>

Team McLaren Mercedes in de hoogste versnelling met SAP

mySAP All-in-One oplossing optimaliseert racemotoren van tekenbord tot circuit

’s-HertogenboschTeam McLaren Mercedes zet een mySAP All-in-One oplossing van SAP businesspartner itelligence in om de engineering- en productieactiviteiten van Mercedes-Ilmor te optimaliseren. Mercedes-Ilmor is de Formule 1-motordivisie van Mercedes Benz. De oplossing, it.automotive, integreert alle data over ontwerp, ontwikkeling en productie van de motoren in één bedrijfsbreed systeem. De verschillende projectgroepen (management-, engineering- en track-sideteams) beschikken hiermee altijd over betrouwbare, realtime informatie over de levenscyclus en prestaties van de meer dan vijfduizend motoronderdelen. Dit verbetert de onderlinge samenwerking, optimaliseert de prestaties van de motoren en versnelt innovatieve ontwikkelingen.

Elk raceweekend draaien er zes motoren van Team McLaren Mercedes op circuits wereldwijd. Deze motoren moeten in twee dagen achthonderd kilometer veeleisende testrondes, kwalificatierondes en races doorstaan. Voor Mercedes Benz is het succes afhankelijk van de snelheid waarmee kan worden beslist welke motoronderdelen worden hergebruikt, vervangen, herbouwd of verwijderd. Om dit proces te optimaliseren, moesten gegevens over de levenscyclus van motoren sneller en betrouwbaarder worden uitgewisseld tussen de ontwerp-, productie- en raceteams. Daarnaast werd gezocht naar een betere integratie met het technische Formule 1-team van Mercedes Benz in Stuttgart. Mercedes-Ilmor besloot de vele IT-systemen te vervangen die het had verzameld in de twintig jaar dat het uitgroeide van een bedrijf met 25 man naar een internationale organisatie met vijfhonderd medewerkers.

De oplossing voor Mercedes-Ilmor maakt gebruik van de functionaliteit die mySAP Product Lifecycle Management (mySAP PLM) biedt voor product- en projectmanagement en is uitgebreid met maatwerkapplicaties van itelligence voor automotive- en engineeringbedrijven. De mySAP All-in-One oplossing verzamelt het complete trackrecord van elke component – met testresultaten en de status van productie, voorraden en verzendingen – in één centrale database en maakt deze gegevens toegankelijk voor projectteams wereldwijd. Zo kunnen zij betrouwbare analyses maken van levensduur, duurzaamheid, prestaties en de behoefte aan reparatie, vervanging of motoroptimalisatie. De integratie met de CAD-applicaties van Mercedes-Ilmor garandeert de beschikbaarheid en consistentie van de onderdeellijsten, CAD-tekeningen en technische documentatie die intern worden gebruikt en worden gedeeld met Team McLaren Mercedes.

Projectteams beheren hun data en documentatie met cProjects, een samenwerkingstool van mySAP PLM. Deze tool helpt de verschillende teams op gecoördineerde wijze onderdelen voor motoren bij elkaar te zoeken en het ondersteunt de basistaken: racevoorbereiding, mid-term optimalisatie en ontwikkeling van de volgende generatie motoren.

De SAP software onderhoudt masterdata van onderdelen en koppelt automatisch materiaalfacturen aan capaciteitsplanning en financiële backoffice processen. Mercedes-Ilmor zet de SAP software ook in bij het inkoopproces. Zo kan het team betere shortlists met topleveranciers opstellen, kosten beheren en kwaliteitseisen en leveringstijden helder definiëren.

SAP levert samen met de SAP businesspartners end-to-end oplossingen die tegemoetkomen aan de specifieke behoeften van het MKB in verschillende branches. De oplossing voor de automotivebranche voldoet zelfs aan de behoeften van een subsegment, zoals de Formule 1-races, waar prestaties worden gemeten in termen van tijd en precisie. De mySAP All-in-One oplossingen zijn kosteneffectieve, snel te implementeren applicaties voor middelgrote bedrijven. SAP is sinds 1997 corporate partner van Team McLaren Mercedes.

Over itelligence AG
itelligence AG is internationaal toonaangevend full-serviceprovider voor SAP, met 950 medewerkers in vijftien landen en vier regio’s (Amerika, West-Europa, Duitsland / Oostenrijk en Oost-Europa). Als mySAP Business, Service en Support Alliance en als Hosting Partner en Global Services Partner, realiseert itelligence voor meer dan 1200 klanten complexe projecten in SAP omgevingen. De diensten variëren van SAP advies en licensering tot outsourcing en diensten voor eigen bedrijfstakspecifieke SAP oplossingen. In 2003 bedroeg de omzet van itelligence AG EUR 145,6 miljoen.

Over mySAP All-in-One

mySAP All-in-One is ontworpen voor MKB-bedrijven met branchespecifieke eisen. Gebaseerd op mySAP Business Suite zijn de mySAP All-in-One oplossingen vooraf ingericht, betaalbaar en snel te implementeren. Hierdoor kunnen bedrijven hun efficiency vergroten, een snelle ROI bereiken en profiteren van de voordelen van krachtige, geïntegreerde bedrijfsprocessen en e-business-oplossingen. Meer dan 4.200 klanten wereldwijd en meer dan 280 partners onderschrijven de solide kracht van mySAP All-in-One. Met meer dan dertig jaar ervaring in bedrijfs- en industriële processen stelt SAP het MKB in staat nieuwe business te creëren, de omzet te verhogen, hogere innovatiestandaarden te bereiken en de effectiviteit van marketing- en salescampagnes te vergroten. Meer informatie is te vinden op www.sap.com/netherlands/allinone/.

Foto’s zijn te downloaden via: http://www.penb.nl/sap/foto-overzicht.htm.