Az SAP regionális megoldás-központokat hoz létre a középvállalatok fejlődésének segítésére

2006 során a tervek szerint 80 iparág-specifikus megoldás jelentenek be

WALLDORF, NémetországAz SME Solution Center-ek az SAP és a partnerek erőfeszítéseit egyesítik új, a helyi piacok igényeire szabott megoldások kifejlesztése és a kis- és közepes vállalatok iparági igényeinek kielégítése érdekében.

Az SAP AG (NYSE: SAP) bejelentette, hogy az SAP és partnereinek tapasztalatára építve olyan regionális megoldás-központokat hoz létre, amely lehetővé teszik, hogy tovább bővítsék a világ legnagyobb, kis- és közepes vállalatok (kkv-k) számára kifejlesztett iparág-specifikus üzleti szoftvermegoldások portfolióját. Az Amerikában, Európában, Közel- Keleten és Afrikában székhellyel rendelkező stratégiai csapatokkal működő SME Solution Center célja, hogy a partnerekkel együttműködve fejlesszen és minősítsen olyan iparági megoldásokat, amelyek gyorsan és előre kiszámíthatóan vezethetők be, gyorsan alkalmazkodnak az üzleti igények változásához és megfelelő iparági tapasztalattal rendelkeznek. A 2006-os év során az SAP világszerte mintegy 80 iparág – és piac-specifikus megoldást tervez bevezetni.

A Barcelonában (Spanyolország), Londonban (Egyesült Királyság), Newton Square-ben (Pennsylvania, Egyesült Államok), Prágában (Cseh Köztársaság), Szingapúrban, és Walldorfban (Németország) létrehozandó központok az SAP működési régiót lefedve fognak támogatást nyújtani az SAP partnerei számára. A központok az SAP legjobb gyakorlatán alapuló metodológiát, dokumentációt, és előre konfigurált, végponttól végpontig terjedő (end-to-end) üzleti szcenáriókat fejlesztenek ki, amelyek segítségével előre tervezhető lesz a bevezetés ideje és költségei. A központok által kifejlesztett megoldások segítségével a kis- és közepes vállalatok igen rövid idő alatt képesek lesznek kiaknázni az SAP szoftvere által nyújtott működési hatékonyságot, és olyan rugalmas platformot telepíthetnek, amely növeli egyedi, megkülönböztető versenyelőnyüket.

“Megfelelő, az egyedi iparágakra vagy mikrovertikális igényekre szabott megoldások, illetve az azok szállítására képes szoftvergyártók nélkül a közepes méretű vállalatok számos iparágban nem kapják meg a megfelelő színvonalú szolgáltatásokat ahhoz, hogy meg tudjanak felelni a piac igényeinek” – mondta el Bob Anderson, a Gartner Csoport kutatási igazgatója. “Ugyanakkor előfordul, hogy a partnereknek nem áll rendelkezésükre elegendő forrás ahhoz, hogy új megoldásokat dobjanak piacra. A specifikus piaci igényekre és az iparági lehetőségekre koncentráló regionális csapatok létrehozása segíteni fog az egyre növekvő piaci igények kielégítésében, hiszen a kkv-k egyre inkább az informatika nyújtotta eszközök segítségével kívánják növelni versenyképességüket.”

A közepes méretű vállalatok előnyöket kovácsolnak a magas színvonalú piacból és a vertikális megoldásokból
Miközben a közepes méretű vállalatok számos olyan kihívással szembesülnek, mint nagyobb versenytársaik, sokan közülük még mindig nem rendelkeznek olyan megoldásokkal, amelyek a megfelelő szintű sajátosságokkal, kifinomultsággal és skálázhatósággal rendelkeznek. Az SAP és partnereinek erőforrásait egy szisztematikus és globális megközelítésbe összefogva az egyes SME Solution Center-ek növelik majd azoknak a vállalatoknak a számát, amelyek az SAP és a partnerei által szállított szoftvercsomagokból profitálhatnak.

