SRM-mel gyorsít az autópályacég

SAP SRM megoldással támogatja beszerzési folyamatait az Állami Autópálya Kezelő

BudapestAz SAP Hungary Kft. bejelentette, hogy új IT megoldást vezetett be az Állami Autópálya Kezelő Zrt.-nél. Az SAP SRM (beszállító-kapcsolatkezelés) modullal a korábban használt, korlátozott funkcionalitású dokumentum-és ügykezelő rendszert váltotta le az ÁAK Zrt.

Az SRM modul biztosítja az általános beszerzési folyamatok támogatásán túl a közbeszerzési és üzleti tervek teljesítésének nyomon követését, a költségkeretek felhasználásának figyelését, melyet korábban csak manuális módon tudtak ellenőrizni. Az implementáció során a közbeszerzési törvény indokolta speciális jóváhagyási eljárásra valamint a készletgazdálkodás területére is kiterjesztették az SAP megoldását.

A modul alkalmazásával egy beszerzési igény engedélyezési menete a korábbi több hetes időtartamról három napra csökkent, miközben a teljes folyamat átláthatóvá vált a zárt jóváhagyási rendszerben.

“Társaságunk több mint ezer beszállítóval áll kapcsolatban, és évente 1200 szerződést kezelünk. Feladataink sokrétűsége miatt közel 7000 cikkszámot tartalmaz a készletgazdálkodás. Az SAP SRM modulja biztosítja számukra azt a gyorsaságot, és átláthatóságot, melyet ügymenetünk igényel.” -mondta Torzsa Andrea, az ÁAK beszerzési irodavezetője.

Ablonczy Balázs, az SAP Hungary Kft. ügyvezetője a bevezetés kapcsán aláhúzta: “az SAP moduláris felépítésének köszönhetően a meglévő R/3-as vállalatirányítási rendszerbe zökkenőmentesen integráltuk az elektronikus beszerzési modult. Büszkék vagyunk, hogy az SAP megoldásával gyorsítja üzleti folyamatait az Állami Autópályakezelő.”

A 6 hónap alatt lezajlott IT beruházás -mely közbeszerzés keretében valósult meg- összértéke 29 millió forint volt.

AAK-ról
Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. feladata a kezelésébe tartozó gyorsforgalmi úthálózat (M0, M1, M3, M7, M9; M15, M30, M35, M70) üzemeltetése, fenntartása, valamint a magyarországi úthálózat díjas szakaszain részben az úthasználati jogosultság ellenőrzése is. A Társaság jelenleg mintegy 694,8 km autópálya, 168,7 km autóút és főút, valamint 366 km hosszú csomóponti ág és pihenőhelyi út, 113 pihenőhely és több mint 1000 önálló hídrész kezelését látja el.