A fluktuáció a legnagyobb kihívás a magyarországi cégeknél

Budapest, MagyarországNehéz megtartani a munkavállalókat – derült ki egy friss hazai kutatásból, amely során magyarországi cégek vezetőit és HR szakembereit kérdezték. A válaszadók szerint a felmérést megelőző 12 hónap során a szervezetek számára a legnagyobb kihívást a dolgozók gyakori munkahely-változtatása jelentette.

A cégek HR szakemberei és vezetői számára a legtöbb fejtörést okozó HR menedzsment területeket ezt követően a jövőkép, küldetés, vállalati stratégia beépítése, és a szervezeti struktúra kialakítása jelenti, amelyet munkaerő-toborzás és kiválasztás, valamint a változásmenedzsment követ. Kiemelt kihívást jelent továbbá a dolgozói elégedettség és a javadalmazás kérdése is.

Az SAP Hungary Kft., a Menedzsment Innovátorok Társasága, az Investors in People Magyarország és a Szent István Egyetem HR és Menedzsment Kutató Központja által közösen végzett kutatásban közel kétszázan vettek részt, a megkérdezettek háromnegyede pedig a vállalati humánerőforrás-menedzsment területén vezető pozícióban tevékenykedik. A válaszadókat foglalkoztató cégek közel egyenlő arányban voltak a külföldi tulajdonú, és a hazai kézben lévő vállalatok aránya, míg a szervezeti méret tekintetében a nagyvállalatok voltak a meghatározók (61%) a kis- és középméretű cégekkel szemben.

A válaszadók közül többen kiemelték, hogy a toborzás során az Y generáció újabb kihívásokat támasztott a szervezetek HR osztályai felé, amelyek új, kreatív eszközök bevonását tette szükségessé a szakképzett munkaerő megszólítása. A fiatalabb munkavállalók elvárásainak való megfelelés ugyanakkor versenyhelyzetet teremt, növeli a fluktuációt és a munkáltatók a minőségi munkaerő megtartása, lojalitásuk növelése érdekében munkaerőpiaci harcot folytatnak. Ennek hatékony eszközei a megkérdezettek szerint egyebek mellett a dolgozói elégedettség, a képzések és juttatások biztosítása, a szakmai elismerés, valamint a világos karrierút lehetnek. A válaszadók egyetértettek abban, hogy a toborzásnál, a kiválasztásnál és a munkaerő megtartásánál egyaránt új, innovatív módszerek és eszközök bevezetésére és a HR folyamatok átalakítására van szükség.

Horváth Krisztina, a kutatásban részt vevő SAP Hungary Kft. HR igazgatója szerint: “Ahhoz, hogy a szervezetek hatékonyan tudjanak reagálni a munkaerőpiaci változásokra, a tehetségmenedzsment (tanulás és karrier), a vezetésfejlesztés és a HR analitika terén szükséges változtatásokat bevezetniük. Ennek gyors megvalósításában nyújthatnak segítséget a modern, felhő alapú HR megoldások.”

Az SAP-ról
Az SAP (NYSE:SAP) az üzleti alkalmazások piacvezetőjeként abban segít, hogy a vállalatok jobb működési hatékonyságot érjenek el iparágtól és mérettől függetlenül. Az SAP felruházza az embereket és szervezeteket a hatékonyabb együttműködés képességével- a háttértámogatástól az igazgatótanácsig, a raktártól az eladás helyéig, az asztaltól a mobil eszközökig. Az SAP alkalmazásai és szolgáltatásai közel 300 000 ügyfélnek teszik lehetővé az eredményesebb működést, a folyamatos változást, és a fenntartható növekedést. Bővebb információért kérjük, látogassa meg a www.sap.com oldalt.

Az SAP-ról
Az SAP Hungary Kft. a hazai üzleti informatikai szektor vezető szereplője, melynek megoldásai áthatják a magyar gazdaságot. Ügyfelei között megtalálhatóak a párfős vállalkozástól kezdve a több ezer főt foglalkoztató tőzsdei cégig minden szektor vállalata, ide értve az állami szervezeteket is. A hatékonyabb működést biztosító szoftverek értékesítése, bevezetése mellett, világpiacra is készülő innovatív és komplex termékfejlesztést, és nemzetközi terméktámogatási munkát egyaránt végez az SAP magyar leányvállalata. A jelenleg több mint 800 főt foglalkoztató vállalat többször nyert munkáltatói, és egyéb díjakat, melyek jól példázzák a munkaerő, a fenntarthatóság, a gazdasági fejlődés iránti elkötelezettségét. Bővebb információk a www.sap.hu oldalon.

Copyright 2016 – SAP SE.