>

Services Oriented Architectures worden werkelijkheid met SAP

´s-HertogenboschBedrijven nemen wereldwijd de eerste stappen op weg naar een Services Oriented Architecture (SOA). SAP maakt bekend hoe twee belangrijke Europese producenten hiervoor de Enterprise Services Architecture (ESA) inzetten. ESA is SAP’s blauwdruk voor een op bedrijfsprocessen gebaseerde Services Oriented Architecture die de productiviteit, flexibiliteit en het concurrentievoordeel vergroot. TRW Airbag Systems en VEKA werken nauw samen met SAP aan hun ESA-omgevingen, die de kracht van webdiensten optimaal benutten en dienen als architectuurstandaard om bedrijfsprocessen en de IT-omgeving op elkaar af te stemmen. Deze succesverhalen zijn een bewijs van de toenemende erkenning van SAP NetWeaver als het technologieplatform voor ESA.

TRW Airbag Systems is een dochteronderneming van TRW, één van ‘s werelds grootste automotive-leveranciers. TRW Airbag Systems is een enthousiast gebruiker van het SAP NetWeaver platform en gaat ESA stapsgewijs invoeren als bedrijfsbrede architectuurstandaard. Het SAP NetWeaver platform heeft een open architectuur en is afgestemd op webservices. Hierdoor ondersteunt SAP NetWeaver verregaande samenwerking binnen de organisatie en maakt het productieprocessen efficiënter. Het bedrijf verwacht in de toekomst de bestelprocedures verder te automatiseren, de kosten te verlagen door optimalisering van het materiaalbeheer en een betere afstemming op de zogenoemde Six Sigma-doelen voor procesoptimalisatie die TRW zich stelt.

“Internationaal denken en lokaal handelen zijn meer dan slechts richtlijnen voor ontwikkeling. Ze zijn essentieel voor onze productiecyclus”, zegt Richard Stanzel, managing director, TRW Airbag Systems. “Met het SAP NetWeaver platform en Enterprise Services Architecture bouwen we aan een IT-omgeving die onze wereldwijde activiteiten samenvoegt en daarnaast de mogelijkheid biedt ons regionaal te richten op efficiëntere productiemethodes. De uitgebreide, bedrijfsbrede integratie zorgt ervoor dat we sneller kunnen reageren op de prijsdruk van onze concurrenten wereldwijd.”

VEKA, toonaangevend leverancier van kunststof kozijnprofielen voor ramen, deuren, luiken en plastic panelen, zet ESA in om de bedrijfsprocessen van 33 dochterondernemingen op drie continenten op één lijn te brengen. VEKA koppelt met SAP NetWeaver als integratieplatform de verschillende bedrijfssystemen wereldwijd aan elkaar. Het bedrijf gaat als volgende stap in zijn ESA-ontwikkeling data wereldwijd consolideren, bedrijfsbrede rapportages maken en het verkoopteam mobiel toegang bieden tot gegevens.

“Voor ons is SAP NetWeaver een ideaal platform voor het ontwikkelen van een Services Oriented Architecture”, zegt Thomas Sauerland, CIO, VEKA AG. “Onze IT-omgeving, die is gebaseerd op de ESA-benadering van SAP, zorgt ervoor dat onze medewerkers intern en extern beter kunnen samenwerken, met elkaar en met onze partners en klanten. Bovendien kunnen we flexibeler en sneller reageren op verzoeken van klanten en zakelijke uitdagingen.”

“De succesvolle implementaties bij TRW Airbag Systems en VEKA tonen het groeiende marktpotentieel voor ESA en de voortdurende steun voor SAP NetWeaver als platform voor zakelijke groei en innovatie”, zegt Shai Agassi, president Product and Technology Group en lid van de Raad van Bestuur van SAP. “Met SAP NetWeaver kunnen bedrijven een servicegerichte benadering inzetten om flexibeler te reageren op veranderende behoeftes. Deze ontwikkeling verstevigt SAP’s positie als marktleider op de platformmarkt nog verder.”