A SAP és a SWIFT egyszerűbbé és áttekinthetőbbé teszik a vállalatok banki kapcsolatait

Október 26, 2006 által SAP News

A vállalati bankszolgáltatások szegmensében folytatott együttműködés egyszerűsíti a pénzforgalom feldolgozását

WALLDORF, NémetországA mySAP™ ERP és a SWIFTNet integrálásával a cégek minden számlájukat egy kapcsolaton keresztül kezelhetik – így csökken a TCO és átláthatóbbá válnak a pénzügyi folyamatok.

Az SAP AG (NYSE: SAP) és a Nemzetközi Bankközi Pénzügyi Telekommunikációs Társaság (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication – SWIFT) által bejelentett tervek egyszerűsítik és gazdaságosabbá teszik a vállalatok számára banki kapcsolataik kommunikációs csatornáinak kezelését. Az SAP és a SWIFT közös megoldása, az SAP® Integration Package for SWIFT olyan szabványos szoftver, amely közvetlenül összekapcsolja az SAP ERP alkalmazásait a 206 ország és térség közel 8000 pénzintézetét lefedő SWIFTNet IP-alapú üzenetátviteli platformmal.

Az egyedi fejlesztésű banki interfészek fenntartása átlagosan több mint 25 ezer euróba kerül kapcsolatonként évente, ami óriási terhet jelent az IT-költségvetésre nézve – tekintve, hogy egy cég akár tíz banki kapcsolattal is rendelkezhet. Ezen túlmenően, a vállalatoknál gyakran nem áll rendelkezésre a bankok felé a közvetlen feldolgozáshoz szükséges kifogástalan integráció, és minden bank esetében külön kell importálni a számlakivonatokat a céges rendszerbe. Ezek a problémák csökkentik a produktivitást, növelik a kezelendő kivételek számát és rontják a cash flow átláthatóságát.

A szervezetekre egyre nagyobb nyomás nehezedik a megfelelés terén is, sőt – különösen az európai vállalati banki szegmensben – a hatósági szabályozás változására is számítani kell. Az SAP e kihívásokra kíván reagálni az SAP® Integration Package for SWIFT bevezetésével. A szoftverszállító előkonfigurált megoldása segít a vállalatoknak csökkenteni a teljes életciklusra vetített összköltséget (TCO-t), fokozni a cash flow átláthatóságát és javítani a működőtőke hatékonyságát. Az első ügyfelek 2007 januárjától próbálhatják ki az SAP ERP-alkalmazásán futó szoftvert.

Kommunikáció több bankkal – egy csatornán
Az SAP Integration Package for SWIFT segítségével a vállalatok több bankkal is ugyanazon a csatornán keresztül vehetik fel a kapcsolatot a pénzforgalmi és elszámolási üzenetek SWIFTNeten történő valós idejű cseréjéhez. A szoftver előkonfigurált módon tudja leképezni az üzeneteket és a folyamatokat az SAP® Financial Supply Chain Management, a mySAP™ ERP Financials, valamint a SWIFT infrastruktúra alkalmazás-interfészei és üzleti logikája között.

“Az SAP Integration Package for SWIFT bevezetésével az SAP és a SWIFT egyszerűbbé és gazdaságosabb teszi vállalati ügyfelei számára a bankjaikkal folytatott pénzforgalmi, készpénzkezelési és treasury adatcserét” – mutatott rá Johan Kestens, a SWIFT marketingvezetője és igazgatóságának tagja. “Így a bankok és a vállalatok egyaránt élvezhetik a SWIFT biztonságát és megbízhatóságát, igénybe vehetik az egyszerűbb feldolgozást biztosító SWIFTStandards szabványokat és tökéletes integrációt valósíthatnak meg az SAP ERP rendszerrel. Kölcsönösen előnyös megoldás ez minden érintett számára.”

Kisebb költségek, nagyobb hatékonyság
Az SAP Integration Package for SWIFT nyílt, szabványalapú kommunikációs megoldással a vállalatok pénzügyi részlegei megszüntethetik a banki együttműködést jelenleg gátló műszaki akadályokat. Az SAP NetWeaver® platformmal támogatott szoftver hatékony megoldást kínál a fizetéstől az elszámolásig terjedő folyamatok megtervezésére, végrehajtására és nyomon követésére. Az SAP Integration Package for SWIFT kifejlesztését elsősorban az motiválta, hogy egyre élénkebb kereslet mutatkozik a vállalatok és a bankok közötti folyamatok integrálását támogató szabványos szoftverek iránt, és a céges pénzügyi irányítási folyamatok partnerekkel és ügyfelekkel történő összekapcsolásának igénye is erősödik. Más SAP-alkalmazásokkal (pl. SAP® Bank Relationship Management vagy SAP® In-House Cash) együtt használva a szoftver segíti a fizetési életciklus nyomon követését vagy az ún. “payment factory” felállítását.

“A vállalatirányítási szoftverek és a SWIFTNet egyetlen vállalati banki megoldáson belüli szoros integrációja rengeteg üzleti előnnyel jár” – jelentette ki Thomas Balgheim, az SAP AG Financial Services első alelnöke. “A SWIFTNet felé irányuló egységes kommunikációs csatorna kialakításával az SAP Integration Package for SWIFT nagy mértékben egyszerűsíti a vállalatok pénzforgalmi infrastruktúráját. Mérséklődnek a támogatás és a karbantartás költségei, csökken a TCO. A közvetlen feldolgozás nagyobb sebessége átláthatóbbá teszi a pénzforgalmi folyamatokat és hozzásegíti a ügyfeleket a megfelelési kérdések hatékonyabb kezeléséhez.”

Piaci bevezetés
A SAP Integration Package for SWIFT szoftvert 2007 januárjától veheti használatba az SAP® R/3® 4.6C vagy magasabb verziószámú ERP-rendszert használó ügyfelek kiválasztott csoportja. Mind az SAP, mind pedig a SWIFT segítséget nyújt a felhasználó szervezeteknek a bevezetéshez, és biztosítja számukra napi használat optimalizálásához szükséges támogatást.