Az SAP vezérigazgatója, Henning Kagermann szerint a vállalati SOA beérett

Az üzleti hálózatok átalakításának korszaka következik

AtlantaAz SAP partnereinek és ügyfeleinek mintegy 14.000 képviselője, vezérigazgatók és IT vezetők előtt ismertette Henning Kagermann, az SAP AG (NYSE: SAP) vezérigazgatója az elkövetkezendő évek stratégiáját. Kagermann hangsúlyozta az üzleti hálózatok átalakításának fontosságát (a cég alkalmazottainak, beszállítóinak, vevőinek, partnereinek és disztribútorainak hálózata) – annak érdekében, hogy a felgyorsult innovációt és az egyes nem- megkülönböztető (non-differentiating, a cégek működésének megegyező folyamatai) feladatok produktivitásából eredő versenyelőnyt maximalizálja. Kagermann úgy látja, a cégek szerint az e kihívásoknak való maximális megfelelés érdekében két domináns tendencia fedezhető fel az üzleti életben: a felgyorsult változási sebesség és az, hogy a cégek egyre inkább az innováció segítségével igyekeznek megkülönböztetni magukat versenytársaiktól. A vállalatok szerint ezen kihívások leküzdésében a szervezeteknek saját belső felépítésüket kell átgondolniuk és hatékonyabban kell együttműködniük üzleti hálózatukkal. Az üzleti hálózatok átalakításához tehát Kagermann szerint szükséges egy olyan rugalmas, alakítható és folyamatosan fejlődő infrastruktúra, amely segítségével megvalósítható a folyamatos fejlődés anélkül, hogy zavarok lépnének fel az alapvető folyamatokban. Az ezt biztosító infrastruktúra kulcsfontosságú eleme a vállalati szolgáltatás-orientált architektúra (enterprise service oriented architecture, enterprise SOA), amelyet az SAP 2004-ben vezetett be és amellyel az SAP 2007-ben már leszállította az első üzleti csomagját.

A vállalati SOA segítségével az üzleti hálózatok legyőzhetik a kapcsolataik útjában álló akadályokat
Kagermann elmondta, hogy az üzleti hálózatok átalakítása globális alapon történik, minden iparágat érint, és a határokon átnyúló együttműködés és integráció terjedésével az informatikának stratégiai szerepet kell betöltenie az üzleti életben. Habár az üzleti hálózatok átalakítása már korábban is szóba került, csupán most, a vállalati SOA tömeges elterjedésével képes az IT az elvárt sebességgel és költséggel támogatni a változást, az együttműködést és az integrációt. Az iparág magáévá tette a vállalati SOA-t, mivel az versenyelőnyt jelent a cégek számára, amelyek úgy építették fel szerkezetüket, hogy heterogén területeken is képesek legyenek együttműködni üzleti hálózatukkal. A vállalati SOA megteremti az egyének és a közösségek együttműködését, valamint összeköti az eseményeket és szolgáltatásokat. Az IT a kulcsfontosságú területeken teszi lehetővé a felgyorsult és versenyelőnyt nyújtó megkülönböztetést az által, hogy meggyorsítja a felvásárlásokat, megkönnyíti a tevékenység-kihelyezést, hatékony folyamat- és termékfejlesztési együttműködést tesz lehetővé, valamint segít az új értékesítési csatornák és piacok feltérképezésében. Amikor az üzleti hálózat folyamatai rugalmasabbak, a cég könnyebben reagál a piaci viszonyok változására és az ügyfelek igényeire.

“Az 1990-es években a cégek az üzleti folyamatok átalakítását (Business Process Re-engineering, BPR) azért ötvözték a vállalatirányítási (ERP) rendszerekkel, hogy jobb működési hatékonyságot érjenek el” – mondta el Henning Kagermann, az SAP vezérigazgatója. “Ma már a cégek célja az, hogy összekapcsolják az üzleti hálózatok átalakítását a vállalati SOA-val azért, hogy a megkülönböztető versenyelőnyök új szintjeit érjék el. A globálisan végbemenő üzleti hálózat-átalakítást figyelve azt látjuk, hogy az IT a jövő üzleti világában egyre inkább stratégiai szerepet tölt majd be.”