A központok segítségével az SAP és partnerei a világszerte mintegy 650 elérhető megoldásból álló portfoliót állítanak össze. A középpontban többek között az autóipar, a vegyipar, a fogyasztási cikkek, kereskedelem, fémfeldolgozás, tudományok, élelmiszeripar, csúcstechnológia, ipari gép- és alkatrészgyártás, logisztikai szolgáltatók, szolgáltatások, közszéfre, kiskereskedelem és nagykereskedelmi disztribúció áll.

“A befektetés gyorsabb megtérülése, a rövidebb bevezetési idő és az alacsonyabb költségek segítségével mintegy 60%-ot tudtunk spórolni” – nyilatkozta Jan Orsuliak, a szlovákiai Oravska Lesná-ban működő Avex Production nevű elektronikai alkatrészgyártó ügyvezető igazgatója. “Terveink szerint idén megduplázódik profitunk, amit az SAP tesz lehetővé, hiszen a szoftver segítségével hatékonyabban kezelhetjük és ellenőrizhetjük költségeinket.”

A gyors bevezetéssel nő az érték
Az SAP és partnerei gyorsan bevezethető, teljes körű üzleti megoldásokat kínálnak majd ügyfeleiknek. A mySAP™ Business Suite alkalmazások és az SAP Best Practices mellett ezek a megoldások az SAP ASAP Focus metodológián alapuló bevezetéseket is magukban foglalnak majd. Ezek a megoldások fogják majd össze a szoftvert, a dokumentációt, az elő- konfigurációt és a bevezetés meggyorsítását annak érdekében, hogy segítse az ügyfeleket abban, hogy felkészítsék a rendszert, az adatokat és az alkalmazottakat a sikeres működésre. A fázisonként bevezethető, a későbbiekben kibővíthető és adaptálható megoldások optimalizálják az alapvető üzleti folyamatokat és céljuk az, hogy lehetővé tegyék a középvállalatok számára, hogy a számukra a piacon versenyelőnyt nyújtó tulajdonságokra koncentráljanak.

A Hitachi Consulting, amely az SAP vezető partnere a vegyipar, malomipar, a csúcstechnológia és a fogyasztási cikkek terén, az észak – amerikai SME Solution Center-rel való együttműködés kezdetétől számítva három héten belül írta alá első ügyfél- szerződését.

“A Hitachi Consulting megoldásához hozzáadva ezt az ajánlatot, jelentősen lerövidül ügyfeleinknél a befektetések megtérülésének ideje” – mondta el John Clark, a Hitachi Consulting alelnöke. “A mostani szerződés csupán az első az előttünk álló sikerek sorozatában, amelyeket a Solution Center nyújtotta eszközök segítségével érhetünk el, segítve középvállalati ügyfeleinket a kockázat, a bonyolultság és a teljes költségek csökkentésében.”

Megcélozni a lehetőségeket és felgyorsítani a partnerek piacra jutását
A csomag- fejlesztés és a minősítési folyamat racionalizálásával a központok lehetővé teszik az SAP számára, hogy egyszerre terjessze ki megoldás-portfolióját és a középvállalatoknak fejlesztő és szállító partnereinek hálózatát. Az SAP és partnereinek iparági, bevezetési és helyi piacokon meglévő szakértelmére építve a Solution Centerek kulcsrakész, racionalizált és standardizált folyamatokat tartalmazó megoldásokat kínálnak majd.

A központok egyúttal oktatási és értékesítési eszközökkel is szolgálnak majd a megoldások hatékonyabb marketingje és értékesítése érdekében, valamint olyan keretet teremtenek, amelyek segítségével a partnerek lokalizálhatják a megoldásokat az új piacokra történő bevezetés érdekében. Ennek eredményeképpen a partnerek kiterjeszthetik az SAP-val kapcsolatos tevékenységüket a megnövekedett profitabilitás, a gyorsabb piacra jutás és a jobb piaci lehetőségek segítségével. Emellett megoldás- fejlesztési tevékenységüket az értékesítési partnereknek kialakított SAP® PartnerEdge™ programban is elismerik.

