Új informatikai rendszer a magyar bankok bankjánál

Hazánkban a Magyar Nemzeti Bank frissítette először meglévő SAP szoftverét mySAPTM ERP 2004 alkalmazás-csomagra

BudapestAz SAP Hungary Kft. a mai napon bejelentette, hogy lezárult a Magyar Nemzeti Banknál (MNB) a mySAPTM ERP 2004-es verziószámú SAP szoftver bevezetése. A 2006. januárjában indult, az SAP Hungary Kft. tanácsadó csapata által végrehajtott projekt keretében a magyarországi bankok bankja hazánkban elsőként állt át az SAP legfrissebb alkalmazás-csomagjára. A projekt különlegességét az adja, hogy az MNB-nél használt több, mint 2000 ügyfélspecifikus- fejlesztéssel működő komplex SAP rendszert az SAP Hungary tanácsadói rekordidő alatt, a projekt elindítását követő három hónapon belül állították át a hazánkban először bevezetett új verzióra. A funkcióazonos verzióváltás lebonyolítása mellett az SAP feladata volt a tanácsadási tevékenység, a tesztelés támogatása, az oktatás és a dokumentálás végrehajtása is.

Az MNB 1997 óta, azaz immár kilenc éve használja az SAP szoftvert nem banküzem-specifikus háttérirodai (back-office) folyamatai kezelésére. A verzióváltás (upgrade) hátterében az MNB azon IT stratégiája áll, mely szerint minden tranzakcionális feladatot SAP-ban kell megoldani. Ennek értelmében az MNB az ehhez szükséges funkciókkal rendelkező legújabb SAP verzióra kívánt átállni. Az MNB-nél bevezetett SAP alkalmazás-csomag pénzügyi, kontrolling, tárgyieszköz-nyilvántartási, anyaggazdálkodási, értékesítési, humán erőforrás és speciális főkönyvi funkcióval rendelkezik, valamint a web alapú toborzás feladatait is végzi, átfogva ezzel a központi bank nem banküzem-specifikus folyamatainak szinte teljes spektrumát.

Magyarországon jelenleg az MNB-vel együtt kilenc bank (az OTP Bank, a K&H, a Raiffeisen Bank, a Takarékbank, az Inter-Európa Bank, az Erste Bank, a West LB Hungaria Bank, és a jelenleg bevezetési fázisban lévő FHB Rt) használ SAP szoftvert.

“Az SAP a Magyar Nemzeti Bank IT stratégiájának egyik alappillére, ennek megfelelően a SAP-val megoldott feladatok körét folyamatosan bővítjük. Biztosak vagyunk abban, hogy terveinket az SAP legfrissebb szoftververziójával folyamatosan és zökkenőmentesen tudjuk megvalósítani. A verzióváltás végrehajtásában átfogó, komplex feladatot adtunk az SAP Hungary-nak, amit ők sikerrel megoldottak.” – mondta el a bejelentés kapcsán Gerhardt Ferenc, a Magyar Nemzeti Bank igazgatója.

A MNB SAP-ba vetett bizalmát jelzi az a tény is, hogy szintén az SAP vezethette be a humánerőforrás- fejlesztési funkciót a banknál, valamint az EU- csatlakozást megelőzően az MNB az SAP EU- Fitness nevű szolgáltatáscsomagját is igénybe vette, amelynek keretében az SAP megvizsált minden olyan tevékenységet ( pl. beszerzés, értékesítés), amelyre hatással bírnak a pénzügyi és adózási vonatkozású EU-jogszabályok, és javaslatot tett egyrészt a belső folyamatok, másrészt az ezeket támogató rendszerek átalakítására. Jelenleg pedig egy hosszú távú megállapodás keretében folyamatosan végeznek feladatokat az MNB számára.

“Meglévő ügyfeleink közül Magyarországon először a Magyar Nemzeti Bank váltott a mySAP ERP 2004 alkalmazácsomagra, ami számunkra a meglévő csaknem egy évtizedes jó kapcsolat bizonyítéka. Az.SAP tanácsadó csapata igen komoly feladatot oldott meg sikeresen, amikor az MNB komplex rendszerét a lehető legrövidebb idő alatt sikerült frissítenie ” – nyilatkozta Misnyovszki Zoltán, az SAP Hungary Kft. szolgáltatási üzletágának igazgatója.

