Az SAP 17%-kal növelte szoftverárbevételét 2006 III. negyedévében

Október 19, 2006 által SAP News 0

A termékértékesítési árbevétel 13, az EPS pedig 16%-kal emelkedett

WALLDORF, NémetországAz SAP AG (NYSE: SAP) ma közzétette a 2006. szeptember 30-ával zárt negyedévre és kilenc hónapra vonatkozó előzetes pénzügyi eredményeit.

FŐBB ADATOK – 2006 III. negyedév

Árbevétel

 • A szoftvereladásokból származó árbevétel 17%-kal, 691 millió euróra emelkedett 2005 hasonló időszakához (590 millió euró) képest. Az árfolyamhatást korrigálva ez 20%-os bővülést jelent1.
 • A termékértékesítési árbevétel 1,6 milliárd eurót tett ki a III. negyedévben, ami 13%-kal magasabb a 2005 hasonló időszakára jellemző értéknél (1,4 milliárd euró). Az árfolyamhatást korrigálva ez 16%-os bővülésnek felel meg1.
 • A vállalat összárbevétele 2,2 milliárd euró volt az idei III. negyedévben, ami 11%-kal több, mint a tavalyi azonos időszakban rögzített érték (2,0 milliárd euró). Az árfolyamhatást korrigálva ez 14%-os emelkedést jelent1.

Versenytársakhoz viszonyított piaci részesedés2

 • Görgetett 12 havi alapon számított szoftverárbevétele alapján az SAP tovább növelte globális részesedését a nagyvállalati alkalmazások piacán. A harmadik negyedévben globális részesedése 0,9 százalékponttal emelkedett és a negyedév végére elérte a 22,6 százalékot, ami több mint kétszerese a következő legnagyobb versenytárs piacrészének. A vizsgált szállítók összesen mintegy 16,4 milliárd dollár szoftverértékesítési árbevételt értek el a III. negyedévben az SAP ágazati elemzésekre épülő számításai szerint.

Regionális teljesítmény
A vállalat mindhárom földrajzi régiójában kétszámjegyű növekedésről számolt be 2006 III. negyedévében. Az amerikai régióban 19%-kal (az árfolyamhatást korrigálva 23%-kal1), 292 millió euróra emelkedett a szoftverárbevétel az előző év harmadik negyedéve óta. Ezen belül az Egyesült Államokban 2228 millió euró volt a szoftverárbevétel – ez 15%-os (az árfolyamhatást korrigálva 20%-os1) bővülést jelent. Az EMEA-régióban 14%-kal (az árfolyamhatást korrigálva szintén 15%-kal1), 301 millió euróra nőtt a szoftverárbevétel. Németországból 3%-os növekedést jelentettek, így itt 117 millió eurós szoftverárbevételt könyvelhetett el a vállalat. Az ázsiai és csendes-óceáni régióban 22%-kal (az árfolyamhatást korrigálva 28%-kal1), 98 millió euróra emelkedett a szoftverárbevétel 2006 harmadik negyedévében. Japánban 51%-kal (az árfolyamhatást korrigálva 65%-kal), 39 millió euróra nőtt a szoftvereladásból származó forgalom.

Eredmény

 • Az üzemi eredmény 583 millió eurót tett ki 2006 III. negyedévében – 13%-kal többet, mint egy évvel korábban (2005: 517 millió euró). A pro forma üzemi eredmény1 17%-kal, 606 millió euróra emelkedett 2005 III. negyedévének 520 millió eurós szintjéről.
 • Az idei III. negyedév üzemi nyereséghányada 26,0% volt, 0,3 százalékponttal magasabb a tavalyi azonos időszakkal összevetve. A pro forma üzemi nyereséghányad1 27,0% volt, 1,2 százalékponttal több, mint 2005 III. negyedévében.
 • A nettó eredmény 388 millió eurót, a részvényegységre jutó nyereség (EPS) pedig 1,27 eurót tett ki 2006 III. negyedévében, ami 16%-os emelkedést jelent az egy évvel korábbi értékekhez képest (2005: 334 millió illetve 1,08 euró). A pro forma nettó eredmény 405 millió euró (2005: 337 millió euró), a pro forma EPS pedig 1,32 euró volt (2005: 1,09 euró) – ez 20%-os növekedés 2005 III. negyedévéhez viszonyítva.

