Az SAP felvásárolta a Business Objects nevű céget

Az SAP és a Business Objects a legváltozatosabb méretű cégek üzleti felhasználóinak kínálja az iparág legátfogóbb, üzleti teljesítmény- és optimalizációs megoldásokból álló portfolióját

WALLDORF, Németország és PÁRIZS, FranciaországAz SAP (NYSE: SAP) és a Business Objects S.A. (Nasdaq: BOBJ), (Euronext Paris ISIN code: FR0004026250 – BOB) bejelentette, hogy a két vállalat között október 7.-én kötött megállapodás eredményeképpen a technológiai iparág két vezető cége lép kapcsolatba egymással.

A felvásárlási megállapodás feltételeinek megfelelően az SAP törzsrészvényenként 42 eurón, míg az amerikai letéti részvényekre (American Depositary Shares, ADS) ugyanennyi, a tender ajánlat elfogadásának időpontjában érvényes euró/amerikai dollár árfolyamon számolt dollár értékben tesz ajánlatot. A tranzakció volumene, annak költségeit is figyelembe véve, meghaladja a 4,8 milliárd eurót. A Business Objects igazgatótanácsa jóváhagyta a részvényvásárlási ajánlatra vonatkozó megállapodást, és előre jelezte, hogy a bizonyos szabályozói előírásoknak való megfelelés tárgyát képező ajánlatot elfogadásra javasolja részvényeseinek.

Az SAP és a Business Objects szándéka, hogy magas hozzáadott értékű megoldásokat kínáljon folyamat- és üzleti szakértők számára. A megoldás javítja a cégek döntéshozatali folyamatait, növelheti az ügyfeleknek nyújtott értéket és a valós idejű, multi-dimenzionális üzleti intelligencia képességek révén fenntartható üzleti előnyöket kínál. Az SAP és a Business Objects szilárd meggyőződése, hogy az ügyfelek jelentős üzleti előnyökre tesznek majd szert a vállalat egészére kiterjedő üzleti intelligencia-megoldásokat, valamint a tranzakcionális alkalmazásokba beágyazott analitikai képességeket kombináló új, innovatív megoldással. Mindemellett az egyesített partner ökoszisztémát az iparág legerősebb üzleti folyamat-platformja hajtja, amely az elérhető legjobb információs menedzsment platformot jelenti az SAP és a nem-SAP környezet számára is.

Az SAP a világ vezető üzletiszoftver-szállítója. A világ több, mint 120 országában mintegy 41.200 vállalat futtat SAP alkalmazást – a kis- és közepes vállalatok igényeit kielégítő megoldásoktól kezdve a globális szervezeteknek szánt alkalmazás-csomagokig. Az SAP növekedési stratégiájának kulcsfontosságú eleme az új termékekből származó bevételek növelése, beleértve ebbe az Üzleti Felhasználók egyre növekvő igényeinek kielégítését.

“Elkötelezettek vagyunk az Üzleti Felhasználókat szolgáló alkalmazások új generációja mellett” – mondta el Henning Kagermann, az SAP AG vezérigazgatója. “Az SAP és a Business Objects párosából profitálni fognak a jelenlegi és a potenciális ügyfelek, partnerek, alkalmazottak és részvényesek egyaránt. Az SAP izgatottan várja, hogy a Business Objects is csatlakozzon az SAP Csoporthoz”.

“A Business Objects felvásárlása beleillik az SAP 2005-ben bejelentett stratégiájába, amely szerint megcélzott piacainkat megduplázzuk 2010-ig” – nyilatkozta Kagermann. “Az SAP felgyorsítja növekedését az Üzleti Felhasználói szegmensben, miközben kiegészíti a cég egyébként is sikeres növekedési stratégiáját. Az első üzleti folyamat platform szállítását, a vállalati SOA platform gyors adoptálását, az SAP NetWeavert, valamint a középvállalatok számára szállított első, komplett on-demand megoldást, az SAP Business ByDesign-t követően az SAP megragadhatja a lehetőséget arra, hogy az iparág következő nagy növekedési potenciált rejtő lehetőségére koncentráljon az Üzleti Felhasználói szegmenst megcélzó erőfeszítéseink felgyorsításával és kiterjesztésével” – mondta Kagermann.

A Párizsban, Franciaországban székelő Business Objects az üzleti intelligencia (Business Intelligence, BI) széles körben elismert úttörője. A Business Objects ma a világ vezető BI szoftvercége, amelynek megoldásai kiterjednek az információ felfedezésére és szállítására, az információs menedzsmentre, az elemzés- és a teljesítmény-menedzsment kategóriákra. A cég világszerte mintegy 44.000 ügyfelet szolgál ki.

“A Business Objects az intelligens információ felhasználása révén segíti a cégeket abban, hogy megváltoztassák gondolkodásmódjukat” – jelentette ki Bernard Liautaud, a Business Objects elnöke és alapítója. “A Business Objects és az SAP társulása azt jelenti, hogy valóban kiterjeszthetjük az üzleti intelligencia hatáskörét a C- szintű vezetőktől kezdve egészen a Main Street-ig. John Schwarz és jómagam lelkesen üdvözöljük a fejlesztéseket, alkalmazottaink és validált partnereink kemény munkáját, valamint nagy várakozással nézünk az SAP e tárgykörben meglévő tapasztalata és jelenléte által hamarosan kiterjesztendő portfolió elé.”

