Az SAP jelentősen növelte részesedését az BI-megoldások piacán

Magyarországon is egyre növekvő népszerűségnek örvend az üzleti intelligencia

WALLDORF, NémetországElemzői jelentés is alátámasztja az in-memory technológiára épülő BI Accelerator megoldással kiegészített SAP NetWeaver® Business Intelligence 130 százalékos globális piacrész-bővülését.

Az SAP AG (NYSE: SAP) bejelentette, hogy jelentősen növelte részesedését szoftvercsomagokat szállító versenytársaihoz képest az üzleti intelligencia (BI) megoldások piacán, és minden esélye megvan arra, hogy a kimondottan BI-megoldásokra szakosodott szállítóknál is nagyobb piacrészre tegyen szert. A világszerte gyors ütemben terjedő SAP NetWeaver® Business Intelligence fejlett használati jellemzőket és integrált tervezési képességeket nyújt felhasználóinak, és zökkenőmentesen integrálja egymással az SAP- és más rendszerekből származó adatokat. A fontos ágazatokban – pl. a fogyasztási cikkek piacán, a gyártóiparban, az olaj- és gáziparban, a pénzügyi szolgáltatópiacon, az állami szektorban és az élettudományok területén – működő ügyfelek (köztük a Brown-Forman, a BP, a Bundeswehr, azaz a Német Hadsereg, a Deutsche Bank, a Kimberly-Clark, a MassMutual Financial Group, a Novartis és a Synthes) mérhető üzleti értékhez jutnak az SAP NetWeaver BI futtatásából. Magyarországon jelenleg három vállalatnál van bevezetés alatt: MOL Nyrt., Volánbusz Zrt, és a Magyar Autóklub. Az előrejelzések szerint jövőre már számos magyar vállalat fogja használni az új SAP NetWeaver BI terméket. Ezen túlmenően, az ügyfelek az SAP innovatív beágyazott “in-memory” technológiájának előnyeit is élvezhetik az SAP NetWeaver® BI Acceleratornak köszönhetően. Ez az SAP NetWeaver BI-vel együttműködő “snap-in” célszoftver a hasonló eszközökre jellemző érték kétszázszorosára képes gyorsítani a kritikus üzleti információk elemzésének sebességét.

Az adattömeg gyors ütemű bővülésével egekbe szökik az adatbázisok adminisztrációs költsége, és mind kritikusabbá válik az adatelemzők számára az adatok elérése. A BI kihívásait innovatív szemlélettel kezelő SAP a megfelelő üzleti folyamatokba ágyazza az analitikai képességeket, így egyedülálló lehetőséget biztosít az adatelemzőknek arra, hogy a kívánt helyen és időben tegyék meg a szükséges intézkedéseket. Az SAP irányadó információkezelési filozófiája rövid időn belül piacvezető pozícióhoz juttatta a vállalatot a BI és az analitika piacán.

Az SAP növeli részesedését a BI feltörekvő piacán

2006. szeptemberében a Gartner jelentést adott ki “Az üzleti intelligencia platformok globális piaci részesedése 2005-ben” címmel (angolul: Market Share Business Intelligence Platforms, Worldwide, 2005). A 2005-ös piaci növekedést vizsgáló anyagban a Gartner megállapította, hogy a BI-platformok piacának forgalma összességében véve 15,5 százalékkal, 4 milliárd dollárra bővült (a licenszárbevételt tekintve). Az elemzőcég arra számít, hogy 2010-re a piac összértéke eléri a 6,3 milliárd dollárt. A Gartner adatai szerint a “beágyazott BI” szegmensben – azaz a BI megoldásokat nagyobb szoftvercsomagjaik részként értékesítő szállítók körében – volt a leggyorsabb a növekedés: 53,5%. Az SAP piaci részesedése ezzel egyidőben 130,9 százalékkal bővült a jelentés szerint.

“Az SAP terv szerint halad BI stratégiája teljesítése terén, amit jelentős piaci növekedésünk, és BI-technológiai fejlesztéseink illetve megoldásaink gyors terjedése is bizonyít” – jelentette ki Nimish Mehta, az SAP nagyvállalati információkezelésért felelős alelnöke. “Az SAP NetWeaver BI Acceleratorral az SAP fénysebességre kapcsolt az üzleti intelligenciában, és feloldotta a teljesítmény és a sebesség közötti kibékíthetetlen ellentétet, így a vállalatok most már el tudják érni a kívánt pontosságot és válaszidőt a különböző rendszerekből kinyert nagy tömegű kritikus üzleti információk elemzése során.”

Az SAP NetWeaver BI üzleti értékhez juttatja a fontos ágazatok szereplőit

Az SAP NetWeaver BI segítségével az ügyfelek megvalósítják üzleti információik teljes vállalati szervezetre kiterjedő tökéletes integrációját, felgyorsítják döntéshozatali folyamataikat, és pontosabban teljesítik célpiacaik (pl. a fogyasztásicikk-piac, a gyártóipar, az élettudományok, a pénzügyi szolgáltatószektor stb.) igényeit.

További információ az SAP NetWeaver Business Intelligence megoldásról:
http://www.sap.com/platform/netweaver/components/bi/index.epx.

További információ az SAP NetWeaver BI Accelerator megoldásról:
http://www.sapintelalliance.com.

Az in-memory technológiáról készült Gartner jelentés teljes terjedelmében elolvasható az alábbi címen: http://www.sap.com/platform/netweaver/pdf/BI_Applications_Gartner.pdf.