Tanulmány igazolja az üzleti intelligencia fontosságát Európa lakossági bankjainál

Az SAP által szponzorált vizsgálat szerint azonosítatlan ügyfélszükségletek gátolják a bankoknál a forgalomnövekedést

BarcelonaAz európai bankoknak mindössze 23 százaléka képes könnyen hozzáférni a végrehajtott tranzakciókkal kapcsolatos ügyfélinformációkhoz – állapította meg az EMEA-régió 30 országának 125 lakossági bankja bevonásával végzett vizsgálat. Az Európai Pénzügyi Menedzsment és Marketing Szövetség (EFMA), a Mannheimi Egyetem és az SAP AG (NYSE: SAP) által közösen készített tanulmány szerint az üzleti intelligencia kulcsfontosságú informatikai terület az európai bankok számára, amelyek 88 százaléka készül adatminősége javítására a következő három évben.

Az önértékelő kérdőívekre épülő vizsgálat alapján a bankok tökéletesen tisztában vannak a releváns ügyféladatok gyűjtése, pontos tárolása, elemzése és visszakeresése kínálta értékkel. Felismerték, hogy az adatok egyértelmű szegmensekbe sorolása elősegíti stratégiájuk sikerét az ügyfélszerzés, a keresztértékesítés és a többcsatornás ügyfélkezelés terén, és ezzel kapcsolatban határozottabban foglalnak állást, mint az első hasonló vizsgálat lebonyolításakor, 2003-ban.

“Közös vizsgálataink harmadik évében az EFMA és az SAP még szélesebb banki mintát vizsgál és mélyebb betekintést nyújt azokba a kihívásokba, amelyek a lakossági pénzügyi szolgáltatásaikat az ügyfelek elvárásai szerint átalakító tagbankok előtt állnak” – nyilatkozta Patrick Desmarès, az EFMA igazgatója. “A vizsgálat eredményei közelebb visznek minket a problémák lényegéhez és az ágazat lehetőségeihez. Az előttünk álló évben kiváló alapot nyújtanak az EFMA-nak ahhoz, hogy küldetését teljesítve szakmai vitát és eszmecserét kezdeményezzen, és ösztönözze az innovációt.”

Az ügyfélinformációs rendszerekkel kapcsolatos főbb megállapítások:

  • Bár az ügyféltranzakciókkal, -elégedettséggel és viselkedéssel kapcsolatos adatok egyszerű elérhetősége ma még csupán a térségbeli bankok 23 százaléka számára realitás, 88 százalékuk 2009-re szeretné megvalósítani ezt az adatminőségi szintet.
  • A régió bankjainak egyharmada elemzi ad-hoc jelleggel az ügyféladatokat.
  • Csupán 11 százalékuk végez rendszeresen, egységes eljárás alapján adatbányászatot.
  • Nyolcvankilenc százalékuk készül arra, hogy ügyfélszegmensenként gyűjtse az adatokat vagy az összes releváns ügyféladatra, vagy pedig egyes adatcsoportokra (pl. reklamációk, értékesítési látogatások, számlázás) vonatkozóan.

“A piac magasabb érettségi fokán csak olyan, strukturáltabb üzletiintelligencia-folyamat birtokában lehet majd fenntartani az organikus növekedést, amely révén a bankok el tudják érni az ügyfélszegmensek jobb megismeréséhez szükséges információminőséget” – mutatott rá Daniele Bonfanti, a Financial Insights EMEA-régióbeli programmenedzsere. “A bankoknak rendkívül rugalmassá kell tenniük az adatgyűjtés és elemzés folyamatát, hogy valóban támogatni tudják az üzleti döntéseket, kezdeményezéseket, és ami még ennél is fontosabb: fel kell hagyniuk a gyakran túlságosan is nehézkes, lassú és merev szemlélettel az üzleti intelligencia terén.”

További megállapítások:

  • Növekedési stratégiák a profit növelésére: A bankok túlnyomó többsége (75%-a) a növekedést preferálta a költségcsökkentés helyett elsődleges üzleti stratégiaként.
  • Erősödő törekvés a reakcióidő lerövidítésére: A vizsgálat résztvevőinek 61 százaléka 2009-re szeretne validált ügyfélszükségletekhez igazodó, differenciált termék- és szolgáltatáskínálatot kialakítani – ma még csak a bankok 12 százaléka képes erre.
  • A meglévő IT-rendszerek korlátai: Az informatikai rendszerek korlátai a bankok több mint egyharmadát gátolják stratégiai célkitűzéseik megvalósításában. E bankok 98 százaléka arra számít, hogy három éven belül az IT már támogatni fogja az üzleti stratégiát, és versenyelőnyt teremt számára a piacon.

