Az SAP 22%-os szoftverárbevétel-növekedést ért el 2006 első negyedévében

A termékárbevétel és az összárbevétel is 18%-kal emelkedett

WALLDORF, NémetországAz SAP AG (NYSE: SAP) közzétette a 2006. március 31-én zárt első negyedévre vonatkozó előzetes pénzügyi eredményeit.

FŐBB ADATOK – 2006. I. negyedév

Árbevétel

 • A szoftvereladásokból származó árbevétel 22%-kal, 528 millió euróra emelkedett 2005 megfelelő időszakához (434 millió euró) képest. Az árfolyamhatást korrigálva ez 14%-os bővülést jelent.
 • A vállalat összárbevétele 2,04 milliárd eurót tett ki a első negyedévben, ami 18%-kal magasabb a 2005 hasonló időszakára vonatkozó értéknél (1,73 milliárd euró). Az árfolyamhatást korrigálva ez 13%-os bővülésnek felel meg.
 • Az EMEA-régió szoftverárbevétele 7%-kal, 229 millió euróra növekedett 2006 első három hónapjában (2005: 215 millió euró). Az árfolyamhatást korrigálva ez 6%-os emelkedés. A németországi szoftverforgalom 8%-kal nőtt az előző év első negyedéve óta.

Versenytársakhoz viszonyított piaci részesedés

 • Görgetett 12 havi alapon vizsgált szoftverárbevétel szerint a vállalat 21,6%-os globális piaci részesedéssel rendelkezett az első negyedévben közvetlen versenytársaihoz képest, amelyek a vállalat elemzői kutatások alapján végzett számításai alapján összesen mintegy 16 milliárd dollár szoftverárbevételt generáltak a globális piacon.

Eredmény

 • Az üzemi eredmény 409 millió euró volt az első negyedévben – 9%-kal több, mint egy évvel korábban (2005: 374 millió euró). A pro forma üzemi eredmény 20%-kal, 457 millió euróra emelkedett 2005 első negyedévének 381 millió eurós szintjéről.
 • Kétezerhat első negyedévének üzemi nyereséghányada 20,0% volt – 1,6 százalékponttal alacsonyabb az előző évi azonos időszakkal összevetve. A pro forma üzemi nyereséghányad 22,4% volt – 0,40 százalékponttal több a négy negyedévvel korábbi értéknél.
 • A nettó eredmény 282 millió eurót, a részvényegységre jutó nyereség (EPS) pedig 0,91 eurót tett ki 2006 első negyedévében, ami 11%-os emelkedést jelent az egy évvel korábbi értékekhez képest (2005: 254 millió euró illetve 0,82 euró). A pro forma nettó eredmény 315 millió euró (2005: 259 millió euró), a pro forma EPS pedig 1,02 euró volt (2005: 0,84 euró) – ez 22%-os növekedés 2005 első negyedévéhez viszonyítva.

“Örömmel jelentjük, hogy jól indult számunkra a 2006-os év, és az első negyedévben sikerült tovább növelnünk szoftver- és termékárbevételünket” – jelentette ki Henning Kagermann, az SAP vezérigazgatója. “Ez a lendületes növekedés 20 illetve 22%-kal javította pro forma üzemi eredményünket és részvényegységre jutó nyereségünket, ami azt jelenti, hogy jó úton haladunk a 2006-ra adott előrejelzés teljesítése felé.”

Kagermann úr így folytatta: “Tekintve, hogy az ügyfélelégedettség is most érte el az SAP történetében a legmagasabb szintet, mindez kézzel foghatóan bizonyítja, hogy új generációs ESA termékeink megfelelnek a komoly piaci elvárásoknak, ügyfeleink továbbra is bíznak technológiánkban és innovációinkra támaszkodva irányítják üzletmenetüket. A közeledő orlandói és párizsi SAPPHIRE konferenciák várhatóan tovább erősítik majd azt a meggyőződésünket, hogy 2006 meghatározó év lesz az SAP történetében, amelynek során új termékeink vetik meg növekedésünk alapját.”

