Az SAP a kiterjesztett termékéletciklus-menedzsmentre vonatkozó útitervet tett közzé

Augusztus 8, 2007 által SAP News 0

A termékéletciklus-menedzsment alkalmazás fejlesztése segítségével az üzleti hálózat cégei kiaknázhatják az innováció nyújtotta előnyöket, valamint lerövidíthetik az új termékek és szolgáltatások piacra jutásának idejét

WALLDORF, NémetországAz SAP AG (NYSE: SAP) elkötelezett amellett, hogy fejlesztéseken keresztül nyújtson üzleti értéket ügyfeleinek. Ezen elkötelezettségét továbbra is kifejezve, a cég ma nyilvánosságra hozta az SAP® Product Lifecycle Management (SAP PLM, SAP termékéletciklus-menedzsment) alkalmazáshoz készített útitervét (roadmap), amely segítségével a cégek sikeresen vehetik fel a küzdelmet két, jelenleg domináns üzleti jelenséggel: az egyre gyorsabban bekövetkező változásokkal és az üzleti hálózatukon belüli, innováción keresztül történő megkülönböztetési igénnyel. Az elkövetkezendő három évben a kiterjesztett alkalmazás az SAP PLM meglévő képességeire építve olyan végponttól végpontig terjedő megoldást kínál majd, amely segítségével a vállalatok felgyorsíthatják és leegyszerűsíthetik a “termék-üzletet”, valamint hatékonyan működhetnek együtt üzleti hálózataikkal. A roadmap segíti az SAP ügyfeleit abban, hogy a PLM-et a műszaki osztály határain túlra, a cég minden fontos érintett üzleti területére is kiterjesszék, lehetővé téve a PLM üzleti képességeinek teljes körű kiaknázását.

“A PLM egy, főleg a mérnökök által használt technológiából mára annyira kinőtte magát, hogy a vállalati vezetők is tudják: a versenyképesség megőrzéséhet szükség van gyártási folyamataik megfelelő szintű kezelésére” – mondta el Marc Halpern, a Gartner Inc. kutatási igazgatója. “Egyre több gyártó alkalmazza a PLM-et arra, hogy a jobb termék- és folyamatfejlesztési képességek, valamint a továbbfejlesztett végrehajtási lehetőségek segítségével vigyék előre üzletüket és sikeresen dobjanak piacra új termékeket a rövidülő termékéletciklus és a csökkenő profitráták által jellemezhető környezetben.”

Az SAP® ERP-n alapuló új SAP PLM verziók kihasználják a vállalati szolgáltatás-orientált architektúra (enterprise service oriented architecture, enterprise SOA) által biztosított képességeket. A rugalmas, szolgáltatás- alapú SAP PLM segíti a cégeket abban, hogy egymástól eltérő IT rendszerekkel is képesek legyenek együttműködni a beszállítóikból, ügyfeleikből és partnereikből álló üzleti hálózattal annak érdekében, hogy gyorsan és hatékonyan jelenhessenek meg innovatív ajánlatokkal a piacon. Az alkalmazás az alapvető PLM képességekhez biztosított bővítések segítségével fog tovább fejlődni, amelyeket idén dobnak piacra, és amelyek az elsők lesznek a gyorsan bevezethető kompozit alkalmazások sorában.

A tervezésben, bevezetésben felmutatott fejlesztések és a nagyobb hatékonyság, valamint az új termékek gyorsabb piacra dobásának képessége segítségével a cégek sikeresen megkülönböztethetik magukat versenytársaiktól. A globális üzleti világ komplexebbé válásával egyidőben a szervezeteknek egyre inkább szükségük van olyan nyitott, teljes körű (end-to-end) PLM rendszerekre, amelyek lefedik a bevételek egyre növekvő hányadát kitevő szolgáltatások fejlesztését és nyújtását is. Az ügyfelek előnyökre tehetnek szert az SAP® Business Suite alkalmazásai között meglévő átfogó integrációból, amely segítségével zökkenőmentes adat- és folyamat-áramlás valósulhat meg az SAP PLM és további alkalmazások: az SAP ERP, az SAP® Customer Relationship Management, az SAP® Supplier Relationship Management és az SAP® Supply Chain Management között. Az SAP PLM-et úgy tervezték, hogy iparágakon átívelően támogassa a termékéletciklus-kezelési folyamatokat, beleértve ebbe a mérnöki tevékenység által dominált, a termék-és portfolió-menedzsmentre erősen fókuszáló egyedi gyártást, a fogyasztói termékek gyártását és a folyamat-iparágakat.

“A Kongsberg Automotive-nál sikeresen használjuk az SAP PLM-et napi munkákban termékéletciklus-menedzsment folyamataink folyamatos optimalizálására, és meg vagyunk győződve arról, hogy a hamarosan érkező új funkcionalitások segítségével továbbra is iparágunk élvonalában maradhatunk” – mondta el Per Högberg, a Kongsberg Automotive üzleti rendszerekért felelős szenior projekt menedzsere. “Gyártó cégként jövőbeli sikerünk az innovatív termékeken és megoldásokon múlik. Hisszük, hogy az SAP PLM biztosítja számunkra azokat a releváns folyamatokat, amelyek a mai modern üzleti világban a növekedéshez és a piaci versenyben való sikeres helytálláshoz szükségesek.”

Az SAP PLM előtt álló út
Az SAP PLM alapvető képességeinek bővítései az idei év végén érkeznek. Elsőként a portfoliótervezéshez kapcsolódó új folyamatok lesznek elérhetőek, amelyek segítségével csökkenni fog az új termékek piacra dobásának ideje. Az ötlet- és portfolió menedzsment, valamint az erőforrás és projekt menedzsment képességek pedig magasabb szintre emelik majd a teljes innovációs fejlesztési folyamat irányítását.

