Az SAP világszinten piacvezető a vállalati informatikai megoldások területén

Az iparági elemző cég legfrissebb jelentése alapján az SAP világszinten vezető helyet foglal el a CRM, az ERP és az SCM piacon

WALLDORF, NémetországAz SAP AG bejelentette, hogy piaci részesedése alapján a vállalat megerősítette vezető helyét a vállalati informatikai megoldások területén. A Gartner globális információ-technológiai kutatásokban vezető szerepet betöltő piackutató és elemző cég Gartner Dataquest nevű részlege 2006. júniusában jelentette meg a világ vállalatirányítási rendszer (Enterprise Resource Planning, ERP), az ügyfélkapcsolati menedzsment (Customer Relationship Management, CRM) és az ellátási lánc menedzsment (Supply Chain Management, SCM) piacot elemző jelentéseit. A teljes szoftverbevétel alapján kalkulálva az SAP mindhárom területen piacvezető, valamint emellett az SAP-é a legnagyobb piaci részesedés az ERP – vállalati eszköz menedzsment (Enterprise Asset Management) szegmensben is.

“Az SAP büszke arra, hogy világszinten minden ERP kategóriában vezető pozíciót tölt be” – nyilatkozta Léo Apotheker, az SAP AG igazgatótanácsának tagja. “Úgy véljük, ez kiválóan igazolja termékstratégiánk gyakorlatba való átültetésének sikerességét, valamint az ügyfeleink minden jelenlegi és jövőbeni igényének kielégítése érdekében végzett munkánk eredményességét.”

A Gartner most első ízben számította ki a teljes szoftverárbevétel alapján a világ vállalati szoftver piacának az egyes cégek közötti megoszlását annak érdekében, hogy nyomon követhesse az olyan iparági változásokat, mint például a nyílt forráskódú szoftverek terjedése, az on-demand üzleti modellek piaci helyzete és az új szabályozások hatásai.

CRM – Az SAP integrált CRM stratégiája megerősíti a vállalat vezető szerepét
A Gartner Inc. véleménye szerint a világ CRM piaca hatalmasat nőtt, hiszen a szoftver-bevételek 13,7%-kal emelkedtek. Az SAP a teljes szoftver-bevétel alapján kalkulált, az előző évhez képest 19,6-% os növekedésével tovább erősítette első helyét a világ CRM piacán.

Az SAP stratégiája az olyan erős, sztenderd CRM funkcionalitások szállítását állítja a középpontba, amelyek mélységében is leképezik az iparági folyamatokat (például kereskedelmi promóció- menedzsment a fogyasztói termékek számára, és szellemi tulajdon- kezelés a média számára). Mindezt az SAP egyedülálló front-to-back-office tulajdonsága teszi lehetővé. Idén az SAP tovább erősítette CRM stratégiáját egy olyan on-demand kínálat elindításával, amely kiterjeszti a cég CRM termékei felhasználóinak célpiacát. A CRM piac 2005-ös konszolidációját követően az SAP forgalomnövekedést tapasztalt az olyan szervezetekkel kötött üzletek tekintetében, amelyek korábban best-of-breed CRM termékeket vásároltak.

ERP – az SAP az első a vállalati eszköz- menedzsment területén
Az SAP világszinten immár mind a négy ERP szegmensben piacvezető, beleértve ebbe a pénzügyi menedzsment rendszereket, a humánerőforrás- menedzsment rendszereket, a vállalati eszköz-menedzsmentet és a gyártási folyamatok kezelését. A legnagyobb áttörést a cég a vállalati eszköz- menedzsment területén érte el. Ezen a piacon az előző évihez viszonított 21,4 %-os növekedéssel az SAP egyértelműen az első helyre ugrott. Az SAP vezető ERP alkalmazása, a mySAP™ ERP egyre nagyobb teret hódít magának azzal, hogy a cég ügyfelei igen nagy ütemben frissítenek erre a verzióra.

SCM – a SOA egyre nagyobb ütemű térhódítása
Az SAP az előző évhez viszonyított 25%-os növekedésével tovább növelte már eddig is vezető szerepet biztosító piaci részesedését a világ SCM piacán. Az SCM alkalmazásokból származó teljes szoftver-bevétel éves szinten 2,6%-kal növekedett. Az SCM piacon számos felvásárlásnak és jelentős technológiai fejlődésnek lehettünk szemtanúi 2005-ben.