A mySAP ERP gazdag funkcionalitást, ágazatspecifikus vonásokat és a legmegfelelőbb eljárásokat kínálja három évtizedes SAP-tapasztalat birtokában. Segítségével rendkívüli mértékben javítható a vállalatvezetés, ha az adatokat információkká, majd az információkat tettekre váltható elemzésekké alakítjuk. A mySAP ERP könnyedén továbbfejleszthető: egyszerűen bővíthető például az ügyfélkapcsolatokat kezelő mySAP Customer Relationship Management, a szállítói kapcsolatokat nyilvántartó mySAP Supplier Relationship Management, a termékek életciklusát követő mySAP Product Lifecycle Management, valamint az ellátási láncot felügyelő mySAP Supply Chain Management alkalmazással. Ugyanakkor zökkenőmentes átmenet valósítható meg az átfogó funkcionalitást biztosító és a saját rendszert vállalatközi világgá bővítő mySAP Business Suite megoldásba is. A mySAP ERP rendszer azon a hatékony integrációs és applikációs SAP NetWeaverR technológiai platformon működik, amire vegyes funkciókat magukban foglaló új üzleti folyamatok építhetők, és ami mérsékli a bekerülési költséget (TCO) a szokásos integrációs igények csökkenése következtében, valamint teljes életciklus-menedzselést kínál a megoldáshoz. Ez a világhálós szolgáltatásokra épülő platform jelenti a vállalati szolgáltatások architektúrájának alapját, valamint felsorakoztatja az embereket, információkat és az üzleti folyamatokat a szervezeti és technológiai határvonalak mentén.

Az SAP-ról
Az SAP az üzleti alkalmazások vezető nemzetközi szállítója*. Jelenleg több, mint 120 ország mintegy 33.200 vállalata futtat SAPR szoftvert – a kis- és középvállalatok szükségleteire szabott alkalmazásoktól kezdve a globális szervezetek működésének minden szintjét lefedő, átfogó alkalmazáscsomagokig. Az innovációt és a változások követését támogató SAP NetWeaverT platformra épülő SAP üzleti alkalmazások világszerte számos, a legkülönbözőbb méretű vállalatot segítenek hozzá ügyfél- és partnerkapcsolatai fejlesztéséhez, üzleti működése ésszerűsítéséhez és ellátási lánca hatékonyságának növeléséhez. Az SAP ágazatspecifikus alkalmazásai több mint 25 ágazat – köztük például a csúcstechnológia, az egészségügy, a kiskereskedelem, az államigazgatás és a pénzügyi szolgáltatószektor – egyedi üzleti folyamatait támogatják. Az ötvennél is több országra kiterjedő leányvállalat-hálózattal rendelkező cég részvényeit “SAP” ticker-kód alatt több tőzsdén – köztük a frankfurti és a New York-i börzén – is jegyzik.

(*) Az SAP definíciója szerint az üzleti szoftveralkalmazások körét az integrált vállalatirányítási (ERP) rendszerek és a kapcsolódó szoftveralkalmazások (ellátásilánc-kezelő, ügyfélkapcsolat-kezelő, termékéletciklus-kezelő és beszállítói kapcsolatkezelő alkalmazások) alkotják.

Az SAP Hungary Kft-ről
Az SAP Hungary Kft. a hazai informatika egyik legnagyobb szoftver cége, amelynek fejlődése a hazai üzleti és gazdasági körökben igazi sikertörténetnek számít. A magyar piacon immár csaknem másfél évtizede jelen lévő cég nem csupán a magyar nagyvállalatok közel 60%-ának üzleti alkalmazás-szállítója, hanem az elmúlt évek során a kis- és közepes vállalatok megbízható partnerévé is vált. Nagyvállalati termékeit széles körben használják a versenyszféra mellett az államigazgatásban, a közszolgáltatásban, az egészségügyben és a felsőoktatásban is, míg kis- és közepes vállalatokat megcélzó portfoliója (a mySAP All-in-One és az SAP Business One rendszerek) bármilyen méretű, bármely iparágban tevékenykedő cég üzleti folyamatait képes hatékonyan irányítani. A jelenleg Magyarországon mintegy 350 főt foglalkoztató SAP Hungary Kft. tanácsadási és oktatási tevékenysége is hozzájárult ahhoz, hogy az SAP mára a magyar informatikai piac egyik meghatározó szereplőjévé nőtte ki magát.