Az SAP U.S. GAAP elven számított, egy részvényre jutó nyeresége a tranzakció eredményeképpen 2009-től emelkedni fog a várakozások szerint
Az SAP és a Business Objects új, potenciális bevételi források felkutatását és az esetleges szinergiák kiaknázását tervezik. Az egyes termékekre, az értékesítési modellre, valamint egyéb részletekre vonatkozó részleteket a tranzakció lezárása után hozzák nyilvánosságra. A tranzakció eredményeképpen egyik cég sem tervez jelentős átszervezéseket.

A tranzakció lezárására várhatóan 2008. első negyedévében kerül sor. Ennek eredményeképpen az SAP azt várja, hogy a U.S. GAAP alapon számított, egy részvényre jutó nettó nyereségére a felvásárlás pozitív hatással lesz 2009-től és azt követően is. Köszönhetően azonban a 2008-ban felmerülő, az akvizícióhoz kapcsolódó egyszeri költségeknek, az SAP várakozása szerint a tranzakció 2008-ban néhány eurócentes csökkenést okoz majd a U.S. GAAP alapján számított egy részvényre jutó nyereségben.

A Business Objects önállóan dolgozik majd; a cég közös vezetőséggel és erőforrásokkal működnek
A két vállalat bejelentette, hogy a Business Objects önállóan tevékenykedik majd, mint az SAP Csoport része. A Business Objects ügyfelei a továbbiakban is profitálnak majd a nyitott, széles körű és integrált üzleti intelligencia megoldásokból – függetlenül az adatbázisoktól és alkalmazásoktól – , miközben előnyre tehetnek szert az üzleti analitikai alkalmazásokkal való összekapcsolásból. A Business Objects jelentősen kiszélesíti majd üzleti intelligencia-portfolióját és kapacitásait az SAP emberei, know-how-ja és hálózata segítségével.

Az SAP meglátása szerint a Business Objects tapasztalatai és megoldásai kiegészítik az SAP-nak az Üzleti Felhasználók számára jelenleg nyújtott kínálatát – beleértve ebbe többek között a Governance, Risk and Compliance (GRC) kategóriában betöltött vezető helyét, az SAP platformon belül nyújtott üzleti intelligenciát, valamint vállalati teljesítmény-menedzsment képességeket, mint például a nemrégiben az OutlookSoft és a Pilot Software felvásárlásával megszerzett képességeket.

A tranzakció lezárulta után John Schwarz a Business Objects részleg vezérigazgatójaként folytatja pályafutását és a tervek szerint az SAP végrehajtó tanácsának tagjává válik. Doug Merritt, az SAP Üzleti Felhasználó részlegének vezetője csatlakozik a Business Objects részleghez, és John Schwarz-nak tartozik majd beszámolási kötelezettséggel. Az SAP felügyelőbizottsága javasolni fogja, hogy a cég következő közgyűlésén válasszák be Bernard Liautaud-ot, a Business Objects alapítóját az SAP felügyelő bizottságába. Addig Liautaud Henning Kagermann mellett dolgozik tanácsadóként stratégiai és integrációs kérdésekben.

A részvényvásárlási ajánlat részletei és a nyilvánosságra hozásra vonatkozó információk
A tranzakció a francia jogrendszer alapján elkészített részvényvásárlási ajánlatban ölt testet, valamint ezzel párhuzamosan sor kerül egy részvényvásárlási ajánlat megtételére az összes Business Objects részvényre és minden amerikai letéti részvényre (American Depositary Shares, ADS), a Business Objects által kibocsátott konvertibilis kötvényekre (Convertible Bonds), valamint minden részvény-utalványra (warrant). A konvertibilis kötvényenként ajánlott ár 50,65 euró lesz majd. A felvásárlási megállapodás feltételeinek megfelelően az SAP törzsrészvényenként készpénzben 42 eurón, míg az amerikai letéti részvényekre (American Depositary Shares, ADS) ugyanennyi, a tender ajánlat elfogadásának időpontjában érvényes euró/amerikai dollár árfolyamon számolt dollár értékben tesz ajánlatot.

Az ajánlatokat azután terjesztik fel elfogadásra, miután mind a francia tőzsdefelügyelet, az Autorité des marchés financiers (AMF), mind pedig a francia Pénzügyminisztérium jóváhagyta azt. Az ajánlatnak a következő feltételeknek kell eleget tennie: (i) a Business Objects-nek az ajánlatban érintett értékpapírjai legalább a szavazatok 50,1%-át kell képviselniük; (ii) az EU és az Egyesült Államok antitröszt hatóságainak engedélye.

A francia és amerikai törvényeknek megfelelően a teljes ajánlati dokumentációt, valamint az ajánlat további részleteit benyújtják a francia pénzügyi felügyeletnek, valamint az amerikai SEC-nek (Securities and Exchange Commission).
A Business Objects pénzügyi tanácsadója a Goldman Sachs, míg az SAP-é a Deutsche Bank Securities Inc.