Az SAP 2008-ban további egyszerűsítéseket hajt végre a PLM felhasználói felületén egy intelligens, szerep-alapú információs alkalmazás segítségével. A felhasználóknak ezáltal kevesebb tréningre és manuális munkavégzésre lesz szükségük a magasabb szintű termelékenység és hatékonyság eléréséhez. Emellett új és kiterjesztett képességekből álló csomagok jelennek meg, amelyek elősegítik a céges kapcsolatok kiaknázását globális szinten is és amelyek segítségével a szervezetek stratégiailag kapcsolódhatnak tehetség-hálózatukhoz.

A 2009-ben megjelenő új PLM bővítőcsomaggal az SAP lehetővé teszi ügyfelei számára, hogy az összes releváns folyamatnak a termékfejlesztésbe való magasabb szintű integráltsága segítségével kezükbe vegyék a felgyorsult üzletmenet irányítását. Az új képességek segítségével kezelhetővé válik minden termék-specifikus információ, egy egységes, integrált rendszerben lesznek menedzselhetőek az ötletek, a dizájn, a követelmények, a különböző konfigurációk és karbantartási struktúrák, valamint biztosítható lesz az adatok és a folyamatok konzisztenciája a tervezési és műszaki részlegektől kezdve a gyártáson és értékesítésen át egészen a szolgáltatásokig.

Egy 2010-re tervezett további PLM bővítőcsomag lehetővé teszi majd a való világgal kapcsolatos információk asszimilációját. Ezzel a kiegészítéssel – a digitális gyártási eszközökkel való integráció segítségével – lehetővé válik a digitális dizájn- és tervezési folyamatok tervezése, stimulálása és nyomon követése. A világszintű termék-információk rádió-frekvenciás (RFID) címkéken, vonalkódokon vagy szenzorokon keresztül összeköthetőek a termékfejlesztési folyamat adataival a jobb átláthatóság, kiszámíthatóság és pontosság érdekében olyan területeken, mint a szabályozói előírásoknak való megfelelés és a gyártás.

“A Kimberly-Clark elkötelezett amellett, hogy folyamatosan új termék-innovációkat piacra dobva kielégítsük kiskereskedelmi és business-to-business ügyfeleink eddig még nem, vagy nem a megfelelő szinten kielégített igényeit.” – mondta el Sue Dodsworth, a Kimberley-Clark Enterprise Innovation Capabilities and Services részlegének alelnöke. “Annak biztosítására, hogy valóban eleget teszünk elkötelezettségünknek, elengedhetetlenül fontos az olyan megfelelő üzleti és technológiai eszközök csomagjának rendelkezésre állása, amelyek szorosan együtt fognak működni a termékfejlesztési döntési folyamattal. Azért választottuk az SAP PLM alkalmazást, mert hisszük, hogy rendelkezik a folyamat- támogatáshoz szükséges funkcionalitással, míg ezzel egy időben elősegíti termék-megoldásaink stratégiai menedzsmentjét azok minden életciklusában.”

A közös innovációs stratégia (co-innovation) részeként az SAP szorosan együttműködik partneri közösségekkel egész iparágakat lefedő kérdések megoldásában, amellyel ügyfeleik kimondhatatlanul nagy előnyökre tesznek szert. Például az SAP egyéb szoftverek fejlesztőivel is együttműködik (mint például számítógépes tervező szoftvereket (CAD) szállító gyártókkal) olyan alkalmazások fejlesztésén, amelyek számos iparágban és üzleti folyamatban terjesztik ki és adnak hozzá az SAP értékéhez, valamint együttműködik emellett olyan szolgáltató partnerekkel, akik segítik az ügyfeleket az SAP implementálásában és integrálásában.

“Az SAP-nál hiszünk abban, hogy a PLM valódi célja és legnagyobb értéke az a képesség, ahogyan előre tudja vinni a ‘termék-üzletet’ a legelső gondolattól a tervezésen és gyártáson át egészen a termékhez kapcsolódó szolgáltatásokig” – mondta el Harald Stuckert, az SAP AG PLM, SCM, Manufacturing részlegének alelnöke és ügyvezető igazgatója. “Hans Thalbauer-rel, a Solution Management PLM új vezetőjével az SAP jó úton halad afelé, hogy teljesítse útitervét, egy teljes körű PLM megoldással segítve az ügyfelek termékeinek nyereségessé válását és üzleti növekedését.”

Az SAP PLM-ről

Az SAP Product Lifecycle Management (SAP PLM, termékéletciklus-menedzsment) alkalmazással az SAP célja, hogy az elérhető legjobb integrált, teljes körű (end to end) folyamat-támogatást nyújtsa a termékéletciklus minden szakaszában, elősegítve ezzel az innováción keresztül történő nyereségesség-növekedést és fejlődést. Az SAP PLM-mel a cégek olyan kihívásokkal vehetik fel sikeresen a küzdelmet, mint a hatékonyság, a környezetvédelmi kérdések, a rövidebb termék életciklusok, valamint a világban elszórtan elhelyezkedő telephelyek és projekt csapatok kezelésének problémája. A megoldás egyetlen forrásból biztosít minden, az üzleti partnerekkel való együttműködéshez szükséges, a termékekhez kapcsolódó információt, valamint támogatja a stratégiai terméktervezést, termék-fejlesztést és a szabályozói előírásoknak való megfelelést is. Az SAP Business Suite üzleti alkalmazás-család részét képező SAP PLM lehetővé teszi, hogy minden szükséges üzleti információ zökkenőmentesen beintegrálható legyen a termékfejlesztési folyamatba.