Peking az SAP segítségével fejleszti adózási rendszerét

Június 19, 2007 által SAP News 0

Az új rugalmas adókezelési keretrendszer leegyszerűsíti és megszilárdítja az adózási folyamatot a kínai fővárosban

Peking (Kína)Az SAP AG (NYSE: SAP) a mai nap folyamán bejelentette, hogy sikeresen üzembe helyezték az SAP szoftverét a Peking Csi-cseng Kerületi Nemzeti Adóhivatalban. Az SAP megjelenésével a Kínai Állami Adóhivatal egyik legfőbb irodájában állt üzembe az új keretrendszer, amely az ország legnagyobb vállalatainak mintegy egyötöde számára egyszerűsíti le és szilárdítja meg az adózási folyamatokat.

A szabványosított SAP NetWeaver® platformjára épülő vállalati szolgáltatás-orientált architektúra (vállalati SOA) előnyeinek kihasználásával az adókezelési rendszer az SAP NetWeaver® Business Intelligence (SAP NetWeaver BI) megoldását alkalmazza, hogy integrálja a különféle kormányzati IT-rendszerek információit, ezáltal segítve az adóhivatal és a fennhatósága alá tartozó szervezetek számára az adók befizetésének hatékony és pontos nyomonkövetését, ellenőrzését, elemzését és előrejelzését egyaránt.

A Xicheng Kerületi Nemzeti Adóhivatal felel az ország 180 nagyvállalata közül 38-ért, amely a pekingi adóbevételek több mint 70 százalékát teszik ki. Hagyományosan az adófizetőket jellemzően a különböző helyi adóhatóságok elenőrizték, s a Xicheng Központnak szinte semmiféle információja nem volt a vállalatoknál zajló folyamatokról, illetve a pénzügyi és számviteli műveletekről, ahogy a közvetlen fennhatóságán kívül eső alkalmazottakról sem. Mindezek mellet a Xicheng Kerület adóhatóságának kézzel kellett vezetnie a több trillió jüanra (több milliárd euró) rúgó adózási források statisztikáit. Ez a „kézivezérlés” jelentősen befolyásolta a pénzügyi és gazdasági statisztikák pontosságát és megbízhatóságát, s jelentős plusz munkát generált az adóhatóságok és a vállalatok számára is.

Az összetett feltételeknek az információk harmonizálásával és a folyamatok leegyszerűsítésével lehet megfelelni
Ezen nehézségeken átlépve a Xicheng Kerületi Nemzeti Adóhivatal az SAP-hoz fordult, hogy áramvonalasítsa és szabványosítsa az adókezelési folyamatokat. Az SAP közszférában jártas szakértői együtt dolgoztak a Xicheng Kerületi irodával, s egy átfogó vizsgálat keretében értékelték az éppen futó műveleteket, s felmérték a rendszerigényeket is. Első lépésként integrálni kellett a Xicheng Kerületben meglévő Kínai Adóhatósági Információs Rendszert (CTAIS), amely az összes adófizető vállalatról tartalmaz információkat. Ezután biztosítani kellett, hogy a rendszer lehetővé tegye, hogy a cégek ellenőrizhessék a csekkjeiket, lekérdezéseket, elemzéseket és előrejelzéseket hajtsanak végre az adóhatóság számára. Végül az irodának szüksége volt egy magas fokon skálázható és rugalmas rendszerre, amely lehetővé teszi a jövőbeni üzleti követelményekhez való igazodást, illetve a változó adószabályok és rendelkezések bevezetését.

A Xicheng Kerületi Nemzeti Adóhivatalnak magas elvárásai voltak az SAP-val szemben.
“Az adózás sikere, vagy kudarca közvetlen hatással van a nemzetgazdaság fejlődésére és jelentős építőköve a harmonikus szocialista társadalomnak” – mondta Hu Yongjin, a Xicheng Kerületi Nemzeti Adóhivatal igazgatóhelyettese. “Az SAP fejlett technológiáját a széleskörű, közszférában szerzett adózási szakértelemmel, valamint modern menedzsmenttel kombinálva arra számítunk, hogy a jövőben még fejlettebben kezelhetjük az adófizető vállalatok ügyeit, valamint javíthatjuk az adófizetői információkhoz való hozzáférés megbízhatóságát és hatékonyságát – ezáltal magasabb fokon tudjuk majd végezni a munkánkat, s serkenthetjük fenntartható, szabályos és rendezett adózás kialakulását.”

Az SAP rugalmas nagyvállalati SOA megoldásának alapként történő alkalmazása létfontosságú volt a Xicheng Kerületi Nemzeti Adóhivatal szerteágazó igényeinek kielégítése szempontjából, s így egy áramvonalas, integrált adókezelési rendszer jöhetett létre. Kihasználva az SAP Netweaver BI előnyeit az új adózhási rendszer sikerrel integrál különféle adatforrásokat, mint például külső információk és interaktív űrlapokból érkező adatok, emellett pedig hatékonyan kombinálja az elemzői funkciókat a konkrét, adózással kapcsolatos ügyekkel. Ezek az új funkciók jobb adatkezelést és döntéshozási támogatást tesznek lehetővé, kiterjesztik az üzletkezelési lehetőségeket, fejlesztik az adóbevallási rendszert, az elemzéseket és előrejelzéseket, valamint online portálok segítségével lehetővé teszik, hogy a felhasználók távolról is hozzáférjenek a rendszerhez.

“A kínai gazdaságot és politikát érő, egyre erősödő globalizációs hatás miatt a kínai kormány minden szinten különböző politikai, üzleti és informatikai kihívással néz szembe” – mondta Thomas Shirk, az SAP Global Public Services elnöke. “Az SAP egy olyan robusztus, piacvezető adó és bevételkezelő megoldást kínál a Xicheng Kerületi Nemzeti Adóhivatalnak, amely sikerrel alkalmazkodik, s együtt fejlődik az irodával, ahogyan az szembenéz a XXI. század kihívásaival, miközben a lehető legmagasabb fokon szolgálja ki ügyfeleit és a fennhatósága alá tartozó szervezeteket egyaránt.”