Az OTP Bank 6000 alkalmazottja használja az SAP e-learning megoldását

Az SAP Learning Solution segítségével képezi munkatársait Magyarország legnagyobb bankja

BudapestAz SAP Hungary Kft. bejelentette, hogy megkezdte éles működését az OTP Bank Nyrt.-nél bevezetett SAP Learning Solution (SAP LSO) megoldás. Az SAP LSO segítségével Magyarország legnagyobb bankja olyan komplex tudásmenedzsment- rendszert valósít meg, amelynek keretében kezdetben 6000, a későbbiekben pedig 8000 alkalmazottja számára biztosítja a legfejlettebb e-learning képzéseket mintegy 400 fiókjában.

A pénzügyi szektor az utóbbi években rendkívül dinamikus fejlődésen ment keresztül, amellyel párhuzamosan a pénzintézetek közötti verseny is mind kiélezettebbé vált. Olyan pénzügyi szolgáltatások és termékek jelentek meg és kerülnek bevezetésre folyamatosan, melyek korábban nem voltak honosak a magyar piacon, így nemcsak az ügyfelek számára jelentenek újdonságot, hanem magas szintű, összetett felkészültséget követelnek a banki értékesítőktől. Az alkalmazottak tudása ezért döntő jelentőségű Magyarország és a közép-kelet-európai térség meghatározó pénzintézete, a több mint 11 millió ügyfelet kiszolgáló OTP Bank számára: olyan szellemi vagyont képvisel, amely közvetlenül hat a hitelintézet piaci kapitalizációjának alakulására.

Az SAP LSO rendszer bevezetése 2006 márciusában indult és júniusban sikerrel zárult. Novemberre a fiókhálózatban dolgozó, folyamatos képzésben részt vevő hatezer alkalmazott és a bank további kétezer munkatársa is hozzáférést fog kapni a rendszerhez. “Az elektronikus távoktatás a legkézenfekvőbb megoldás egy olyan környezetben, mint a miénk, ahol az alkalmazottak zöme számítógépet használ” – mutatott rá Kerék László, az OTP Bank Képzésfejlesztési és Oktatási Osztályának osztályvezetője. – “Rugalmasan testre szabott időbeosztás mellett közvetlen információátadást tesz lehetővé, miközben a tanulás előrehaladta dokumentálható, a képzésszervezés és -irányítás folyamatai pedig automatizálhatók. Az SAP Learning Solution rendszerébe belépő minden alkalmazottunk látja, hogy milyen képzéseken kell részt vennie, ha új munkakörbe került, illetve a munkakörét érintő termékbevezetésre, jogszabályváltozásra került sor. A szükséges tananyag letöltése szabályozottan történik, a képzés szervezői pedig figyelemmel kísérhetik, hogy miként halad a modulok elsajátításával. A rendszer a képzés magas szinten szervezett, rugalmas lebonyolítását teszi lehetővé, ami egyrészt a munkaidő jobb kihasználását, másrészt az üzleti területek felé történő visszacsatolást, riportkészítést is pontossá teszi.” – tette hozzá.

Az SAP Learning Solution további előnye, hogy tág határok között méretezhető és számos nyelven elérhető. Ezért az OTP Bank tervei között szerepel, hogy az elektronikus távoktatást lehetővé tevő megoldást a cégcsoport többi tagjára, majd a régió környező országaiban működő leányvállalataira is kiterjeszti.

Az OTP Bank szigorú és kiterjedt értékelési szempontok és átfogó osztályzási rendszer kidolgozásával alátámasztott pályáztatás eredményeként bízta meg az SAP Hungary Kft-t a projekt lebonyolításával. Az értékelésnél nagy súllyal esett latba az SAP-nak a területen meglévő tapasztalata, nemzetközi és hazai referenciái, valamint az a tény, hogy az OTP már 2003 óta használja az SAP-t HR folyamatai kezelésére. A bevezetési fázis, melynek során az SAP alkalmazkodott az OTP Bank belső előírásaihoz és rugalmasan reagált a felmerült igényekre, igen rövid idő alatt, mindössze két hónap alatt zajlott le.

“Az SAP LSO teljes körű megoldást képez a vállalati- intézményi képzések területén. Az SAP rendszerekre jellemző rugalmasság és az ügyfél- igényeknek megfelelő testreszabhatóság maximálisan érvényesül az SAP LSO tekintetében és ez lehetőséget teremt az alkalmazó igényeinek, lehetőségeinek és elvárásainak megfelelő teljes mértékű testreszabhatóságra. Az OTP Bankkal való együttműködésünk bizonyítja, hogy a vállalatok ismerik és elismerik az e-learning fontosságát, az üzleti sikerek elérésében betöltött kulcsfontosságú szerepét” – mondta el Dr. Kaszai Pál, SAP e-learning szakértő.

Az OTP Csoportról
A magyarországi több mint 30 szereplős hitelintézeti piacon a lakossági fókuszú univerzális OTP Bank a tulajdonában lévő pénzügyi szolgáltatókkal együtt Magyarország vezető pénzügyi csoportját alkotja. A bank 2006 június 30-án 23,5%-os konszolidált mérlegfőösszeg szerinti piaci részesedéssel rendelkezett. Az OTP Bank IFRS szerinti konszolidált mérlegfőösszege 5.735,3 milliárd forint (20,34 milliárd euró*), saját tőkéje 598,7 milliárd forint (2,12 milliárd euró*), adózás utáni nyeresége 92,9 milliárd forint (330 millió euró*) volt. Az OTP Bank konszolidált eszközarányos megtérülése (ROA) 3,39%, saját tőke arányos megtérülése (ROE) 32,4% volt félévkor. Az OTP Bank Bulgáriában, Horvátországban, Montenegróban, Oroszországban, Romániában, Szerbiában, Szlovákiában és Ukrajnában lévő külföldi leányvállalatain keresztül Közép-Kelet-Európa egyik meghatározó bankpiaci szereplője, egyben Európa egyik legjövedelmezőbb hitelintézete. Az OTP Bankcsoport jelenleg több mint 11 millió ügyfelet szolgál ki kilenc országban.
(* A Magyar Nemzeti Bank 2006. június 30-i 281,93 HUF/EUR deviza középárfolyamán számolva.)

További információ:
www.otpbank.hu