“A cégek már nem képesek egyedül megállni helyüket a piacon” – tette hozzá Kagermann. “A változások egyre gyorsabban történnek, és minden cégnek szüksége van egy megbízható partnerhálózatra ahhoz, hogy az üzleti változások sebességével lépést tartson. Az üzleti hálózatok átalakításának és a vállalati SOA-nak a kombinációja megbízható, stabil alapot teremt a vállalatoknak versenyelőny kialakítására. Az SAP tette meg az első lépéseket a vállalati SOA terén és a továbbiakban is folyamatosan szállítani fogja az innovációkat ügyfeleinek”

Az SAP saját üzleti hálózat átalakítási modelljét alkalmazza
Kagermann szintén kifejtette, hogy az SAP saját üzletmenetében is alkalmazza az üzleti hálózatok átalakításának koncepcióját, kiaknázva az együttműködés és közös fejlesztések nyújtotta előnyöket a partnerei és ügyfelei felé. A közös innováció és együttműködés terén meglévő tapasztalatával az SAP úttörőnek számít abban, hogy szorgalmazza a partnerek és egyéb piaci szereplők együttműködését az egész iparágakat érintő ügyek megoldásában. A cégek soha nem támaszkodtak ennyire az IT beszállítók, partnerek és disztribútorok hálózatára. Az SAP úgy látja: ha ezeket a kapcsolatokat megfelelően fejlesztik, hatalmas előnyöket hoznak a cégnek. Ezzel elmozdulhatnak abból a pozícióból, hogy szimpla innováció segítségével érjenek el sikereket, hiszen képesek lesznek jelentősen megkülönböztetni magukat versenytársaiktól és elkerülni azt, hogy beleszürküljenek a tömegbe. Az SAP üzleti hálózatát az üzleti partnereivel és ügyfeleivel végrehajtott közös fejlesztések segítségével alakította át, így is kitűnve versenytársai közül.

A SAPPHIRE konferencián az SAP új iparági érték-hálózatokat jelentett be, melyek célja, hogy szisztematikus módszerekkel lássa el a cégeket az egész iparágakat érintő trendek meghatározására, hogy együttműködjenek az iparági problémák megoldásában és automatizálják a megkülönböztetést nem nyújtó folyamatokat. Az SAP szintén a közelmúltban jelentette be olyan üzleti folyamat-szakértő közösségek létrehozását, amelyek segítségével áthidalható az üzleti vezetés és az IT részlegek között meglévő szakadék, és amelyek ötleteket és legjobb gyakorlatokat osztanak meg a vállalati SOA-t használó cégek között a szervezeteik rugalmasabbá és alkalmazkodóbbá tétele érdekében. Ebben a vonatkozásban Kagermann két példát emelt ki: a HP-val meglévő két évtizedes kapcsolatot, valamint a Cisco-val nemrég tető alá hozott partnerséget, amely az SAP ökoszisztémájának felépítésére vonatkozó erőfeszítéseinek eredménye és amelyek segítségével az SAP egyedülálló megoldásokat kínál ügyfeleinek.
(Tekintse meg a Cisco and HP ide vonatkozó videofilmjeit)

“Személyes célomnak tekintem, hogy az iparág legjobb cégeivel fogjunk össze, és olyan kapcsolatokat alakítsunk ki, amelyek nem csupán új értéket jelentenek ügyfeleink számára, hanem igazi megkülönböztetést tesznek lehetővé számunkra és közös ügyfeleinknek is” – mondta el Kagermann. “Ilyen partnerünk a Cisco és a HP. Ahogy John Chambers és Mark Hurd is elmondta: egyedülálló eset, amikor a cégeknek egymást kiegészítő elképzeléseik vannak, és amikor az ügyfelek kielégítése érdekében együttműködés, közös fejlesztés szükséges. A Cisco-val meglévő kapcsolatunk, a szolgáltatás-orientált architektúrára vonatkozó közös nézeteink olyan terméket eredményeztek, amelyek segítségével bármely méretű vállalat képes lesz a kockázatot erőforrássá alakítani – ez az a feladat, amelyet minden vezérigazgató és pénzügyi vezető szeretne megoldani. A HP-val meglévő hosszú távú kapcsolatunk pedig egyre erősödik, hiszen több, mint 55.000 közös installációnk van, ami azt jelenti, hogy az SAP szoftverek csaknem 50%-a HP technológián fut. A közös fejlesztés már nem csupán hab a tortán, hanem kötelezővé vált – ezt az SAP termékeny partnerkapcsolataiban megtanulta kihasználni.”

