Új távlatok az ELTE informatikus képzésében

SAP kompetencia központ, EU-s és hazai forrásokból megvalósuló közös fejlesztések, valamint SAP ösztöndíjak is részét képezik az SAP és az ELTE megállapodásának

BudapestA SAP Hungary Kft., a világ vezető vállalatirányítási rendszereket fejlesztő cégének magyar leányvállalata és az Eötvös Loránd Tudományegyetem a mai napon ünnepélyes keretek között együttműködési megállapodást írt alá. A megállapodás tartalma markánsan különbözik az eddigiekben a felsőoktatási intézmények és az informatikai szférában tevékenykedő vállalatok között kötött szerződésektől, mégpedig abban, hogy a felek olyan közös innovációs, kísérleti fejlesztési tevékenység végzése mellett kötelezték el magukat, melyhez hazai és EU források is bevonásra kerülnek. Ennek fő eszköze az együttműködés keretében létrejövő SAP Excellence Center (Kompetencia Központ), melynek célja, hogy hatékonysági, versenyképességi szemléletet és gondolkodásmódot alakítson ki a gazdasági informatikai képzésben, segítve ezzel az ELTE hallgatóit a piacképes tudás megszerzésében és növelje elhelyezkedési esélyeiket.

A megállapodás kiterjed továbbá az oktatás és a kutatás – fejlesztés területére, az SAP Labs Hungary kutató-fejlesztő központ humánerőforrás utánpótlásának biztosítására, közös fejlesztésekre, valamint PhD képzésre és doktori ösztöndíjakra is.

Az ELTE azon elit felsőoktatási intézmények körébe tartozik, amelyek az SAP alkalmazást a gyakorlatban is használják az intézmény gazdasági ügyeinek támogatására, így közvetlen tapasztalattal, kompetenciákkal rendelkeznek a szoftver működését, működtetését illetően.

“Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen több éve használják az SAP piacvezető vállalatirányítási rendszerét, amelyet a nagy reményeket fűzünk a K+F munkák tekintetében is. Az SAP Excellence Center Gazdasági és Műszaki Főigazgatóság Információtechnológiai Központja üzemeltet. Az egyetem tavaly hozzájutott a mySAP IDES szoftverrendszerhez is, amely lehetővé teszi, hogy az Informatikai Karon nagy vállalati alkalmazói rendszerek megjelenjenek az oktatásban. A szoftverrendszer erősíti a reguláris és a PhD hallgatók gyakorlati képzését. Az együttműködéshez lehetővé teszi, hogy a nagy múltú Eötvös Loránd Tudományegyetemen felhalmozott szellemi potenciál sikeresen ötvöződjön az SAP korszerű technológiájával. Ennek eredményeként a mai igényeknek megfelelő, magasan képzett hallgatók biztos gyakorlati ismeretek birtokában fejezhetik be tanulmányaikat.” – nyilatkozta dr. Klinghammer István, az ELTE rektora.

A megállapodás értelmében az ELTÉ-n kialakítandó Excellence Center-ben zajló képzéshez, az SAP tudás átadásához biztos hátteret nyújt, hogy az “Innovatív Oktatástámogató Rendszer” elnevezésű, a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal által kiírt pályázati projektben zászlóshajóként résztvevő egyetem az SAP-val együtt már sikeresen kialakított egy informatikai megoldást, melyet a közeli jövőbeni az egész intézményen belül hasznosítani fog.

Az SAP célja, hogy elegendő számú és megfelelően képzett informatikai és gazdasági szakember álljon rendelkezésre a 2005-ben elindult SAP Labs Hungary kutató-fejlesztő központ számára, amely a tervek szerint 2006 végére mintegy 300 szoftverfejlesztőt, közgazdászt, és logisztikust foglalkoztat majd. Az ELTÉ-vel, mint Magyarország leginnovatívabb egyetemével kötött együttműködési megállapodás segíti az SAP-t ezen cél elérésében. Az SAP világszinten nyolcadik K+F központja által fejlesztett Supply Chain Management alkalmazást az SAP a világ minden táján értékesíti.

“Az ELTE Informatikai Karáról kikerülő friss diplomás informatikusok elméleti tudása világszinten is versenyképes. Fontosak azonban a gyakorlati ismeretek is, amelyek megszerzésében nagy segítséget nyújthat az ELTE diákjai számára a jelen megállapodás keretében létrejövő SAP Kompetencia Központ. Fontos eleme a megállapodásnak továbbá, hogy az SAP és az Egyetem együttműködésében kiemelt szerepet szánunk az EU-s és hazai támogatási forrásoknak, hiszen reményeink szerint az oktatás kiemelt szerephez jut a 2007-től induló második Nemzeti Fejlesztési Tervben is.” – nyilatkozta a megállapodás aláírása kapcsán Vahl Tamás, az SAP Hungary Kft. ügyvezető igazgatója.

Az SAP-ról
Az SAP az üzleti szoftvermegoldások vezető nemzetközi szállítója*. Jelenleg 120 ország több mint 29 800 vállalata mintegy 100 600 telepített példányt futtat az SAPR szoftvereiből – a kis- és középvállalatok szükségleteire szabott megoldásoktól kezdve a globális szervezetek működésének minden szintjét lefedő, átfogó alkalmazáscsomagokig. Az innovációt és a változások követését támogató SAP NetWeaverT platformra épülő mySAPT Business Suite elemei világszerte számos vállalatot segítenek hozzá ügyfél- és partnerkapcsolatai fejlesztéséhez, üzleti működése ésszerűsítéséhez és ellátási lánca hatékonyságának növeléséhez. Az SAP ágazatspecifikus megoldásai több mint 25 ágazat – köztük például a csúcstechnológia, a kiskereskedelem, az államigazgatás és a pénzügyi szolgáltatószektor – egyedi üzleti folyamatait támogatják. Az ötvennél is több országra kiterjedő leányvállalat-hálózattal rendelkező cég részvényeit “SAP” ticker-kód alatt több tőzsdén – köztük a frankfurti és a New York-i börzén – is jegyzik.

(*) Az SAP definíciója szerint az üzleti szoftvermegoldások körét az integrált vállalatirányítási (ERP) rendszerek és a kapcsolódó szoftvermegoldások (ellátásilánc-kezelő, ügyfélkapcsolat-kezelő, termékéletciklus-kezelő és beszállítói kapcsolatkezelő alkalmazások) alkotják.

Az SAP Hungary Kft-ről
Az SAP Hungary Kft. a hazai informatika egyik legnagyobb szoftver cége, amelynek fejlődése a hazai üzleti és gazdasági körökben igazi sikertörténetnek számít. A magyar piacon immár csaknem másfél évtizede jelen lévő cég nem csupán a magyar nagyvállalatok közel 60%-ának üzleti megoldásszállítója, hanem az elmúlt évek során a kis- és közepes vállalatok megbízható partnerévé is vált. Nagyvállalati termékeit széles körben használják a versenyszféra mellett az államigazgatásban, a közszolgáltatásban, az egészségügyben és a felsőoktatásban is, míg kis- és közepes vállalatokat megcélzó portfoliója (a mySAP All-in-One és az SAP Business One rendszerek) bármilyen méretű, bármely iparágban tevékenykedő cég üzleti folyamatait képes hatékonyan irányítani. A több, mint 350 főt foglalkoztató SAP Hungary Kft. tanácsadási és oktatási tevékenysége is hozzájárult ahhoz, hogy az SAP mára a magyar informatikai piac egyik meghatározó szereplőjévé nőtte ki magát.