A Saudi Arabian Airlines az SAP-t választotta az üzlet átalakításához

Közép-Kelet legnagyobb légitársasága üzletifolyamat-platformját az SAP® ERP-re építi

JEDDAH, Szaúd-ArábiaAz SAP Middle East North Africa (MENA) LLC, az SAP AG leányvállalata bejelentette, hogy a Saudi Arabian Airlines az SAP megoldásait választotta üzletifolyamat-platformnak a magáncéggé alakulás felgyorsításához.

A szaúd-arábiai Jeddah városában megtartott aláírási ceremónián a fővállalkozó SAP Arabia és az SAP MENA az új szerződést ünnepelte meg, amelynek értelmében a légitársaság újonnan szétvált üzletágai az SAP ERP-t és az SAP iparágspecifikus gyakorlatait fogják alkalmazni a hatékony folyamatok kialakítása és az üzleti modellek továbbfejlesztése érdekében. Az első bevezetési fázis a hatékonyabb pénzügyi vezetést célozza meg, ezt követik a humánerőforrás- és karbantartási folyamatok. A megvalósítás az SAP NetWeaver® technológiai platformra épül, integrálva az ügyféloldali és háttérrendszereket az üzemeltetés, a bevételek könyvelése, a foglalások, a jegyeladások, az üzemanyag és a műszaki dokumentációk kezelése érdekében.

A Saudi Arabian Airlines egyesített üzleti és informatikai infrastruktúrát keresett ahhoz, hogy műveleteit kilenc független alvállalattá – catering, árufuvarozás, földi szolgáltatások, műszaki szolgáltatások, pilótaképzés, orvosi szolgáltatások –, illetve prémium, vallásos, királyi és VIP-légitársaságokká bontsa szét. A versenytárs ajánlatok vizsgálása után a légitársaság az SAP-t iparági tapasztalata, valamint az SAP szoftver rugalmas kialakítása és integrációra nyitottsága miatt választotta.

“Mivel mindegyik stratégiai egységünk saját egyedi üzleti modellt alkalmaz és egyedi elvárásokat támaszt számára a verseny, olyan üzleti és informatikai infrastruktúrát kerestünk, amellyel képessé válnak rugalmasan és nyereségesen optimalizálni és kibővíteni alapvető tevékenységeinket” – nyilatkozta Khalid Almolhem, a Saudi Arabian Airlines vezérigazgatója.

A Saudi Arabian Airlines SAP-implementációja egy átfogó stratégiai terv része, amelynek célja a légitársaság privatizációs stratégiáinak elősegítése, illetve reagálás a változó piaci feltételekre. A csoportnál jelenleg zajlik a központi IT-rendszerek felújítása – ez egy 2006-ban zárult IT-diagnosztikai és stratégiai üzlettervezési projekt eredménye, amely két fő fejlesztési területet határozott meg:

  • Csúcstechnológiájú légifuvarozás-specifikus alkalmazások beszerzése és implementálása a versenyképesség és a jövőbeni fenntarthatóság biztosítása érdekében, az összes stratégiai üzleti egységre és a holdingcégre kiterjedően, elsődlegesen az alapvető utasfuvarozási üzletágra koncentrálva.
  • Modern, végfelhasználó-orientált informatikai infrastruktúra és IT-üzemeltetés kiépítése az új alkalmazások és folyamatok támogatásához.

Az SAP ERP lesz a központi alkalmazás, mely összeköti a Saudi Arabian Airlines üzemeltetését, a pénzügyi vezetési és a humánerőforrás-gazdálkodási folyamatait. A Saudi Arabian Airlines által alkalmazni kívánt IT-stratégia kiaknázza a vállalati szolgáltatásorientált architektúrát (vállalati SOA-t) a meglévő rendszereken futó folyamatok nyílt integrációjához és az új folyamatok rugalmas bevezetéséhez és újrafelhasználásához.

Az SAP ERP szakaszos bevezetése 2008 januárjában kezdődik, először a pénzügyi folyamatokkal az egész csoportra kiterjedően 2008 júniusáig. Ezt követik a humánerőforrás- és bérszámfejtési folyamatok 2009 januárjáig, valamint a – Közép-Keleten a legnagyobb – repülőgépflotta karbantartási, javítási és felújítási folyamatai, 2009 májusáig.

A megállapodás fontos eredmény most, hogy az SAP komoly mértékben bővíti jelenlétét a régióban: szeptemberben ugyanis felvásárolta az SAP korábbi kizárólagos, hosszú távú régiós partnerének, az SAP Arabiának a szoftverlicenc- és karbantartási üzletágát. Az SAP Arabia – amely új cégnevét formálisan 2008 első negyedévében jelenti be – a Saudi Arabian Airlines IT-projektjének fővállalkozója és egy számos más SAP-partnerből (az Atos Origin Middle East Ltd., amely a HP-cégcsoport része, a FuelQuest, az InfoTrust, a Lufthansa Systems, a Sun Microsystems, az STME és az Utopia) álló konzorciumot vezet.