Az SAP teljesíti 2007-es ígéretét, és tervezi a következő 5 évet
Kagermann bejelentette továbbá, hogy az SAP teljesítette azon ígéretét, mely szerint piacra dobja az első szolgáltatás-orientált működést támogató (service-enabled) üzleti szoftver-csomagot. Az SAP ERP-vel a vezető szerepben, az SAP 2007-ben minden SAP Business Suite alkalmazást képessé tesz arra, hogy támogassa a szolgáltatás-orientált működést. A vállalati SOA tervét felhasználva, ezen rugalmas üzleti folyamat-platform segítségével tovább nő majd a szoftver- partnerek köre. Az SAP Business Suite alkalmazásokhoz kapcsolódó szolgáltatások, valamint az SAP NetWeaver-en keresztül szállított új kompozit környezet használatával a partnerek új iparág-specifikus megoldásokat hozhatnak létre. Ezen előnyök együttesen segítik a szervezeteket abban, hogy üzleti hálózataikat adaptábilis együttműködő rendszerekké alakítsák.

“Az elkövetkezendő öt évre vonatkozó terveink az elmúlt három év eredményein alapulnak” – mondta el Kagermann. “Mivel a vállalati SOA már minden termékünk része, a meglévő IT rendszerek működésének megzavarása nélkül tudunk ügyfeleinknek új fejlesztéseket szállítani. Az elkövetkezendő években arra számítunk, hogy az üzleti változás sebessége tovább gyorsul, és hogy a cégeknek olyan megbízható, nyílt platformra lesz szükségük, amely rendelkezik az innováció támogatásának képességével. Az általunk felépített vállalati SOA és az üzleti csomag az egyetlen olyan platform, amely a szervezetek által elvárt szintű stabilitást és rugalmasságot nyújtja, amely elősegíti a megkülönböztetéshez szükséges üzleti folyamataik átalakítását és együttműködést, valamint segíti őket abban, hogy kitűnjenek versenytársaik közül.”

Az SAP a bővítőcsomag-modell mellett teszi le a voksot a Business Suite esetében
A cég az SAP ERP sikeres piaci bevezetési stratégiájára alapoz, amelyben az alap rendszer ugyanaz marad, az ügyfelek pedig rendszeres fejlesztésekhez juthatnak hozzá. Ezeket a bővítőcsomagokat az egész üzleti portfolióban bevezetik, és mivel ezek igénybevétele opcionális, az ügyfelek igényeiknek megfelelően választhatnak új fejlesztéseket és képességeket. Ezzel egy időben az SAP bejelentette, hogy sztenderd karbantartását kiterjeszti 2012-ig.

“A legkülönbözőbb méretű vállalatok százainak vezérigazgatóival, informatikai és pénzügyi vezetőivel beszélek minden évben, és az egyik leggyakoribb téma, ami ezekben a beszélgetésekben felmerül, az a változás sebessége által támasztott kihívásoknak való megfelelés és a megkülönböztető versenyelőny elérése” – mondta el Kagermann. “Három és fél percenként vezetnek be egy új terméket a piacra, és minden másodpercben 10 konténer szállítását kezdik meg. Ezen a szinten a cégeknek is gyorsabb innovációra van szükségük, és olyan szintű alkalmazkodóképességre, amelyeket a termelés jelenlegi szintjének feláldozása nélkül növelhetnek. Az SAP, valamint az én személyes elkötelezettségem globális ügyfélkörünk felé az, hogy továbbra is hallgassuk meg őket, és a számukra az üzletmenet hatékonyságának biztosításához szükséges, fontos innovációkat szállítsuk, az általuk megvásárolt terméktől függetlenül. Ahogy az elmúlt három és fél évtizedben is tettük, továbbra is fejlesztjük az SAP Business Suite alaptermékeit, valamint az egyéb feltörekvő megoldásokat. Végül, de nem utolsósorban, hasznosítjuk, amit tanultunk, megosztjuk tudásunkat és tapasztalatainkat szervezetünkön és üzleti hálózatunkon belül, és tovább dolgozunk a jövőbeni innovációkon”- fejezte be a vezérigazgató.

Henning Kagermann beszédéről további információkat a www.sapsapphire.com/usa2007/podcast.epx vagy a www.sapsapphire.com/usa2007/webcastsandreplays.epx weboldalon talál. Kagermann következő beszédét a Bécsben 2007. május 14. és 16. között megrendezendő SAPPHIRE konferencián tartja.

Szerkesztők figyelmébe
A www.thenewsmarket.com/sap címre bejelentkezve ingyenes videótartalmat lehet megtekinteni és igényelni az SAP-ról. A televíziós sugárzási normáknak megfelelő videó digitális formában és videókazettán is megrendelhető. A regisztráció és a videóanyag a média számára ingyenes.