Az SAP csatlakozott a klímaváltozás ellen küzdő 3C kezdeményezéshez

A vezető üzleti szoftvercég is részt vesz a globális széndioxid-kibocsátás mérséklését célzó programban

WALLDORF, NémetországAz SAP AG (NYSE: SAP) ma bejelentette, hogy csatlakozott az üzleti élet vezetőinek részvételével zajló “3C – Combat Climate Change” programhoz, amelynek célja a klímaváltozással kapcsolatos problémák minél mélyebb tudatosítása a piacok és a kereskedelem szereplőiben. A G8+5 országok vállalatai közül több mint 40 által aláírt 3C kezdeményezés erős szövetségessel gazdagodott az SAP személyében, amely egyébként a vállalatirányítási szoftverszállítók közül elsőként csatlakozott a programhoz. A 3C résztvevői közösen dolgoznak a széndioxid-kibocsátás csökkentésére alkalmas innovatív technológiai és üzleti megoldások bevezetésén. A 3C támogatása összhangban áll az SAP fenntarthatóság iránti hosszú távú elkötelezettségével, amelynek a cég eddig különféle belső kezdeményezések indításával, valamint az ügyfelek globális működésének optimalizálását és “szénlábnyomuk” méretének csökkentését segítő vállalatirányítási, ellátásilánc-kezelési és megfelelési megoldások fejlesztésével szerzett érvényt.

A 3C célja, hogy általánosan elfogadott, biztonságosabb szintre csökkentse a szén-dioxid és más üvegház-gázok kibocsátásnak növekedési ütemét, és biztonságos, megfizethető energia termelésével segítse elő a stabil globális fejlődést. Ezt a célt olyan felvilágosult globális szabályozási keretek segítségével kívánja elérni, amelyek ösztönzik tagjait a megfelelő üzleti megoldások kidolgozására, a technológia fejlesztésére és a piacalapú befektetések végrehajtására.

Az üzleti és politikai vezetők körében mind nagyobb támogatásnak örvendő 3C a világ minden táján nemzetközi reklámkampányban kéri a globális üzleti közösség segítségét céljai eléréséhez. A kampány június 5-én, a németországi Heiligendammban június 6. és 8. között megrendezett G8-as csúcs előestéjén indul. A kezdeményezés iránti elkötelezettségük hangsúlyozása érdekében a 3C képviselői a csúcs előkészítésekor személyesen is felkeresték Angela Merkel német kancellárt, aki köztudottan kiáll a környezetvédelem mellett és meggyőződéssel vallja, hogy a klímaváltozással kapcsolatos politikai törekvések csak akkor lehetnek sikeresek, ha globális szinten élvezik az ipar támogatását. A kancellár nagyra értékelte a kezdeményezés mögötti elszántságot, és kifejezte abbéli reményét, hogy hamarosan újabb cégek csatlakoznak a programhoz.

A megbeszélésen a felek konszenzusra jutottak az alábbi közös célokkal kapcsolatban:

  • az emisszió-csökkentési célkitűzések méltányos globális elosztása annak érdekében, hogy a fejlett világ át tudja alakítani gazdasági bázisát, a fejlődő országok pedig tovább haladhassanak a szegénységből kifelé vezető úton;
  • az energiatakarékos technológiák és az alternatív energiaforrások használatának ösztönzése;
  • a piaci élénkítése annak érdekében, hogy érett emisszió-kereskedelmi rendszereken keresztül, stabil áron lehessen megvalósítani a kitűzött emisszió-csökkentési célokat.

“A 3C keretében olyan ösztönzők kidolgozására törekszünk, amelyek lépésről lépésre közelebb visznek minket az alacsony emissziós szintű, fenntartható társadalomról szőtt közös elképzelés megvalósításához” – mutatott rá Lars G. Josefsson, a 3C programot elindító Vattenfall AB elnök-vezérigazgatója. „A globális közösségen belül már rendelkezünk az üvegház-gázok kibocsátásnak nagy mértékű csökkentéséhez szükséges technológiával. Most arra van szükség, hogy hathatós pénzügyi ösztönzőkkel megvalósíthatóvá tegyük e technológiák kereskedelmi alkalmazását. Ebből a szempontból a 3C kezdeményezést tovább erősíti az SAP-hoz hasonló ágazatvezetők részvétele, mivel e cégek szakértelme és technológiája segíti a Vattenfallt és a többi tagvállalatot a megfelelési és fenntarthatósági programok üzleti előnyeinek hasznosításában.”

Elkötelezettség az üzleti és IT-innováció iránt a környezeti fenntarthatóság jegyében
Az üzleti és IT-innováció globális éllovasaként az SAP nyilvános vezető szerepet vállal több társadalmi szerepvállalási (CSR) kezdeményezésben, köztük az ENSZ Global Compact programjában, amelynek aláírója is egyben.

“A globális energiatakarékosság összehangolt magatartást követel a magánemberek, a civil szervezetek, valamint az üzleti, technológiai és politikai közösség részéről, maximálisan kiaknázva a rendelkezésre álló erőforrásokat, leleményességet és innovációs erőt” – mutatott rá Henning Kagermann, az SAP AG vezérigazgatója. “Az SAP régóta elkötelezett a szabálykövető működés és a felelős társadalmi szerepvállalás iránt. Szakértelmünk és innovatív megoldásaink elősegítik e kiemelt globális erőfeszítés sikerét, és több ágazat szervezeteit támogatják abban, hogy a környezeti felelősséget és a fenntarthatóságot üzleti stratégiájukba ágyazva tegyék magukévá a globális CSR bevált gyakorlatát.”

Az SAP segít a cégeknek üzleti teljesítménynövelő tényezővé alakítani a megfelelés kihívásait
A globális energiatakarékossági törekvések támogatása mellett az SAP szoftvermegoldásai világszerte hozzásegítik a vállalatokat, hogy működésük életképes és értékteremtő tényezőjévé tegyék a hatósági megfelelést. Az SAP portfóliója sokféle szoftverrel segíti a vállalatokat a céges erőforrások jobb kiosztása, az ellátási lánc optimalizálása, valamint a hatósági megfelelés és a vállalati teljesítmény összehangolása terén. Az SAP külön üzletággal és a vállalatirányítási, kockázatkezelési és megfelelési (GRC) megoldások egyre bővülő körével segíti a világ szervezeteit a hatósági megfelelés kihívásainak teljesítésében és a fenntartható üzleti gyakorlat követésében.

Az SAP szoftverinnovációi képesek hozzájárulni a cégek szénlábnyomának csökkentéséhez és a versenyképes árú energiaellátás megvalósításához – minimális szállítói függőség és kockázat mellett. Az innovációk egyike egy olyan alkalmazás, amellyel a vállalatok károsanyag-kibocsátásukat figyelve, mérve, dokumentálva és szabályozva elégíthetik ki az üvegház-gázokra vonatkozó előírásokat. A szoftver javítja a gyártótevékenység termelékenységét, és lehetővé teszi az emisszió-kereskedelmi piacon adódó új lehetőségek hasznosítását.

Bővebben a 3C-ről: www.combatclimatechange.org
Bővebben az SAP társadalmi szerepvállalási tevékenységéről: www.sap.com/citizenship
Bővebben az SAP GRC-megoldásairól: www.sap.com/grc.

A 3C – Combat Climate Change
Az üzleti élet vezető szereplőinek részvételével zajló 3C kezdeményezés célja egy olyan globális véleményformáló csoport létrehozása, amelynek tagvállalatai vezető szerepüket latba vetve követelik, hogy a klímaváltozási problémák kezelését egy 2013-ban érvénybe lépő globális keretrendszer alapján építsék be a piacok és a kereskedelem működésébe. Bővebben: www.combatclimatechange.org