Gyorsabb a növekedés a digitális technológiát alkalmazó KKV esetében

Március 8, 2016 által SAP News

BudapestA digitális technológiára építő kis-és középvállalkozások gyorsabb növekedést realizálnak, mint azok a vállalatok, amelyek nem alkalmazzák az új megoldásokat – derült ki az SAP megbízásából az IDC kutatócég által végzett felmérésből.* A kutatás során 11 országból összesen 3210 főt kérdeztek meg és a válaszadók 10 és 999 közötti munkavállalót foglalkoztató cégek alkalmazottai közül kerültek ki. A tanulmány rámutat, hogy a KKV szektorban világszerte fontosnak tartják és sikerrel használják ki az elemző, a hatékony közös munkát támogató és az ügyfélkapcsolat-kezelő (CRM) szoftverek nyújtotta előnyöket az egyszerűbb működés és a nagyobb vállalatokkal való versenyképesség fenntartása érdekében.

A KKV-k által használt digitális technológiák alkalmazásának aránya és előnyei

A felmérésből kiderült, hogy a megkérdezettek több mint 39%-a egyetért abban, hogy a digitális gazdaságban való aktív részvétel fontos lesz a cég fennmaradásához a következő 3-5 évben. Azok a kis-és középvállalkozások, amelyek 10 vagy több százalékkal növelték bevételüket az elmúlt évben egyetértenek, hogy jó úton haladnak a különböző technológiai megoldások alkalmazása terén és sikerrel hangolják össze az embereket, az eszközöket és az üzleti folyamatokat. Mindez a megkérdezett KKV-k több mint egyharmadára igaz és egyúttal lefedi a felmérésben résztvevő cégek több mint 45%-át, amelyek 500 és 999 közötti létszámú munkavállalót foglalkoztatnak.

A digitális átalakulás eredményeképpen a megkérdezettek legalább 50%-a használ együttműködést segítő, ún. kollaboratív szoftvereket. A CRM és üzleti analitikai szoftverek a második leggyakrabban használt eszközök a KKV szektorban: közel 40 százalék a használati arányuk az egyes régiókban világszerte. 52 és 61 százalék közötti azoknak a kis-és középvállalkozásoknak az aránya, akik úgy gondolják, hogy az új technológiai megoldások segítségével elkezdhetik vagy folytathatják a munkafolyamataik felülvizsgálatát és növelhetik a produktivitást.

A digitális átalakulás kihívásai

Leginkább az európai, az észak-amerikai, és az afrikai térségre jellemző, hogy a KKV-k tisztában vannak a digitális átalakulás bizonyos kihívásaival – mutatott rá a tanulmány. A megkérdezett kis-és középvállalkozások körülbelül egyharmada egyetért abban, hogy az alkalmazottak közötti személyes kapcsolat nem erősödött a technológia alkalmazását követően. Ez különösen igaz a nagyobb létszámú KKV-k esetében. 35% és 45% közötti azoknak a kis-és középvállalkozásoknak az aránya, amelyek tartanak attól, hogy a hatékony üzleti döntéshozatal érdekében túl nagymértékben fogunk az adatokra támaszkodni. Ez főként a nagyobb KKV-kat nyugtalanítja.

A kutatás rámutat, hogy a digitális átalakulásnak világszerte így Magyarországon is jelentős hatása van a kis- és középvállalkozásokra. “A hazai KKV-k számára is elérhető az a technológiai alap, amely segíti a vállalatokat a digitális átalakulás során” – fogalmazott Kézdy Gergely, az SAP regionális partnerhálózati igazgatója.“Azt tapasztaltuk, hogy a hazai vállalatok is sikerrel alkalmazzák portfóliónk számukra ajánlott elemeit, így az SAP Business One, az SAP Lumira, SAP Business One Mobile Solution megoldásokat az egyszerűbb működés és a gyorsabb növekedés érdekében.

*IDC InfoBrief, az SAP támogatásával készült, ‘Thriving in the Digital Economy‘, 2016. február 16.

Az SAP-ról

Az SAP (NYSE:SAP) az üzleti alkalmazások piacvezetőjeként abban segít, hogy a vállalatok jobb működési hatékonyságot érjenek el iparágtól és mérettől függetlenül. Az SAP felruházza az embereket és szervezeteket a hatékonyabb együttműködés képességével- a háttértámogatástól az igazgatótanácsig, a raktártól az eladás helyéig, az asztaltól a mobil eszközökig. Az SAP alkalmazásai és szolgáltatásai több mint 296 000 ügyfélnek teszik lehetővé az eredményesebb működést, a folyamatos változást, és a fenntartható növekedést. Bővebb információért kérjük, látogassa meg a www.sap.com oldalt.

Az SAP Hungary Kft-ról
Az SAP Hungary Kft. a hazai üzleti informatikai szektor vezető szereplője, melynek megoldásai áthatják a magyar gazdaságot. Ügyfelei között megtalálhatóak a párfős vállalkozástól kezdve a több ezer főt foglalkoztató tőzsdei cégig minden szektor vállalata, ide értve az állami szervezeteket is. A hatékonyabb működést biztosító szoftverek értékesítése, bevezetése mellett, világpiacra is készülő innovatív és komplex termékfejlesztést, és nemzetközi terméktámogatási munkát egyaránt végez az SAP magyar leányvállalata. A jelenleg több mint 700 főt foglalkoztató vállalat többször nyert munkáltatói, és egyéb díjakat, melyek jól példázzák a munkaerő, a fenntarthatóság, a gazdasági fejlődés iránti elkötelezettségét. Bővebb információk a www.sap.hu oldalon.

Tags: