Az SAP és a Microsoft Duet™ szoftvere összekapcsolja a hatékonyságot növelő irodai szoftverek és a vállalati szoftver-alkalmazások világát

Május 2, 2006 által SAP News

A korábban “Mendocino projekt” néven ismert Duet az előre bejelentett időben érkezik a piacra

WALLDORF, Németország és REDMOND, WashingtonTizenkét hónappal a Mendocino projekt – az SAP és a Microsoft közös kezdeményezése, amely lehetővé teszi, hogy Microsoft® Office alkalmazások segítségével gyorsan és könnyen elérhetőek legyenek a vállalatok üzleti folyamatai és adatai – elindítására vonatkozó tervek bejelentését követően az SAP AG (NYSE: SAP) és a Microsoft ma nyilvánosságra hozta, hogy a két cég 2006. júniusában kezdi meg a közös termék szállítását. A termék hivatalos neve “Duet™ software for Microsoft Office and SAP”lesz. 2005 végétől a termék teszt-verziójának előnyeit már mintegy 100 közös ügyfél és partner, közöttük az Atmel és az Infosys is élvezheti. Az SAP és a Microsoft a Duet funkcióinak további tervezett fejlesztését jelentette be, valamint az idei év második felében további üzleti szcenáriókat is terveznek kibocsátani a szoftverhez.

A Duet lehetővé teszi az infomunkások számára, hogy kiválasztott SAP üzleti folyamatokhoz és adatokhoz a már ismert Microsoft Office környezetben férjenek hozzá.Az SAP alkalmazás ezen funkcionalitása segítségével a Duet-et használó cégek pénzt és időt takaríthatnak meg, növelhetik a folyamat-megfelelés szintjét és hatékonyabb döntéshozatalt valósíthatnak meg azáltal, hogy könnyebben és rugalmasabban férhetnek hozzá dedikált SAP alkalmazásokhoz.

Infomunkások milliói használják nap mint nap a Microsoft Office hatékonyságot növelő irodai szoftvereit munkájukban és kapcsolattartásra. Azonban munkájuk elvégzéséhez legtöbbjüknek a vállalati folyamatokkal és információkkal is kapcsolatba kell kerülnie. A cég strukturált üzleti folyamatai és a pontos információk közötti egységes kapcsolat hiánya megalapozatlan döntéshozatalt, illetve a cég stratégiájával nem szerves összhangban álló lépéseket eredményezhet. A Duet segítségével a vállalatok segíthetik a felhasználók alkalmazkodását a vállalatirányítási rendszerekhez és üzleti folyamatokhoz egy olyan, számukra már ismerős környezettel, amely rövid időn belül telepíthető és gyakorlatilag semmiféle plusz képzést nem igényel.

“Amikor az emberek nem tudják, hogy bizonyos információ létezik, vagy csak nincs idejük arra, hogy megkeressék, azt kockáztatják, hogy rossz döntéseket hoznak” – nyilatkozta Mark Levitt, az IDC számítógépes csoportmunkával foglalkozó kutatási igazgatója. “A Duet a Microsoft Office alkalmazások és az SAP vállalati információinak és folyamatainak olyan üzleti szempontú kombinációja, amely segítségével gyorsabbá válik a döntéshozatal, fejlődik annak minősége, valamint növekszik a munkaerő produktivitása. A Duet segítségével a jelenleginél sokkal több, Microsoft Office-ban dolgozó felhasználó tud könnyebben hozzáférni az SAP rendszerhez.”

A Duet már a kezdeti fázisban is sikeres
Mintegy 100 ügyfél és partner vett részt a Duet tesztelésében, közöttük az Atmel, amely vezető szerepet tölt be a mikrovezérlők, fejlett logikai eszközök, nem-felejtő memóriák, valamint rádiófrekvenciás komponenesek tervezése és gyártása terén. A Duet költségvetési monitoring támogatási funkcióját alkalmazva az Atmel azt várja, hogy növekszik az adatok átláthatósága, valamint hatékonyabb lesz az információk megosztása a globális szervezeten belül. A cél természetesen az, hogy az üzleti folyamatok hatékonyabbá váljanak és nőjön a szervezet termelékenysége.

“A Duet az Microsoft és az SAP környezetét gördülékenyen kapcsolja össze, lehetőséget adva ezáltal az infomunkásoknak arra, hogy a széles körben használt és jól ismert felhasználói interfész segítségével könnyebben férjenek hozzá és jobban átlássák az SAP üzleti adatait, beleértve ebbe a pénzügyi jelentéseket is” – mondta el Mikes Sisois, az Atmel tervezésért és IT-ért felelős alelnöke és informatikai igazgatója. “Az Atmel számára ez kimondhatatlanul nagy hozzáadott értéket képvisel, mivel zökkenőmentesebb döntéshozatalt tesz lehetővé, segítve ezáltal a nagyobb produktivitás elérését”.

Mind az SAP, mind pedig az SAP rendszerintegrátori és alkalmazás-kínáló partnerei részt vettek a Duet program tesztelésében és izgatottan várják, mikortól válik a Duet elérhetővé.

“Mi az Infosys-nél saját, Microsoft és SAP szoftverrel működő szervezetünkön belül telepítettük és teszteltük a Duet szoftvert,” – nyilatkozta Chandrashekar Kakal, az Infosys Vállalati Üzleti Megoldások részlegének vezetője. “Ügyfeleink kézzelfogható eredményeket várnak IT beruházásaiktól, és az Infosys feladata, hogy ezeket szállítsa. Régi, megbízható partnereink, a Microsoft és az SAP segítségével az Infosys egyedülállóan kedvező helyzetben van ahhoz, hogy Duet-alapú megoldásokat kínáljon ügyfeleinek üzleti igényeik kielégítésére.”

Nagyobb átláthatóság és jobb megfelelés
A Duet szoftvert az SAP és a Microsoft közösen fejleszti, értékesíti és közösen nyújt támogatási szolgáltatást is. A mai napon a cégek közös marketing kampányt indítottak, beleértve ebbe a világ vezető üzleti lapjaiban megjelentetett hirdetéseket és egy közös weboldalt (www.duet.com) is, ahol az ügyfelek további információkhoz juthatnak hozzá magáról a termékről, valamint egy közös, 13 várost érintő roadshow-ról, amely 2006. június 13-án veszi kezdetét.

A Duet jelentős előnyöket nyújt az üzleti szervezetek és azok dolgozói számára, valamint magasabb szintű ellenőrzést tesz lehetővé.

  • Költségvetési monitoring: Zökkenőmentes hozzáférést biztosít a menedzserek számára azokhoz a pénzügyi adatokhoz, amelyek a kellően megalapozott döntések meghozatalához szükségesek.
  • Idő- menedzsment: Lehetővé teszi a dolgozók számára, hogy rögzítsék az elvégzett feladatokat és a ledolgozott munkaórákat az MS Outlook Naptár segítségével, valamint automatikusan szinkronizálja és frissíti az MS Outlook megbeszélési időpontokat az SAP vállalatirányítási rendszerével, a mySAP™ ERP-vel.
  • Szabadságok kezelése: Lehetővé teszi a munkavállalók számára, hogy az MS Outlook segítségével nyújtsanak be szabadság-kérelmeket és kérjék feletteseik jóváhagyását, ily módon lehetővé téve az adatok szinkronizációját és a folyamatok megfelelését a számítógép és a mySAP ERP között.
  • Szervezeti menedzsment: Lehetővé teszi a dolgozók és a menedzserek számára, hogy az ismerős Outlook környezetben férjenek hozzá szervezeti információkhoz és egyéb HR-hez kapcsolódó feladatokhoz.

Kiterjesztett termék- útiterv
2006. második felében az SAP és a Microsoft két értékcsomag (value pack) kibocsátását tervezi a Duet-hez, amelyek hozzáadott üzleti szcenárió – támogatást, megnövelt platform-képességeket és nyelvi támogatást tartalmaznak. Ezek az értékcsomagok öt újabb szcenáriót fognak majd tartalmazni az MS Office számára, amelyek a mySAP ERP és a mySAP™ Business Suite ügyfélkapcsolat-kezelési (customer relationship management, CRM) és beszállítói kapcsolat- kezelési (supplier relationship management, SRM) alkalmazásaiból származnak. Ezek a szcenáriók: toborzás- menedzsment, utazási menedzsment, analitika, beszerzési menedzsment, és értékesítési tevékenység menedzsment. Ezen értékcsomagok segítségével a Duet képességei jóval túlmutatnak majd a dolgozók és menedzserek kiszolgálásán annak érdekében, hogy működési hatékonyságot és költségmegtakarítást tegyenek lehetővé. Az értékcsomagokat úgy tervezték, hogy kompatibilisek legyenek a mySAP ERP következő verziójával, valamint a 2007-ben kiadandó Microsoft Office rendszerrel is, nyelvi támogatásuk pedig az angol mellett kiterjed a franciára, a németre, a portugálra, a spanyolra és a japánra is.

“A Duet-tel az SAP és a Microsoft olyan emberbarát megoldást kínál közös ügyfeleinknek, amely megnövekedett hozzáférést tesz lehetővé az információkhoz a döntéshozók számára, akik így hatékonyabban dolgozhatnak” – mondta el Jeff Raikes, a Microsoft üzleti divíziójának elnöke. “Emellett a Duet lehetővé teszi mind az on-line, mind az off-line hozzáférést az SAP üzleti folyamataihoz a könnyen használható és szinte mindenütt megtalálható Office környezetből. A Duet a bonyolult feladatokat egyszerűvé teszi, az egyszerűeket pedig könnyűvé. A Duet jelenlegi verziója csak az első eredménye annak a kapcsolatnak, ami remélyeink szerint a két cég közötti gyümölcsöző együttműködéssé válik” – tette hozzá.

