A cégvezetők 87 százaléka rosszul méri fel az IT-kockázatokat, állítja egy Economist Intelligence Unit tanulmány

BudapestAz SAP AG (NYSE: SAP) Az SAP által támogatott Economist Intelligence Unit (EIU) jelentése szerint a vállalatok jobban tartanak informatikai rendszereik összeomlásától, mint terrortámadásoktól, természeti katasztrófáktól, pénzügyi, vagy jogi nehézségektől. Ennek ellenére a többség nem kezeli megfelelően az IT-infrastruktúrájukat fenyegető kockázatokat.

Az EIU ‘Coming to grips with IT risk’ című tanulmányához 145 felsővezetőt kérdezett meg világszerte. A jelentésből kiderül, hogy csupán a válaszadók 13 százalékának van átfogó kockázatkezelési terve. Emellett, bár úgy vélik, a cégvezetés tisztában van az informatikai rendszerek leállásából fakadó gazdasági kockázatokkal, csupán 11 százalék vélte úgy, hogy cégük “kifejezetten hatékonyan” kezeli az IT-kockázatokat. Ennek ellenére a válaszadók 27 százaléka nevezte meg az informatikai problémákat elsődleges üzleti kockázatként. Ezután valamivel lemaradva – a megkérdezettek 22 százaléka szerint – az információ-biztonsággal kapcsolatos veszélyek jelentik a legjelentősebb fenyegetést.

A versenyben azok a cégek maradhatnak az élen, akik áldoznak az erőteljes, összetett IT-rendszerek kiépítésére. Ez azonban veszélyeket rejt magában, ugyanis az infrastruktúra komplexitása megnöveli az IT-problémák kialakulásának az esélyét. Az összetettséget jóval többen nevezték meg kockázati tényezőként, mint az adatbiztonságot szabályozó rendszerek, a pénzügyi jelentési rendszer, a külső IT-eszközök terjedése és a vezeték nélküli hálózatok egyre széleskörűbb használata. Az összetett IT-rendszerek ugyanis a összekötik a szervezetek, vállalatok különböző részeit, s ezáltal jelentősen megnövekedik azon területek száma, ahol valamilyen probléma merülhet fel.

Ennek ellenére “a legtöbb felsővezető szinte kizárólag biztonsági szempontnak tekinti az IT-kockázatokat” – mondta Rama Ramaswami az EIU tanulmányának szerkesztője. “Ez egy meglehetősen szűk látókörű hozzáállás. Az IT-kockázatok közé kell sorolni minden IT-vel kapcsolatos tevékenységet, köztük az üzlet folyamatosságára irányuló műveleteket, a késésben lévő IT-projektek hatását, illetve, hogy az informatikai rendszerek meghibásodása mennyiben érinti az ügyfélszolgálatokat, a bevételt és a termelékenységet.”

Az SAP Az EIU-tanulmány fényében a vállalatok nagy része profitálhat a SAP tanácsadói tevékenységéből. A SAP már korábban bizonyította, hogy forradalmi újításokkal, átfogó iparági tapasztalatával, s globális szolgáltató-hálózatával képes támogatni és megerősíteni ügyfeleit projektjeik bármely fázisában, a kezdeti felmérésektől a tényleges telepítésig, s hozzájárulhat az értékteremtéshez és az innovációhoz a különböző termékek teljes életciklusán át. Az ügyfelek a SAP saját tapasztalataival, valamint széleskörű partneri hálózatának segítségével minimalizálhatják az IT-kockázatokat, s legfőbb üzleti igényeikre fókuszálhatnak. Az ügyfelek bízhatnak benne, hogy kulcsfontosságú IT-rendszereik innovatívak és megbízhatóak, mivel a SAP folyamatosan fejleszt ügyfelei számára, s továbbra is piacvezető a vállalati alkalmazások piacán. A cég évente több mint egymilliárd dollárt fektet az új generációs újításokba. Emellett pedig a SAP Services biztosítja a legfrissebb tapasztalatokat és képességeket a piaci igények kielégítéséhez, miközben maximalizálja ügyfelei sikereit és minimalizálja az őket érintő kockázatokat.

Teszi ezt a következőképpen:

  • Az SAP folyamatos újításokkal vált a vállalati alkalmazások piavezető cégévé
    Az SAP évente több mint 1 milliárd dollárt fektet innovációs tevékenységébe. Ez lehetővé teszi, hogy az SAP szolgáltatásai a legmodernebb tulajdonságokkal felruházva elégítsék ki a piac és a felhasználók igényeit, maximális sikert és minimális kockázatot biztosítva ügyfelei számára. Például az SAP Quick Upgrade Assessment szolgáltatását alkalmazó felhasználók azonnali képet nyernek a majdani frissítés előnyeiről, ugyanakkor részletes és pontos útmutatót kapnak a szükséges frissítésekről.
  • Az SAP átlátható és előre látható tervet készít ügyfeleinek a vállalti SOA-ra való átálláshoz
    Az SAP olyan fenntartható platform-stratégiát alkotott, mely a felhasználók számára előre látható és logikus utat nyújt a vállalati SOA-rendszerre való átálláshoz és a változó piaci követelmények miatt szükségessé váló fejlesztésekhez
  • Az SAP-val a felhasználók a legtöbbet képesek kihozni jelenlegi technológiai infrastruktúrájukból
    Az SAP NetWeaver, amely egy átfogó integrációs és alkalmazási platform, a meglévő IT infrastruktúrával együttműködve teszi lehetővé a változásokat, és megfelelően menedzseli is azokat. Az SAP NetWeaver segítségével rugalmasan és gyorsan tud tervezni, felépíteni, megvalósítani és végrehajtani új üzleti stratégiákat és folyamatokat. Az egész szervezetében támogathatja az innovációt a meglévő rendszerek megtartása mellett, úgy hogy a jövőre mutatóan is fenntartható költségszerkezetet, interoperábilis és biztonságos IT-rendszert biztosít, jól együttműködve a Microsoft .NET és Java 2 Platform Enterprise Edition (J2EE) környezetekkel, köztük az IBM WebSphere platformmal is.