>

Trespa wint Corporate Performance Management Award 2006 door inzet van SAP Strategic Enterprise Management

´s-HertogenboschTrespa heeft de Corporate Performance Management (CPM) Award 2006 gewonnen. De prijs wordt toegekend aan een Nederlandse organisatie die zich in 2005 aantoonbaar heeft onderscheiden op het gebied van CPM. Trespa ontving de prijs vanwege het opzetten van een geïntegreerd CPM-systeem waarbinnen alle processen voor prestatiemanagement, tot en met de beloning toe, goed op elkaar zijn afgestemd. De uitreiking van de award is een initiatief van het opinieblad Chief Financial Officer Magazine en Alex van Groningen Corporate & Finance Training.

Om te komen tot een geïntegreerd CPM-systeem heeft Trespa in de periode van 1 september 2004 tot en met april 2005 twee belangrijke projecten gerealiseerd. Allereerst is het consolidatieproces efficiënter ingericht. Dit gebeurde onder andere met behulp van functionaliteit binnen mySAP ERP voor Strategic Enterprise Management (SEM). Hierdoor zijn de rapportages nu juister en vollediger en daardoor betrouwbaarder. Ook de overzichtelijkheid is toegenomen en de rapportages worden nu binnen één dag in plaats van binnen drie dagen geleverd. Samen met de implementatie van een Activity Based Costing Systeem heeft dit geleid tot de toepassing van ‘performance management’. Het resultaat is meer inzicht in waar resultaten worden behaald en waar eventuele mogelijkheden voor besparing zich voordoen. De volgende stap is de implementatie in 2006 van de module Busines Planning and Simulation binnen SAP SEM. Hiermee kunnen verschillende scenario’s worden gesimuleerd om managementbeslissingen nog beter te onderbouwen.

Marten Niemantsverdriet, CFO van Trespa: “We zijn bijzonder trots op deze prijs. We hadden dit niet verwacht gezien reputatie, omvang en professionaliteit van de acht andere genomineerde organisaties. Binnen Trespa hebben we hard gewerkt om dit resultaat te bereiken. We hebben nu een robuuste wijze van consolideren waardoor we kunnen rapporteren als een échte internationale onderneming. Daarnaast is onze sales verder geoptimaliseerd, zowel in landen als in marktsegmenten. Maar het belangrijkste vind ik dat onze op SAP gebaseerde infrastructuur volledig klaar en ingericht is voor de toekomst en we daardoor bijvoorbeeld zonder problemen kunnen voldoen aan rapportage op basis van IFRS.”

Juryrapport

De jury van de CPM Award bestond uit André de Waal (juryvoorzitter), associate professor Maastricht School of Management en zelfstandig adviseur; Peter Geelen, directeur CPM Partners en zelfstandig adviseur; Michel van Wijngaarden, manager The Hackett Group; en Jan Bletz, hoofdredacteur Chief Financial Officer Magazine.

De criteria integriteit, aantoonbaarheid van kwalitatieve en kwantitatieve resultaten en ‘lessons learned’ zijn door de jury gehanteerd om tot een eindoordeel te komen. De kwantitatieve beoordeling heeft plaatsgevonden op basis van een door The Hackett Group afgenomen benchmarksurvey.

Het juryrapport meldt het volgende: “Trespa heeft een geïntegreerd CPM-systeem waarin alle prestatiemanagementprocessen op elkaar zijn afgestemd. De resultaten van de organisatie zijn hier dan ook naar. Zo leveren de internationale consolidatie en de snelle maandafsluiting (binnen een dag) een snelle en betrouwbare stuurinformatie op. Voor de verschillende (niet alleen financiële) rapportages wordt gebruik gemaakt van een datawarehouse. Dit is een bewezen ‘best practice’ en zal voor een bedrijf van de (nu nog) relatief geringe omvang van Trespa wel eens een belangrijke stap kunnen blijken te zijn bij de internationale groei die wordt nagestreefd. Ten slotte blijkt dat de bedrijfscultuur van Trespa doordrongen is van continue verbeteringen; producten, systemen, nieuwe markten. Alles bij Trespa staat in het teken van continue verbetering.”

Naast Trespa waren ook ABN AMRO, Ballast Nedam, Endemol, Eneco, Fortis, Hitt, Politie Brabant en Rabobank International genomineerd. Meer achtergrondinformatie en een beschrijving van de best practices van de genomineerde organisaties zijn te vinden in het ‘Jaarboek Corporate Performance Management Practices 2006’ dat is uitgegeven door CxO Media te Amsterdam.

Over Trespa
Trespa International BV uit Weert is een internationale onderneming die kwalitatief hoogwaardig plaatmateriaal ontwikkelt en produceert voor gevelbekleding en interieurtoepassingen. Trespa heeft wereldwijd ongeveer 600 medewerkers, produceert jaarlijks meer dan 5 miljoen vierkante meter plaatmateriaal en realiseert een omzet van 160 miljoen euro. Centraal in het denken van Trespa staat ‘Quality Performance Leadership’, zowel voor de producten als de daaraan gekoppelde technische en commerciële ondersteuning en voortdurende ontwikkeling van nieuwe productgeneraties. Meer informatie is te vinden op www.trespa.com.