“Az SAP által minősített ARIS SmartPath megoldásunkba már beépítettünk számos, az SAP legjobb gyakorlatán alapuló iparági megoldást” – mondta el Wolfgang Köstler, az IDS Scheer AG Európai Középvállalati Megoldások részlegének igazgatója. “Az SME Solution Center erőforrásokkal fog támogatni minket a megoldás-portfoliónk gyors és hatékony fejlesztésében, lokalizációjában és karbantartásában. Ez rendkívüli mértékben felgyorsítja majd piacra jutásunkat, különös tekintettek az új iparágakhoz való eljutásunkra.”

“Olyan globális képességeket építünk ki, amelyek több megoldással és koncentrált erőforrásokkal támogatják egyre növekvő ügyfél-bázisunkat és partneri hálózatunkat.” – nyilatkozta Nils Hertzberg, az SAP Termék és Technológia Csoportjának működésért felelős igazgatója. “Az új SME Solution Center egyesíti az SAP és partnereinek tapasztalatait annak érdekében, hogy egyre több közepes méretű vállalat legyen képes sikeresen helytállni a piaci versenyben az SAP legjobb gyakorlatának alkalmazásával.”

Az SAP-ról
Az SAP az üzleti alkalmazások vezető nemzetközi szállítója*. Jelenleg több, mint 120 ország mintegy 33.200 vállalata futtat SAP® szoftvert – a kis- és középvállalatok szükségleteire szabott alkalmazásoktól kezdve a globális szervezetek működésének minden szintjét lefedő, átfogó alkalmazáscsomagokig. Az innovációt és a változások követését támogató SAP NetWeaver™ platformra épülő SAP üzleti alkalmazások világszerte számos, a legkülönbözőbb méretű vállalatot segítenek hozzá ügyfél- és partnerkapcsolatai fejlesztéséhez, üzleti működése ésszerűsítéséhez és ellátási lánca hatékonyságának növeléséhez. Az SAP ágazatspecifikus alkalmazásai több mint 25 ágazat – köztük például a csúcstechnológia, az egészségügy, a kiskereskedelem, az államigazgatás és a pénzügyi szolgáltatószektor – egyedi üzleti folyamatait támogatják. Az ötvennél is több országra kiterjedő leányvállalat-hálózattal rendelkező cég részvényeit “SAP” ticker-kód alatt több tőzsdén – köztük a frankfurti és a New York-i börzén – is jegyzik.

(*) Az SAP definíciója szerint az üzleti szoftveralkalmazások körét az integrált vállalatirányítási (ERP) rendszerek és a kapcsolódó szoftveralkalmazások (ellátásilánc-kezelő, ügyfélkapcsolat-kezelő, termékéletciklus-kezelő és beszállítói kapcsolatkezelő alkalmazások) alkotják.

Az SAP Hungary Kft-ről
Az SAP Hungary Kft. a hazai informatika egyik legnagyobb szoftver cége, amelynek fejlődése a hazai üzleti és gazdasági körökben igazi sikertörténetnek számít. A magyar piacon immár csaknem másfél évtizede jelen lévő cég nem csupán a magyar nagyvállalatok közel 60%-ának üzleti alkalmazás-szállítója, hanem az elmúlt évek során a kis- és közepes vállalatok megbízható partnerévé is vált. Nagyvállalati termékeit széles körben használják a versenyszféra mellett az államigazgatásban, a közszolgáltatásban, az egészségügyben és a felsőoktatásban is, míg kis- és közepes vállalatokat megcélzó portfoliója (a mySAP All-in-One és az SAP Business One rendszerek) bármilyen méretű, bármely iparágban tevékenykedő cég üzleti folyamatait képes hatékonyan irányítani. A jelenleg Magyarországon mintegy 350 főt foglalkoztató SAP Hungary Kft. tanácsadási és oktatási tevékenysége is hozzájárult ahhoz, hogy az SAP mára a magyar informatikai piac egyik meghatározó szereplőjévé nőtte ki magát.