>

Banken stappen over naar standaardsoftware

Studie van European Business School concludeert: banken vervangen op grote schaal eigen software door ERP-systemen

´s-HertogenboschDe European Business School (EBS) maakt vandaag de resultaten bekend van een nieuw onderzoek naar het gebruik van software voor enterprise resource planning (ERP) in de bankwereld. Uit dit onderzoek blijkt dat banken steeds vaker gebruikmaken van ERP-software voor het uitvoeren en beheren van hun primaire processen. Aan het onderzoek is wereldwijd deelgenomen door meer dan honderd grote internationale banken. Het onderzoek is uitgevoerd door de EBS binnen de leerstoel Banking and Finance en binnen de leerstoel Information Systems en gesponsord door SAP.

Maatwerksoftware wordt in hoog tempo vervangen door standaard ERP-applicaties.

ERP is een bewezen en groeiende technologie in de bankwereld. Ongeveer de helft van de onderzochte banken gebruikt al standaard ERP-software. Veertien procent overweegt de aankoop van een ERP-oplossing. Vijf jaar geleden was minder dan veertig procent van de software bij banken standaardsoftware. Dit percentage zal naar verwachting binnen enkele jaren stijgen tot boven de zestig procent.

De overstap naar ERP wordt gestimuleerd door de behoefte aan betere bedrijfsprocessen.

De twee meest voorkomende redenen voor de overstap naar een ERP-systeem zijn de behoefte aan het verbeteren van bedrijfsprocessen en de behoefte aan meer transparantie en kwalitatief betere informatie. Daarnaast wordt bruikbaarheid genoemd als aankoopreden. Persoonlijk ingerichte gebruikersschermen op basis van portaaltechnologie zorgen voor betere toegankelijkheid en gebruikersvriendelijkheid van de nieuwe ERP-oplossingen.

Integratiemogelijkheden staan centraal.

De mogelijkheid om ERP te integreren met andere IT-systemen is van kritisch belang voor banken. Want bijna zestig procent van de ondervraagde instellingen geeft de voorkeur aan IT-oplossingen van diverse leveranciers. Integratie is bovendien een kritische factor bij overnameactiviteiten of voor banken die gaan fuseren.

Randvoorwaarden voor een succesvol ERP-systeem.

Als belangrijkste factoren voor een succesvolle ERP-implementatie worden genoemd de steun van het topmanagement, precieze richtlijnen en het vroeg bij het proces betrekken van gebruikers.

Betere concurrentiepositie met standaardsoftware
Banken hebben te maken met nieuwe wet- en regelgeving, toenemende concurrentie, kleinere marges en een groeiend aantal fusies en overnames. Het is dan ook belangrijk dat de waarde van bestaande IT-componenten behouden blijft bij uitbreiding met nieuwe oplossingen. Integratie van systemen is hierbij essentieel. De ontwikkeling van IT-systemen in de richting van flexibel aan te passen ‘enterprise services architectures’ (ESA) maakt integratie van systemen mogelijk. Hierdoor wordt de inzet van standaard ERP-software aantrekkelijker voor banken.

“Factoren als groei, het verder ontwikkelen en integreren van systemen en de behoefte aan uitgebreide en gebruikersvriendelijke functionaliteit zijn de primaire factoren bij de aanschaf van ERP-systemen”, zegt prof. dr. Dirk Schiereck, hoogleraar voor Banking and Finance aan de European Business School. “Banken zien steeds meer de strategische waarde van ERP op de lange termijn.”

“Banken zijn op zoek naar back-officesystemen, zoals die van SAP, als basis voor hun IT-infrastructuur”, reageert Thomas Balgheim, senior vice-president, financial services, SAP. “Hiermee kunnen ze de heterogene IT-omgeving standaardiseren, integreren en vereenvoudigen. Zo helpen ERP-systemen bij de transformatie naar een flexibele organisatie en verlagen ze de totale onderhoudskosten.”

Het onderzoekverslag is te downloaden op www.erp-survey.com.

The European Business School, International University Schloss Reichartshausen (ebs) is opgericht in 1971 en is de oudste business school in Duitsland. De opleidingen van ebs bieden een intensieve combinatie van theorie en praktijk in opleiding en onderzoek, met een internationale focus.