Nagy lépés a kis karbonlábnyom felé – Felhőalapú megoldással segíti az SAP a cégek környezettudatosságát

A környezettudatosság ihlette az SAP legújabb termékének fejlesztését. Az SAP Product Footprint Management segítségével a vállalatok megállapíthatják termékeik karbonlábnyomát, azok teljes életciklusát számításba véve. A vállalatok a felhőalapú megoldással egyszerűbben szolgáltathatnak adatokat a hatóságoknak, és szükség esetén fenntarthatóbbá is formálhatják termékeiket.

Napjainkban egyre nagyobb hangsúlyt kap a környezetvédelem, egy idei IDC felmérés például azt mutatja, hogy az informatikai szektor döntéshozóinál a financiális és a környezeti tényezők már hasonló nagyságrendű figyelmet kapnak pénzügyi jelentésekben. Egy környezettudatos cég ma már nem engedheti meg magának, hogy ne legyen tisztában azzal, hogy mekkora hatást gyakorol az élővilágra, és ne próbálja meg ezt csökkenteni. A kedvezőtlen folyamatok megváltoztatásához, egyúttal a cégek hatékony és környezettudatos működéséhez járul hozzá az SAP nemrég bemutatott terméke, az SAP Product Footprint Management is.

„Az SAP termékei lassan 50 éve teszik átláthatóbbá a vállalatok működési folyamatait a világban, így számunkra magától értetődő, hogy ugyancsak az SAP nyújtson egy olyan rendszert, amivel a fenntarthatósági szempontok szerint elemezhetjük ezeket a működési folyamatokat. Ezzel szeretnénk segíteni a vállalati döntéshozókat az értékláncok átalakításában, ami elvezetheti őket az alacsonyabb kibocsátás felé. Az SAP előnyös helyzetéből adódóan katalizátora lehet ennek a vállalati transzformációnak, ami nagyon nagy büszkeség számunkra.” – mondja Pintér Szabolcs, az SAP Hungary ügyvezető igazgatója.

Az SAP Product Footprint Management az új, fenntarthatósággal foglalkozó portfólió egyik eleme, amely átláthatóságot és mérhetőséget biztosít az ellátási láncok teljes hosszán, egyúttal lehetővé teszi, hogy a felhasználók alacsonyabb karbonkibocsátást érjenek el. A program a karbonlábnyom megállapításakor a termékek teljes életciklusát számításba veszi, ezzel támogatva a vállalatokat az adatszolgáltatásban a hatóságok számára, illetve termékeik fenntarthatóbbá tételében. A megoldás képes kiszámolni, hogy milyen környezeti hatásai vannak az egyes gyártási forgatókönyveknek. Egy süteményeket gyártó cég a kapott eredmények alapján például ki tudja választani csokoládé beszállítóját úgy, hogy nemcsak a nyersanyag árát, hanem a karbonlábnyomot is figyelembe veszi. A programnak köszönhetően a karbonlábnyomot már a termék életciklusának kezdetén meg lehet állapítani, ahelyett, hogy az elemzésre csak a gyártás után kerülne sor. A rendszer ráadásul nemcsak a saját értékláncok kibocsátásába nyújt betekintést, hanem az adatcserét is lehetővé teszi a vevőkkel, szállítókkal és más üzleti partnerekkel, elősegítve ezzel az átláthatóságot a vállalat direkt és indirekt kibocsátása terén. Ezzel iránymutatás és elvárások is megfogalmazhatók a beszállítók számára.

Az SAP egyébként maga is példát mutat a fenntarthatóság terén: a cég vállalta, hogy 2023-ra karbonsemlegessé válik, emellett pedig további fejlesztéseivel más vállalatokat is támogat a környezetvédelem területén.

További információ

Dénes Attila / Kommunikációs vezető

SAP Hungary, South-East Europe

attila.denes@sap.com

+36 70 336 8306

Az SAP-ról

Az SAP (NYSE:SAP) az üzleti alkalmazások piacvezetőjeként abban segít, hogy a vállalatok jobb működési hatékonyságot érjenek el iparágtól és mérettől függetlenül. Az SAP felruházza az embereket és szervezeteket a hatékonyabb együttműködés képességével- a háttértámogatástól az igazgatótanácsig, a raktártól az eladás helyéig, az asztaltól a mobil eszközökig. Az SAP alkalmazásai és szolgáltatásai több mint 350 000 ügyfélnek teszik lehetővé az eredményesebb működést, a folyamatos változást, és a fenntartható növekedést. Bővebb információért kérjük, látogassa meg a www.sap.com oldalt.

Az SAP Hungary Kft-ről

Az SAP Hungary Kft. a hazai üzleti informatikai szektor vezető szereplője, amelynek megoldásai áthatják a magyar gazdaságot. Ügyfelei között megtalálhatóak a párfős vállalkozástól kezdve a több ezer főt foglalkoztató tőzsdei cégig minden szektor vállalata, ideértve az állami szervezeteket is. A hatékonyabb működést biztosító szoftverek értékesítése, bevezetése mellett, világpiacra is készülő innovatív és komplex termékfejlesztést, és nemzetközi terméktámogatási munkát egyaránt végez az SAP magyar leányvállalata. A jelenleg több mint 900 főt foglalkoztató vállalat többször nyert munkáltatói, és egyéb díjakat, melyek jól példázzák a munkaerő, a fenntarthatóság, a gazdasági fejlődés iránti elkötelezettségét. Bővebb információk a www.sap.hu oldalon.