Az SAP megkönnyíti ügyfelei számára az európai fizetések bonyolítását

A mySAP™ ERP segítségével az ügyfelek kiaknázhatják az Egységes Európai Fizetési Térség (SEPA) előnyeit

WALLDORF, NémetországA banki együttműködés akadályainak megszüntetése átláthatóbbá teszi a pénzforgalmat és egyszerűsíti a feldolgozást.

Az SAP AG (NYSE: SAP) bejelentette, hogy mySAP™ ERP szoftvere továbbfejlesztésével hozzásegíti a világ vállalatait és bankjait, hogy az Egységes Európai Térség (SEPA) előnyeit kiaknázva növeljék az uniós tagállamok között zajló elektronikus fizetések hatékonyságát. Az innovációk mielőbbi bevezetését ösztönző stratégiájával összhangban az SAP a mySAP™ ERP 2005 bővítéseként teszi elérhetővé ügyfelei számára ezeket a funkcionális fejlesztéseket. (Lásd a kapcsolódó 2006. október 3-i sajtóközleményt, amelynek címe: A mySAP™ ERP-t használó ügyfelek verzióváltás nélkül hozzájuthatnak az SAP innovációihoz).

Bár az Európai Unió eurozónához tartozó tagállamai egységes valutával rendelkeznek, a nemzeti piacok bonyolult és drága helyi fizetési infrastruktúrái továbbra is akadályozzák a pénz szabad áramlását. Az EU által hivatkozott tanulmányok szerint a jelenlegi rendszer tranzakciós költségeinek nagysága a teljes európai GDP 2,5-3 százalékának felel meg1. A SEPA célja, hogy egységesítse a feltételeket, a jogokat és a kötelezettségeket az EU 25 tagállamában, az Európai Gazdasági Térség országaiban (azaz Izlandon, Liechtensteinben és Norvégiában) és Svájcban fizetési tranzakciókat bonyolító több mint 450 millió magánszemély és valamennyi vállalat számára. A 2008. január 1-től életbe lépő rendszerben a nemzeti piacok tranzakcióira jellemző biztonsággal, sebességgel és költséghatékonysággal zajlanak majd a tagállamok közötti szabványos euro-fizetések a SEPA 29 országa területén.

Az SAP által összeállított SEPA-csomag javítja az automatikus (STP) feldolgozás hatékonyságát, átláthatóbbá teszi a pénzforgalmat, és ezzel hozzásegíti a vállalatokat az Európai Pénzforgalmi Tanács (European Payment Council, EPC) által meghatározott SEPA keretrendszer követelményeinek teljesítéséhez. Tervei szerint az SAP az érvényes karbantartási szerződéssel rendelkező és SAP® R/3® Enterprise megoldást vagy annak újabb változatát futtató ügyfelek számára 2007 derekán teszi elérhetővé a csomagot. A csomag egyike azoknak a tervezett fejlesztéseknek, amelyek az SAP ERP-rendszere és a banki szoftverek funkcionalitását hasznosítva világszerte hozzásegíti majd az ügyfeleket költségeik mérsékléséhez és vállalati banki folyamataik ésszerűsítéséhez. (Lásd a kapcsolódó mai sajtóközleményt, amelynek címe: Az SAP és a SWIFT egyszerűbbé és áttekinthetőbbé teszik a vállalatok banki kapcsolatait.)

A szabványosítás fokozza az elérhető üzleti előnyöket
A SEPA-csomag az EPC SEPA szabálykönyvében meghatározott legfontosabb új ISO 20022 szerinti fizetési sémák támogatásával hatékonyabbá és gazdaságosabbá teszi a tagállamok közötti pénzforgalmi folyamatokat. Az ügyfelek közvetlenül saját ERP rendszerükben, maguk generálhatják az üzeneteket anélkül, hogy további szoftvereket kellene bevezetniük az adatkonverzióhoz. A szoftver által támogatott fizetési sémák között az újonnan kidolgozott európai csoportos beszedés, az átutalási megbízás és a bankszámlakivonatról küldött üzenet (bank statement message) is szerepel. Emellett az SAP egy olyan banki meghatalmazás-kezelő komponenst is szállít ügyfeleinek, amellyel a vállalatok és a bankok az adós által a beszedés elindítására adott meghatalmazás teljes életciklusát kezelni tudják.

A SEPA által érintett ügyfelek támogatására a mySAP ERP 2005 rendszerhez szállított kiegészítő funkcionalitás része a pénzforgalom átláthatóságát és a vállalati kifizetések megfelelését javító SAP® Bank Relationship Management alkalmazás. Ez a komponens képes fogadni és feldolgozni a beérkező ISO 20022 szerinti fizetési státusüzenetet és egyéb üzenetsémákat. Mivel a SEPA a tömeges kifizetésekhez is új adatátviteli módszer alkalmazását irányozza elő (SWIFT FileAct), az SAP bevezeti a mySAP™ ERP és a SWIFT infrastruktúra tökéletes integrációját megvalósító SAP® Integration Package for SWIFT megoldást.

“A szabványos európai fizetési infrastruktúra kialakítását szolgáló SEPA kezdeményezés hatása hasonló lesz az euró bevezetéséhez” – jelentette ki Thomas Balgheim, az SAP Financial Services alelnöke. “Jelentősen megváltoztatja a vállalatok és a bankok üzletvitelét. Az innovációk mielőbbi bevezetését ösztönző SAP-stratégia jegyében a mySAP ERP-hez kínált fejlesztésekkel ügyfeleink maradéktalanul kiaknázhatják a SEPA által kínált előnyöket – azon belül a kedvezőbb cash flow pozíció és a költségmegtakarítások lehetőségét.”