“Erős harmadik negyedévet zártunk. Kiválóan teljesítettünk az ügyfélszerzés terén, és minden régióban sikerült kétszámjegyű szoftverárbevétel-növekedést elérnünk” – nyilatkozta Henning Kagermann, az SAP vezérigazgatója. “Az árfolyamhatást korrigálva már 11 negyedéve tartjuk a kétszámjegyű növekedési ütemet szoftverárbevételünknél. A tartósan kiemelkedő teljesítmény főként az SAP sikeres organikus növekedési stratégiájának köszönhető, és meggyőzően cáfolja legfőbb versenytársunk ezzel ellentétes állítását. Az SAP stratégiája ügyfeleink és cégünk számára egyaránt nagyszerű eredményeket hozott, soha nem látott szintre emelte az ügyfélelégedettséget, és az elmúlt három évben jelentős mértékben, 16,5-ről 22,6%-ra bővítette főbb versenytársakhoz viszonyított piaci részesedésünket.”

Majd Kagermann így folytatta: “Korábban közzétett fejlesztési ütemtervünk értelmében 2007-re kívánjuk befejezni a nagyvállalati SOA architektúra kiépítését. Örömmel jelenthetem, hogy az ütemezésben szereplő valamennyi feladattal terv szerint haladunk. A mySAP ERP 2005 bevezetésével versenytársainkat megelőzve léptünk piacra az ágazat első szolgáltatásalapú szoftvercsomagjával. A nagyvállalati szolgáltatásorientált architektúra rugalmas jellegéből adódóan a mySAP ERP 2005 lehetővé teszi, hogy opcionális bővítőcsomagok formájában, gyorsított ütemben, új verziók kibocsátása nélkül lássuk el ügyfeleinket a legújabb innovációkkal az előttünk álló években.”

Végjegyzetek

 1. Az SAP úgy korrigálja az árfolyamhatást az árbevétel és az üzemi eredmény éves változásának bemutatásakor, hogy a 2006-os helyett a 2005-os átlagárfolyam alapján számítja át euróra a külföldi valutákat. Meggyőződésünk, hogy az árfolyamhatást korrigálva számított adatok értékes információt szolgáltatnak a befektetőknek, mivel kifejezik, hogyan teljesített volna a cég abban az esetben, ha eredményeit nem befolyásolta volna az árfolyamok változása.
 2. Az előző negyedévekben a következő közvetlen versenytársakhoz viszonyítva határoztuk meg piaci részesedésünket: a Microsoft Corp. üzleti megoldásokért felelős divíziója, az Oracle Corp. üzleti alkalmazásokat forgalmazó divíziója és a Siebel Systems Inc. Úgy gondoljuk, hogy a szoftverágazat nagyobb cégei között lezajlott nagyfokú konszolidáció miatt ez a csoport már túl kicsi ahhoz, hogy megfelelő mércéül szolgáljon a forgalom szerinti piaci részesedés növekedésének méréséhez. Ezért az SAP mostantól a nagyvállalati alapalkalmazások szállítóihoz viszonyítva adja meg a részesedési adatokat. A vizsgált szállítók összesen mintegy 16 milliárd dollár szoftverárbevétellel rendelkeznek az SAP ágazati elemzésekre épülő számításai szerint.
  Kétezerhatra az ágazati elemzők mintegy 4%-os növekedést prognosztizálnak ebben a szegmensben az előző évhez képest. A negyedévre vonatkozó részesedés kiszámításkor az SAP feltételezte, hogy ez a 4%-os növekedés nem lineárisan zajlik majd az év során. Ezért a későbbiekben negyedéves korrekciókat hajt végre az érintett alkalmazásszállítókból álló (kb. 30 tagú) alcsoport pénzügyi teljesítménye alapján.