“Az eredményes ügyfélkezeléshez a bankok IT-rendszereinek és szervezeti felépítésének támogatnia kell az információk teljes szervezetre kiterjedő elérhetőségét” – jelentette ki Richard Lowrie, az SAP AG banki stratégiáért felelős igazgatója. “A 2003-as felmérés eredményeivel összehasonlítva az új vizsgálat összefüggést tár fel a bank üzleti stratégiája és az alaprendszerek ügyfélközpontú üzleti folyamatok támogatására való képessége között. Az SAP számára ezek az eredmények azt igazolják, hogy az analitikai banki képességek terén folytatott fejlesztések sürgető és állandó szükségletet elégítenek ki az ágazatban.”

Az Európai Pénzügyi Menedzsment és Marketing Szövetség
A nonprofit jelleggel működő Európai Pénzügyi Menedzsment és Marketing Szövetség (EFMA) tagságát európai bankok és pénzügyi szolgáltatószervezetek alkotják. Az EFMA célja az innováció ösztönzése a banki és pénzügyi szektorban a versenysemleges környezetben folytatott szakmai vita és eszmecsere révén. Az EFMA tanácskozásai és nyílt információmegosztási kezdeményezései a tagok közötti párbeszédet és együttműködést segítik, és fórumot teremtenek a bevált gyakorlat elismerésére és tanulmányozására.

Az EFMA tagsági díjakból, valamint rendezvényei és szolgáltatásai árbevételéből finanszírozza működését. A tagdíjakból olyan szolgáltatásokat nyújt, amelyeket kizárólag tagszervezetei vehetnek igénybe. A támogató tevékenységek bevételét a tagdíjak csökkentésére fordítja. Ezzel a rendszerrel az EFMA megőrzi semlegességét, védi programjait és tevékenységét az üzleti nyomással szemben, és garantálja a programok tagok által nagyra értékelt magas szakmai színvonalát. A feladatok sikeres ellátását jól tükrözi az EFMA tagjainak lojalitása. A Szövetség tagjai között Európa legnagyobb banki szervezeteinek több mint háromnegyede megtalálható.
További információ: http://www.efma.com

Az SAP-ról
Az SAP az üzleti szoftvermegoldások vezető nemzetközi szállítója*. Jelenleg 120 ország több mint 29 800 vállalata mintegy 100 600 telepített példányt futtat az SAP® szoftvereiből – a kis- és középvállalatok szükségleteire szabott megoldásoktól kezdve a globális szervezetek működésének minden szintjét lefedő, átfogó alkalmazáscsomagokig. Az innovációt és a változások követését támogató SAP NetWeaver™ platformra épülő mySAP™ Business Suite elemei világszerte számos vállalatot segítenek hozzá ügyfél- és partnerkapcsolatai fejlesztéséhez, üzleti működése ésszerűsítéséhez és ellátási lánca hatékonyságának növeléséhez. Az SAP ágazatspecifikus megoldásai több mint 25 ágazat – köztük például a csúcstechnológia, a kiskereskedelem, az államigazgatás és a pénzügyi szolgáltatószektor – egyedi üzleti folyamatait támogatják. Az ötvennél is több országra kiterjedő leányvállalat-hálózattal rendelkező cég részvényeit „SAP” ticker-kód alatt több tőzsdén – köztük a frankfurti és a New York-i börzén – is jegyzik.

(*) Az SAP definíciója szerint az üzleti szoftvermegoldások körét az integrált vállalatirányítási (ERP) rendszerek és a kapcsolódó szoftvermegoldások (ellátásilánc-kezelő, ügyfélkapcsolat-kezelő, termékéletciklus-kezelő és beszállítói kapcsolatkezelő alkalmazások) alkotják.

Az SAP Hungary Kft-ről
Az SAP Hungary Kft. a hazai informatika egyik legnagyobb szoftver cége, amelynek fejlődése a hazai üzleti és gazdasági körökben igazi sikertörténetnek számít. A magyar piacon immár csaknem másfél évtizede jelen lévő cég nem csupán a magyar nagyvállalatok közel 60%-ának üzleti megoldásszállítója, hanem az elmúlt évek során a kis- és közepes vállalatok megbízható partnerévé is vált. Nagyvállalati termékeit széles körben használják a versenyszféra mellett az államigazgatásban, a közszolgáltatásban, az egészségügyben és a felsőoktatásban is, míg kis- és közepes vállalatokat megcélzó portfoliója (a mySAP All-in-One és az SAP Business One rendszerek) bármilyen méretű, bármely iparágban tevékenykedő cég üzleti folyamatait képes hatékonyan irányítani. A mintegy 350 főt foglalkoztató SAP Hungary Kft. tanácsadási és oktatási tevékenysége is hozzájárult ahhoz, hogy az SAP mára a magyar informatikai piac egyik meghatározó szereplőjévé nőtte ki magát.