft.
H-1124, Budapest, Csörsz u. 41.

BMF Neumann János Informatikai Főiskolai Kara
A NIK előkelő helyet foglal el a hazai műszaki felsőoktatásban, amelyet többek között a magas felvételi létszám mellett igen magas pontszámok, vagy az Országos Tudományos Diákköri Konferenciákon (OTDK) elért kimagasló hallgatói eredmények fémjeleznek. Így pl. 2005-ben a Kar közel 350 állami finanszírozású nappali tagozatos hallgatót vett fel, min. 117 ponttal, ill. 2005-ben a Kar hallgatói 11 OTDK helyezést szereztek, köztük három első helyet. A Mérnök informatikus (korábban műszaki informatika) képzés területén a publikált országos rangsorokban a Kar rendre az első helyek egyikén szerepel.

További információ a www.nik.hu címen található.