>

SAP ondersteunt Europese Commissie bij aanpassing financiële verslaggeving

Europese Commissie maakt financiën inzichtelijk; toenemend vertrouwen belastingbetaler dankzij SAP for Public

´s-HertogenboschVandaag is het transformatieproject van de financiële verslaggeving bij de Europese Commissie (EC) officieel afgerond. Hiermee is de EC de eerste Europese instelling die voldoet aan de eisen van de IPSAS (International Public Sector Accounting Standards). Het verantwoordelijke projectteam heeft bij de bouw van dit systeem gebruikgemaakt van de functionaliteiten die SAP for Public biedt op het gebied van ‘accrual accounting’ en het beheer van budgetten. Met de toepassing van moderne financieel-economische standaards zet de EC de toon voor overheidsinstellingen in de EU-lidstaten.

De nieuwe standaard biedt de EC grotere transparantie van haar financiële data, toenemende controle op het beheer van budgetten, eenvoudigere vergelijking van financiële gegevens en een efficiënter gebruik van het financiële systeem. Door het beheerproces van het budget inzichtelijker te maken, zal ook het vertrouwen van de belastingbetaler toenemen.

“Met dit project hebben we de EC neergezet als een pionier in vergelijking tot de meeste andere wereldorganisaties”, zegt Brian Gray, Adjunct-directeur-generaal van het Directoraat-Generaal Begroting van de EC. “We zijn er in geslaagd een ‘duaal’ systeem te implementeren gebaseerd op de ‘accrual accounting’-principes voor de algehele boekhouding en op ‘cash accounting’ voor het lopende budget. Behalve dat de EC wordt geholpen bij het voldoen aan de standaarden van IPSAS, zal het nieuwe systeem onze gebruikers ook intuïtief leiden door de verschillende stadia van codering en betalingen.”

Het jaarlijkse budget van de EC bedraagt ongeveer 100 miljard euro. In juli 2002 heeft de EC besloten deze som geld te beheren door gebruik te maken van ‘accrual accounting’ volgens internationale normen. ‘Accrual accounting’ betekent verslaggeving op basis van opbrengsten en kosten. De EC koos SAP for Public voor de integratie van de boekhouding, budgettering en de analyse van de cijfers. Het nieuwe systeem staat via een Java front-end in verbinding met de 36 Directoraten-Generaal van de EC. Zij kunnen nu rekeningen invoeren, budgetten beheren en uitbetalingen autoriseren zonder dat hun werkwijze hoeft te worden aangepast. Deze oplossing maakt ook een einde aan de problemen rond ‘cash accounting’ als gevolg van het budgettaire beheer van meerjarenprojecten, waarbij alleen rekeningen en uitbetalingen worden bijgehouden. Dit betekent bijvoorbeeld dat het systeem zowel het monitoren van visquota als het budgetbeheer van onderzoekfondsen vereenvoudigt.

De implementatie van het systeem is mede een succes geworden door de kennis van implementatiepartner IBM Business Consulting Services op het gebied van de publieke sector.