A középvállalatok szerint az IT jelenti a kulcsot a növekedéshez és a nagyobb versenytársakkal szembeni sikeres helytálláshoz

WALLDORF, NémetországAz Economist Intelligence Unit 1400 közepes méretű vállalat vezetőjének megkérdezésével végzett kutatása igazolja az informatikának a cégek növekedésében játszott fontos szerepét

Európa közepes méretű vállalatainak vezetői szerint a technológia kritikus fontosságú a cég növekedése szempontjából, valamint a nagyobb multinacionális cégekkel szembeni sikeres helytállásban. Erre a megállapításra jutott az Economist Intelligence Unit (EIU) SAP AG által támogatott kutatása, amely Európa-szerte mintegy 1400, közepes méretű (20 millió dollártól 500 millió dollárig terjedő éves forgalmú) vállalati és államigazgatási vezetővel elkészített személyes interjún alapul.

A középvállalatok jelentik Európa számos gazdaságának húzóerejét, de a nagyobb szereplők egyre növekvő dominanciája a piacról való kiszorulással fenyegeti őket. Az EIU tanulmányának egyik legfontosabb megállapítása a középvállalati vezetők azon vélekedése, hogy a technológia fontos szerepet tölt be a hatékony növekedési stratégia megvalósításában, valamint az erős ügyfél- és partnerkapcsolatok kialakításában.

A válaszadók több mint két harmada, 65%-a látja úgy, hogy a technológia kritikus szerepet játszik a cég növekedésre való képességében, 70%-uk pedig úgy gondolja, hogy a technológiai stratégia szorosan összefügg az üzleti stratégiával. Ezt tükrözi a felsővezetők kulcsfontosságú döntésekben való részvétele is: a tulajdonosok vagy igazgatósági tagok 78%-a, a vezérigazgatóknak pedig 83%-a vesz részt a fontos technológiai döntések meghozatalában.

A közepes méretű vállalatok a növekedésre koncentrálnak. Az európai cégek különösen tudatában vannak annak, hogy a terjeszkedés érdekében új piacokra kell belépniük. Számos vezető adott hangot a nagyvállalatok támasztotta versennyel kapcsolatos aggodalmainak (43%), míg 18%-uk a piacaikon még jelen nem lévő cégektől tart. A legnagyobb aggodalmat a nagy-britanniai cégek mutatták, akiknek 54%-a tart a már működő nagyvállalatok támasztotta versenytől.

A középméretű vállalatok előnyei
Az európai cégek mindemellett biztosak abban, hogy képesek fejlődni az egyre nagyobb kihívásokat jelentő piacon. Az erős ügyfelek és versenytársak részéről érkező nyomás ellenére a középvállalatok hisznek abban, hogy méretük előnyökkel jár. Hisznek az organikus és optimális növekedésben, míg az összeolvadások és felvásárlások számukra nem jelentik a növekedés vonzó útját. A kutatás eredményei azt mutatják, hogy a kisebb cégek szerint méretük lehetővé teszi számukra, hogy jobb, mélyebb kapcsolatot alakítsanak ki partnereikkel és ügyfeleikkel, rugalmasabbak legyenek, valamint gyorsabban tudjanak reagálni az ügyfelek igényeire. A megkérdezettek mintegy egy harmada (33%) véli úgy, hogy mindezen előnyök fokozatosan eltűnnek a cég növekedésével párhuzamosan.

“A kutatás eredményei azt mutatják, hogy miközben valóban léteznek a középvállalatokat érő kihívások – beleértve ebbe az árversenyt, a megfelelő szaktudás meglétét és a piaci versenyt – még mindig számos lehetőségük nyílik a növekedésre” – mondta el Denis McCauley, az Economist Intelligence Unit Global Technology Research csoportjának igazgatója. “Emellett az egyes országok kormányainak is az a szándéka, hogy több figyelmet szenteljen ennek a szegmensnek a növekedés elősegítése érdekében. A közepes vállalatok olyan növekedés elérésében érdekeltek, amelyek üzleti céljaikat szolgálják, és egyre inkább tudatosodik bennük, hogy ha okosan gondolkodnak és stratégiai megközelítésben alkalmazzák az információtechnológiát, akkor cégük még évek múlva is létezni fog” – tette hozzá.

A vezetőknek friss informatikai ismeretekre és rendszerekre van szükségük
A megkérdezett vezetők egy része nem hisz abban, hogy mostani informatikai rendszerük kielégíti jelenlegi vagy jövőbeli üzleti igényeiket, és számos válaszadó említette, hogy fenntartásai vannak alkalmazottai informatikai tudásával kapcsolatban. A kutatásban megkérdezettek 25%-a véli úgy, hogy meglévő rendszereik nem fedik le az ügyfelek vagy beszállítók által támasztott folyamati követelményeket, míg 31%-uk gondolja az, hogy jelenlegi rendszerük nem skálázható a növekedés fenntartása érdekében.

