SAP szakembereket képeznek a Műegyetemen

SAP ösztöndíj, doktori képzés és kutatás-fejlesztési együttműködés a legpatinásabb magyar egyetem és az SAP Hungary Kft. megállapodásában

BudapestA SAP Hungary Kft., a világ vezető vállalatirányítási rendszereket fejlesztő cégének magyar leányvállalata és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem a mai napon ünnepélyes keretek között együttműködési megállapodást írt alá. A megállapodás kiterjed az oktatás és a kutatás – fejlesztés területére, az SAP Labs Hungary kutató-fejlesztő központ humánerőforrás utánpótlásának biztosítására, közös fejlesztésekre, valamint PhD képzésre és doktori ösztöndíjakra is.

A megállapodás létrejöttének hátterében az a tény áll, hogy a magyar informatikai piacon ma az SAP ismerete az egyik leginkább keresett szaktudás. Így mind az SAP, mind pedig az egyetem, annak hallgatói, oktatói és doktoranduszai számára elsődleges fontosságú érdek, hogy megfelelően képzett szakemberek álljanak rendelkezésre az SAP-t használó cégek igényeinek kielégítésére.

A megállapodás célja az SAP érdekkörébe tartozó, elsősorban termelésinformatikai ill. gazdasági informatikai jellegű, a vállalatirányítási szoftverrendszerek innovatív fejlesztését is felvállaló, az egyetemi oktatók, kutatók, doktoranduszok és hallgatók innovatív alkotó tevékenységének támogatása.

A megállapodás keretében az SAP vállalja, hogy távlati terveket készít a gazdasági informatikai képzés jövőjét, esetlegesen a Műegyetemen történő önálló szakként való beindítását illetően, valamint hogy alkalmazott kutatási, illetve kísérleti fejlesztés(eke)t rendel meg az egyetemtől. Az SAP 50 millió forint értékben szoftver licencekkel támogatja az egyetemet, valamint lehetővé teszi továbbá a BME hallgatói számára, hogy részt vegyenek a cég által szervezett képzésekben is.

A partnerségnek köszönhetően az egyetem figyelemmel kíséri az SAP munkaerő-piaci igényeit és lehetőségei szerint segítséget nyújt az SAP humánpolitikai feladatainak végrehajtásában is, elsősorban oly módon, hogy közreműködik jelenlegi és végzett hallgatói körében az SAP igényeinek megfelelő képzettségű, gyakorlatú munkaerő toborzásában. Az SAP célja, hogy elegendő számú és megfelelően képzett informatikai és gazdasági szakember álljon rendelkezésre a 2005-ben elindult SAP Labs Hungary kutató-fejlesztő központ számára, amely a tervek szerint 2006 végére mintegy 300 szoftverfejlesztőt, közgazdászt, és logisztikust foglalkoztat majd. Az SAP világszinten nyolcadik K+F központja által fejlesztett Supply Chain Management megoldást az SAP a világ minden táján értékesíti. A BME felnőttképzési programja keretében segíti az SAP foglalkoztatottjainak továbbképzését.

“Az SAP Hungary Kft. ma a legtöbb szoftverfejlesztőt foglalkoztató cégek között van Magyarországon. Az SAP ismerete nagyban növeli az informatikai szakemberek elhelyezkedési esélyeit, ugyanakkor az SAP-nek, partnereinknek és ügyfeleinknek is fontos, hogy jövőbeli alkalmazottaik már az iskolapadban átfogó, mély és a gyakorlatban is használható SAP ismereteket szerezzenek. Reményeink szerint a most megkötött együttműködés hosszú távon biztosítja a piaci igényeknek megfelelő SAP képzést Magyarországon” – nyilatkozta a szerződés aláírása kapcsán Vahl Tamás, az SAP Hungary Kft. ügyvezető igazgatója.

“Több éves munka után került sor erre az együttműködési szerződésre és aláírására. Az egyetem illetve egyik tanszéke megvásárolta az SAP rendszert, de az oktatásba való bevezetése csak a most aláírt együttműködési szerződés eredményeként válik lehetővé. Mától kezdve a hallgatók, és különösen az integrált vállalatirányítási rendszereket tanuló, tanulmányozó hallgatók a gyakorlatban is megismerkedhetnek az SAP kiváló tulajdonságaival, amely referencia rendszer az informatikai piac e szakterületének. Az egyetem által eddig is biztosított magas szintű informatikai ismeretekkel közelítve a rendszerhez bízvást mondhatjuk, hogy végzett hallgatóink a kutatásban és az alkalmazói területeken egyaránt kitűnően helyt fognak állni” – mondta dr. Molnár Károly, a BME rektora az ünnepélyes aláírás alkalmával.

Az SAP-ról
Az SAP az üzleti szoftvermegoldások vezető nemzetközi szállítója*. Jelenleg 120 ország több mint 29 800 vállalata mintegy 100 600 telepített példányt futtat az SAP® szoftvereiből – a kis- és középvállalatok szükségleteire szabott megoldásoktól kezdve a globális szervezetek működésének minden szintjét lefedő, átfogó alkalmazáscsomagokig. Az innovációt és a változások követését támogató SAP NetWeaver™ platformra épülő mySAP™ Business Suite elemei világszerte számos vállalatot segítenek hozzá ügyfél- és partnerkapcsolatai fejlesztéséhez, üzleti működése ésszerűsítéséhez és ellátási lánca hatékonyságának növeléséhez. Az SAP ágazatspecifikus megoldásai több mint 25 ágazat – köztük például a csúcstechnológia, a kiskereskedelem, az államigazgatás és a pénzügyi szolgáltatószektor – egyedi üzleti folyamatait támogatják. Az ötvennél is több országra kiterjedő leányvállalat-hálózattal rendelkező cég részvényeit “SAP” ticker-kód alatt több tőzsdén – köztük a frankfurti és a New York-i börzén – is jegyzik.

(*) Az SAP definíciója szerint az üzleti szoftvermegoldások körét az integrált vállalatirányítási (ERP) rendszerek és a kapcsolódó szoftvermegoldások (ellátásilánc-kezelő, ügyfélkapcsolat-kezelő, termékéletciklus-kezelő és beszállítói kapcsolatkezelő alkalmazások) alkotják.

Az SAP Hungary Kft-ről
Az SAP Hungary Kft. a hazai informatika egyik legnagyobb szoftver cége, amelynek fejlődése a hazai üzleti és gazdasági körökben igazi sikertörténetnek számít. A magyar piacon immár csaknem másfél évtizede jelen lévő cég nem csupán a magyar nagyvállalatok közel 60%-ának üzleti megoldásszállítója, hanem az elmúlt évek során a kis- és közepes vállalatok megbízható partnerévé is vált. Nagyvállalati termékeit széles körben használják a versenyszféra mellett az államigazgatásban, a közszolgáltatásban, az egészségügyben és a felsőoktatásban is, míg kis- és közepes vállalatokat megcélzó portfoliója (a mySAP All-in-One és az SAP Business One rendszerek) bármilyen méretű, bármely iparágban tevékenykedő cég üzleti folyamatait képes hatékonyan irányítani. A több, mint 140 főt foglalkoztató SAP Hungary Kft. tanácsadási és oktatási tevékenysége is hozzájárult ahhoz, hogy az SAP mára a magyar informatikai piac egyik meghatározó szereplőjévé nőtte ki magát.