“Az SAP és a Microsoft azért dolgoztak együtt az elmúlt 15 évben, hogy elsőosztályú megoldásokat nyújthassanak ügyfeleiknek” – nyilatkozta Shai Agassi, az SAP igazgatótanácsi tagja, a Termék és Technológia Csoport elnöke. “A Duet kiterjeszti ezt az együttműködést, hiszen összekapcsolja az infomunkások által leggyakrabban használt produktivitási környezetet a vállalatok által leggyakrabban használt üzleti alkalmazásokkal. A Duet segítségével az infomunkások jobb rálátással rendelkeznek a vállalati információkra és növekszik hatékonyságuk, aminek eredményeképpen gyorsabb és megalapozottabb döntéseket hozhatnak azáltal, hogy könnyebben hozzáférnek a vállalati folyamatokhoz.”

A soron következő nagy események: SAPPHIRE® ’06 Orlando és SAPPHIRE® ’06 Párizs
Csatlakozzon az SAP-hoz és partnereihez, és fedezze fel, hogy a közöss innovációk és a nyílt technológiák hogyan segítik az ügyfeleket üzleti folyamataik fejlesztésében, a piacra jutás meggyorsításában, valamint a versenytársaknál gyorsabb és hatékonyabb gondolkodásban. Az SAP nemzetközi ügyfél – konferenciáján, a SAPPHIRE®-n floridai Orlando-ban (május 16-18.) és a franciaországi Párizsban (május 30- június 1.) első kézből tudhatja meg, hogyan használják az SAP® alkalmazásokat a világ legkülönbözőbb méretű,változatos iparágakban tevékenykedő vállalatai a fejlesztések ösztönzésére és a növekedés serkentésére. További információkért kérjük, látogassa meg a www.sap.com/sapphire weboldalt.

A Microsoft-ról
Az 1975-ben alapított Microsoft (Nasdaq: “MSFT”) olyan szoftvereket, szolgáltatásokat és megoldásokat kínál, amelyek segítik az embereket és üzleti szervezeteket, hogy lehetőségeiket teljes körűen kiaknázzák.

Az SAP-ról
Az SAP az üzleti alkalmazások vezető nemzetközi szállítója*. Jelenleg több, mint 120 ország mintegy 33.200 vállalata futtat SAP® szoftvert – a kis- és középvállalatok szükségleteire szabott alkalmazásoktól kezdve a globális szervezetek működésének minden szintjét lefedő, átfogó alkalmazáscsomagokig. Az innovációt és a változások követését támogató SAP NetWeaver™ platformra épülő SAP üzleti alkalmazások világszerte számos, a legkülönbözőbb méretű vállalatot segítenek hozzá ügyfél- és partnerkapcsolatai fejlesztéséhez, üzleti működése ésszerűsítéséhez és ellátási lánca hatékonyságának növeléséhez. Az SAP ágazatspecifikus alkalmazásai több mint 25 ágazat – köztük például a csúcstechnológia, az egészségügy, a kiskereskedelem, az államigazgatás és a pénzügyi szolgáltatószektor – egyedi üzleti folyamatait támogatják. Az ötvennél is több országra kiterjedő leányvállalat-hálózattal rendelkező cég részvényeit “SAP” ticker-kód alatt több tőzsdén – köztük a frankfurti és a New York-i börzén – is jegyzik.

(*) Az SAP definíciója szerint az üzleti szoftveralkalmazások körét az integrált vállalatirányítási (ERP) rendszerek és a kapcsolódó szoftveralkalmazások (ellátásilánc-kezelő, ügyfélkapcsolat-kezelő, termékéletciklus-kezelő és beszállítói kapcsolatkezelő alkalmazások) alkotják.

Az SAP Hungary Kft-ről
Az SAP Hungary Kft. a hazai informatika egyik legnagyobb szoftver cége, amelynek fejlődése a hazai üzleti és gazdasági körökben igazi sikertörténetnek számít. A magyar piacon immár csaknem másfél évtizede jelen lévő cég nem csupán a magyar nagyvállalatok közel 60%-ának üzleti alkalmazás-szállítója, hanem az elmúlt évek során a kis- és közepes vállalatok megbízható partnerévé is vált. Nagyvállalati termékeit széles körben használják a versenyszféra mellett az államigazgatásban, a közszolgáltatásban, az egészségügyben és a felsőoktatásban is, míg kis- és közepes vállalatokat megcélzó portfoliója (a mySAP All-in-One és az SAP Business One rendszerek) bármilyen méretű, bármely iparágban tevékenykedő cég üzleti folyamatait képes hatékonyan irányítani. A jelenleg Magyarországon mintegy 350 főt foglalkoztató SAP Hungary Kft. tanácsadási és oktatási tevékenysége is hozzájárult ahhoz, hogy az SAP mára a magyar informatikai piac egyik meghatározó szereplőjévé nőtte ki magát.