Jövőbeni kilátások

A tavalyi negyedik negyedévről 2006. január 25-én közzétett sajtóközleményében foglaltakat fenntartva, a vállalat az alábbi eredményekre számít 2006 egészében:

 • A teljes évre vonatkozó termékárbevétel 13-15%-kal lesz magasabb a 2005-ös értéknél. Ez a növekedési ráta a szoftverárbevétel terén 2006 egészében várt 15-17%-os bővülésre épül.
 • A teljes évre számított pro forma üzemi nyereséghányad (a részvényalapú kompenzációt és a vállalatfelvásárlásokkal kapcsolatos költségeket figyelmen kívül hagyva) 0,5-1 százalékponttal fog emelkedni a tavalyi értékhez képest.
 • A 2005 egészére jellemző pro forma EPS (a részvényalapú kompenzációt és a felvásárlásokkal kapcsolatos kiadásokat nem számítva) várhatóan 5,80 és 6,00 dollár között alakul.
 • Az előrejelzés készítésekor a vállalat 1,23 dollár/euró becsült árfolyammal számolt.

Webcast/további pénzügyi információ

Az SAP felsővezetése konferenciahívást tartott az eredményekről. A konferenciahívást felvételről megtekinthetik a www.sap.com/investor címen. A negyedéves eredményekkel kapcsolatban a www.sap.com/investor oldal szolgál további pénzügyi információval.

Az SAP-ról
Az SAP az üzleti alkalmazások vezető nemzetközi szállítója*. Jelenleg több, mint 120 ország mintegy 33.200 vállalata futtat SAP® szoftvert – a kis- és középvállalatok szükségleteire szabott alkalmazásoktól kezdve a globális szervezetek működésének minden szintjét lefedő, átfogó alkalmazáscsomagokig. Az innovációt és a változások követését támogató SAP NetWeaver™ platformra épülő SAP üzleti alkalmazások világszerte számos, a legkülönbözőbb méretű vállalatot segítenek hozzá ügyfél- és partnerkapcsolatai fejlesztéséhez, üzleti működése ésszerűsítéséhez és ellátási lánca hatékonyságának növeléséhez. Az SAP ágazatspecifikus alkalmazásai több mint 25 ágazat – köztük például a csúcstechnológia, az egészségügy, a kiskereskedelem, az államigazgatás és a pénzügyi szolgáltatószektor – egyedi üzleti folyamatait támogatják. Az ötvennél is több országra kiterjedő leányvállalat-hálózattal rendelkező cég részvényeit “SAP” ticker-kód alatt több tőzsdén – köztük a frankfurti és a New York-i börzén – is jegyzik.

(*) Az SAP definíciója szerint az üzleti szoftveralkalmazások körét az integrált vállalatirányítási (ERP) rendszerek és a kapcsolódó szoftveralkalmazások (ellátásilánc-kezelő, ügyfélkapcsolat-kezelő, termékéletciklus-kezelő és beszállítói kapcsolatkezelő alkalmazások) alkotják.

Az SAP Hungary Kft-ről
Az SAP Hungary Kft. a hazai informatika egyik legnagyobb szoftver cége, amelynek fejlődése a hazai üzleti és gazdasági körökben igazi sikertörténetnek számít. A magyar piacon immár csaknem másfél évtizede jelen lévő cég nem csupán a magyar nagyvállalatok közel 60%-ának üzleti alkalmazás-szállítója, hanem az elmúlt évek során a kis- és közepes vállalatok megbízható partnerévé is vált. Nagyvállalati termékeit széles körben használják a versenyszféra mellett az államigazgatásban, a közszolgáltatásban, az egészségügyben és a felsőoktatásban is, míg kis- és közepes vállalatokat megcélzó portfoliója (a mySAP All-in-One és az SAP Business One rendszerek) bármilyen méretű, bármely iparágban tevékenykedő cég üzleti folyamatait képes hatékonyan irányítani. A jelenleg Magyarországon mintegy 350 főt foglalkoztató SAP Hungary Kft. tanácsadási és oktatási tevékenysége is hozzájárult ahhoz, hogy az SAP mára a magyar informatikai piac egyik meghatározó szereplőjévé nőtte ki magát.