A kutatás fényt derített a vezetők azon észrevételére is, mely szerint az európai munkavállalók informatikai tudása nem elégséges ahhoz, hogy teljes mértékben ki tudják aknázni a technológia nyújtotta lehetőségeket. 24%-uk úgy gondolja, hogy a technikai ismeretek az IT beruházások komoly akadályát képezhetik, 18%-uk aggódik a nem hatékony menedzsment miatt és 20%-uk tart attól, hogy a felsővezetők nem értik meg az információtechnológia fontosságát.

“Az EIU kutatás eredményeit megvizsgálva az üzenet világos: az IT fontos” – mondta el Veres Zsolt, az SAP CE4 régiójának kis- és középvállalati értékesítési igazgatója. Az SAP és partnerei több, mint 30 éve dolgoznak együtt a legkülönbözőbb méretű vállalatokkal annak érdekében, hogy olyan, az iparági legjobb gyakorlatokat magukban foglaló, elérhető árú megoldásokat nyújtsanak a középvállalatok számára, amelyek alacsony költséggel és rövid idő alatt telepíthetőek.”

A “Gondolkodjunk nagyban: Középvállalatok és a terjeszkedés kihívásai (Thinking big: Midsize companies and the challenges of growth)” c. tanulmány ingyenesen letölthető az Economist Intelligence Unit vezetői tájékoztató honlapjáról
www.eiu.com/ThinkingBig

Az Economist Intelligence Unitról
Az Economist Intelligence Unit az Economist Group (The Economist kiadójának) üzleti információs ága. Globális hálózatunk több mint 500 elemzővel dolgozik és 195 országban folyamatosan elemezzük a politikai, gazdasági és üzleti élet történéseit és előrejelezzük azokat. Alapos országismereteink felhasználásával világelsőként ezen a téren segítséget nyújtunk a vezetőknek a jobb üzleti döntések meghozatalában olyan naprakész, megbízható és pártatlan elemzések biztosításával, amelyek a világpiaci trendekkel és az üzleti stratégiákkal kapcsolatosak.

Az SAP-ról
Az SAP az üzleti alkalmazások vezető nemzetközi szállítója*. Jelenleg több, mint 120 ország mintegy 33.200 vállalata futtat SAP® szoftvert – a kis- és középvállalatok szükségleteire szabott alkalmazásoktól kezdve a globális szervezetek működésének minden szintjét lefedő, átfogó alkalmazáscsomagokig. Az innovációt és a változások követését támogató SAP NetWeaver™ platformra épülő SAP üzleti alkalmazások világszerte számos, a legkülönbözőbb méretű vállalatot segítenek hozzá ügyfél- és partnerkapcsolatai fejlesztéséhez, üzleti működése ésszerűsítéséhez és ellátási lánca hatékonyságának növeléséhez. Az SAP ágazatspecifikus alkalmazásai több mint 25 ágazat – köztük például a csúcstechnológia, az egészségügy, a kiskereskedelem, az államigazgatás és a pénzügyi szolgáltatószektor – egyedi üzleti folyamatait támogatják. Az ötvennél is több országra kiterjedő leányvállalat-hálózattal rendelkező cég részvényeit “SAP” ticker-kód alatt több tőzsdén – köztük a frankfurti és a New York-i börzén – is jegyzik.

(*) Az SAP definíciója szerint az üzleti szoftveralkalmazások körét az integrált vállalatirányítási (ERP) rendszerek és a kapcsolódó szoftveralkalmazások (ellátásilánc-kezelő, ügyfélkapcsolat-kezelő, termékéletciklus-kezelő és beszállítói kapcsolatkezelő alkalmazások) alkotják.

Az SAP Hungary Kft-ről
Az SAP Hungary Kft. a hazai informatika egyik legnagyobb szoftver cége, amelynek fejlődése a hazai üzleti és gazdasági körökben igazi sikertörténetnek számít. A magyar piacon immár csaknem másfél évtizede jelen lévő cég nem csupán a magyar nagyvállalatok közel 60%-ának üzleti alkalmazás-szállítója, hanem az elmúlt évek során a kis- és közepes vállalatok megbízható partnerévé is vált. Nagyvállalati termékeit széles körben használják a versenyszféra mellett az államigazgatásban, a közszolgáltatásban, az egészségügyben és a felsőoktatásban is, míg kis- és közepes vállalatokat megcélzó portfoliója (a mySAP All-in-One és az SAP Business One rendszerek) bármilyen méretű, bármely iparágban tevékenykedő cég üzleti folyamatait képes hatékonyan irányítani. A jelenleg Magyarországon mintegy 350 főt foglalkoztató SAP Hungary Kft. tanácsadási és oktatási tevékenysége is hozzájárult ahhoz, hogy az SAP mára a magyar informatikai piac egyik meghatározó szereplőjévé nőtte ki magát.