Az Accenture és az SAP fizetési platformja kiváló eredményeket ért el az összehasonlító teljesítmény-teszten

A platform 5 óra 21 perc alatt 55,9 millió pénzforgalmi tranzakciót hajt végre

BostonA bankok pénzügyi tranzakció-költségeinek csökkentése, valamint a SEPA előírásoknak (Egységes Európai Pénzforgalmi Övezet) való megfelelés érdekében az Accenture (NYSE: ACN) és az SAP (NYSE: SAP) bejelentették az SAP Payment Engine névre hallgató fizetési platformot. Az SAP és az Accenture által közösen kifejlesztett, pénzügyi tranzakciókat lebonyolító platform sikeresen vette az akadályokat az összehasonlító teljesítmény-teszten (performance benchmark), amely kimutatta, hogy kevesebb, mint öt és fél óra alatt képes feldolgozni Európa legnagyobb volumennel rendelkező pénzforgalmi piaca tranzakcióinak felét. A bejelentésre az október 1. és 5. között Bostonban megrendezett Sibos-on, a világ első számú pénzügyi szolgáltatási eseményén került sor.

A teszt teljes körűen lefedte a pénzforgalmi folyamatokat, beleértve ebbe a kifizetési igazolást, annak jóváhagyását, feltöltését, validálását, a limit ellenőrzését, a nyomonkövetést, a kifizetés elszámolását, a kimenő kifizetések összesítését, valamint az ezekből eredő azonnali könyvelési tételeknek, mint például az ügyfél-egyenlegnek, az elszámolási egyenlegnek és a behajthatatlan követeléseknek a rendszerbe való bevitelét.

A teljesítmény-benchmark keretében, amely egy első vonalbéli bank valódi tranzakciós mixének felhasználásával készült, a rendszer 5 óra 21 perc alatt 55,9 millió fizetési tranzakciót dolgozott fel. A percenkénti átlag 173870 tranzakció volt. Európa legnagyobb fizetési piacán, Németországban 110 millió tranzakciót hajtanak végre naponta.

“Az Egységes Európai Pénzforgalmi Övezet (Single European Payment Area, SEPA) előírásainak betartása érdekében a bankoknak olyan kifizetési megoldásra van szükségük, amely képes a vállalat különböző területeiről érkező, nagy mennyiségű tranzakció gyors feldolgozására.” – mondta el Eckehard Stolz, az Accenture Financial Services részlegének szenior vezetője. “A teljesítmény-teszt megerősített minket abbéli meggyőződésünkben, hogy az SAP Payment Engine a SEPA szabályozás eredményeképpen egyre növekvő mennyiségű tranzakció kezelésére is képes lesz, és minden pénzforgalmi művelet alapjául szolgálhat, lehetővé téve a bankok számára a SEPA által előírt közös, a vállalatokat összekötő IT infrastruktúra létrehozását.”

“Skálázhatósága és rugalmassága révén az SAP Payment Engine-nel a bankok jelentős költségcsökkentést érhetnek el, valamint javíthatják szolgáltatásuk színvonalát és működési hatékonyságukat” – mondta el Marc Derungs, az SAP AG Banking üzletágának alelnöke. “Az SAP Payment Engine lehetővé teszi a különböző bankok és különböző csatornák együttműködését, illetve támogatja az ún. insourcing üzleti modelleket, amelyek segítségével a bankok és szolgáltatók a különböző házon belüli egységek, valamint más bankok számára is kínálhatnak pénzforgalmi szolgáltatásokat, így teremtve hozzáadott értéket a központ számára.”

Az összehasonlító teljesítmény-teszt célja az volt, hogy a valóságnak megfelelő környezetben bizonyítsa be az SAP Payment Engine skálázhatóságát és feldolgozó-képességét. A benchmark-ot egy köztesszoftver szerverén végezték, és úgy méretezték, hogy megfeleljen egy első vonalbéli kereskedelmi bank IT központja igényeinek.

Az SAP Payment Engine-ről
Az Accenture támogatásával tervezett és kialakított SAP Payment Engine olyan egységes pénzforgalmi működési platform, amely segítségével a bankok racionalizálhatják fizetési folyamataikat és szabványosíthatják az őket körülvevő alkalmazásokhoz kapcsolódó interfészeket egy központi kifizető egység létrehozása érdekében. Az SAP Payment Engine segítségével lehetséges a különböző bankok és csatornák közötti együttműködés, valamint az alkalmazás támogatja az ún. insourcing üzleti modelleket, amelyek segítségével a bankok és szolgáltatók a különböző házon belüli egységek, valamint más bankok számára is kínálhatnak pénzforgalmi szolgáltatásokat, így teremtve hozzáadott értéket a központ számára. Segítségével a bankok jelentős költségcsökkentést érhetnek el, valamint javíthatják szolgáltatásuk színvonalát és működési hatékonyságukat.

Az SAP Payment Engine alkalmazás a technológiai komponenseket egyetlen platformba tömörítő SAP NetWeaver®-en alapul. Az SAP NetWeaver kompatibilis a bankok meglévő IT infrastruktúrájával, és lehetővé teszi a bankok számára, hogy kezeljék a változást. A platform iparági szabványokon alapul, és integrálható a legelterjedtebb fejlesztési eszközökkel, mint például a Java Platformmal, az Enterprise Edition (Java EE)-vel; a Microsoft .NET-tel; és az IBM WebSphere-rel.

Az SAP Payment Engine 2.30-as verziója 2007. augusztusában jelent meg a piacon. E legfrissebb verzió célja a SEPA előírásoknak való megfelelés elősegítése.

Az Accenture-ről
Az Accenture egy globális vezetési tanácsadással, technológiai szolgáltatásokkal és outsourcinggal foglalkozó cég. Az innováció mellett elkötelezett Accenture az ügyfelekkel való együttműködésének célja, hogy azok magas teljesítményt nyújtó vállalatokká és kormányokká váljanak. Átfogó iparági és üzleti folyamat-tapasztalatával, széles körű globális erőforrásaival és bizonyított eredményeivel az Accenture a megfelelő embereket, tudást és technológiát képes mozgósítani és ügyfelei szolgálatába állítania. A 49 országban mintegy 170.000 főt foglalkoztató Accenture a 2007. augusztus 31-én lezárt pénzügyi évben 19,70 milliárd dolláros nettó eredményt ért el.