Az SAP komoly befektetéseket hajtott végre annak érdekében, hogy sikeresen vehesse fel a versenyt a best-of-breed szállítókkal a funkcionalitás, a bevezetés és a birtoklási összköltség tekintetében. Az SCM piacot 2005-ben olyan tényezők vitték előre, mint a szolgáltatás-orientált architektúra (service oriented architecture, SOA) egyre nagyobb térhódítása, amely az SAP szerint alátámasztja a vállalati SOA (enterprise SOA) területén meglévő elképzeléseit és vezető szerepét; valamint azt a tényt, hogy az SAP sikeresen ültette át kulcsüzeteibe SCM víziójában az adaptív ellátási lánctól az adaptív üzleti hálózatok felé történt elmozdulást.

Az új módszertan változásokat fedett fel a szoftver-iparban
A Gartner Inc. a teljes szoftver-bevételt mint új vizsgált elemet vezette be a világszintű ERP piacot érintő elemzéseibe. A kutatóközpont szerint a teljes szoftver-bevétel magában foglalja az új lincensz-eladásokból, verzió-frissítésekből, előfizetésekből és hosting-ból, technikai támogatásból és karbantartásból származó bevételeket. Ezt megelőzően a cég csupán az új szoftver-licenszeket vette alapul elemzéseiben.

További információkat az alábbi Gartner Dataquest elemzésekben talál:

  • Gartner Dataquest, Market Share: CRM Software, Worldwide, 2005, 8 June 2006, Szerzők: Sharon A. Mertz, Chris Pang és Yanna Dharmasthira.
  • Gartner Dataquest, Market Share: ERP Software, Worldwide, 2005, 12 June 2006, Szerzők: Chad Eschinger, Chris Pang és Yanna Dharmasthira.
  • Gartner Dataquest, Market Share: Supply Chain Management Software, Worldwide, 2005, 7 June 2006, Szerzők: Chad Eschinger, Chris Pang és Yanna Dharmasthira.

Az SAP-ról
Az SAP az üzleti alkalmazások vezető nemzetközi szállítója*. Jelenleg több, mint 120 ország mintegy 33.200 vállalata futtat SAP® szoftvert – a kis- és középvállalatok szükségleteire szabott alkalmazásoktól kezdve a globális szervezetek működésének minden szintjét lefedő, átfogó alkalmazáscsomagokig. Az innovációt és a változások követését támogató SAP NetWeaver™ platformra épülő SAP üzleti alkalmazások világszerte számos, a legkülönbözőbb méretű vállalatot segítenek hozzá ügyfél- és partnerkapcsolatai fejlesztéséhez, üzleti működése ésszerűsítéséhez és ellátási lánca hatékonyságának növeléséhez. Az SAP ágazatspecifikus alkalmazásai több mint 25 ágazat – köztük például a csúcstechnológia, az egészségügy, a kiskereskedelem, az államigazgatás és a pénzügyi szolgáltatószektor – egyedi üzleti folyamatait támogatják. Az ötvennél is több országra kiterjedő leányvállalat-hálózattal rendelkező cég részvényeit “SAP” ticker-kód alatt több tőzsdén – köztük a frankfurti és a New York-i börzén – is jegyzik.

(*) Az SAP definíciója szerint az üzleti szoftveralkalmazások körét az integrált vállalatirányítási (ERP) rendszerek és a kapcsolódó szoftveralkalmazások (ellátásilánc-kezelő, ügyfélkapcsolat-kezelő, termékéletciklus-kezelő és beszállítói kapcsolatkezelő alkalmazások) alkotják.

Az SAP Hungary Kft-ről
Az SAP Hungary Kft. a hazai informatika egyik legnagyobb szoftver cége, amelynek fejlődése a hazai üzleti és gazdasági körökben igazi sikertörténetnek számít. A magyar piacon immár csaknem másfél évtizede jelen lévő cég nem csupán a magyar nagyvállalatok közel 60%-ának üzleti alkalmazás-szállítója, hanem az elmúlt évek során a kis- és közepes vállalatok megbízható partnerévé is vált. Nagyvállalati termékeit széles körben használják a versenyszféra mellett az államigazgatásban, a közszolgáltatásban, az egészségügyben és a felsőoktatásban is, míg kis- és közepes vállalatokat megcélzó portfoliója (a mySAP All-in-One és az SAP Business One rendszerek) bármilyen méretű, bármely iparágban tevékenykedő cég üzleti folyamatait képes hatékonyan irányítani. A jelenleg Magyarországon mintegy 350 főt foglalkoztató SAP Hungary Kft. tanácsadási és oktatási tevékenysége is hozzájárult ahhoz, hogy az SAP mára a magyar informatikai piac egyik meghatározó szereplőjévé nőtte ki magát.