>

Innovatie in Logistieke Dienstverlenings markt bekroond met prestigieuze prijs van SAP

ParijsIn een kleine ceremonie afgelopen vrijdag hebben Frank Wammes en Erik van Dort een toonaangevende partner award overhandigd aan Peter Barbier en Dik van der Leeden. Capgemini ontving de award van SAP tijdens de gebruikersconferentie Sapphire in Parijs. Deze ‘Pinnacle’ award werd toegekend in de categorie Industrie Innovatie voor het werk dat Capgemini heeft gedaan in de afgelopen 2 jaar om SAP beter toepasbaar te maken in de Logistieke Dienstverleners/Distributie markt.

In een hechte samenwerking tussen de Global Sector Manufacturing, Retail en Distributie, Capgemini Nederland en Capgemini Duitsland/SD&M is er een hele reeks van workshops geweest met de materiedeskundigen en sales mensen van SAP. Dat resulteerde vorig jaar in de officiële aankondiging dat SAP en Capgemini wereldwijd de voorkeur gaven aan de verder gezamenlijke ontwikkeling van dit marktsegment.

Capgemini Nederland speelde een sleutelrol om dit mogelijk te maken. Distributie is een markt waarin al 20 jaar samengebalde kennis is te vinden o.a. in de unit P20 van Pieter Nieuweboer. Langlopende grote projecten bij ECT in container afhandeling in Rotterdam en DHL IT Express (voorheen Nedlloyd Unitrans) voor wegtransport in Duitsland legden de basis voor de internationaal veel geprezen materiekennis van heel veel Nederlandse medewerkers.

Erik van Dort die namens de GSA wereldwijd de verkoop van dit soort kennis voor zijn rekening neemt, koppelde de succesvolle Nederlandse practices aan de Duitse collega’s die de afgelopen 5 jaar ook grote successen boekten in deze markt. Het bekendste gezamenlijke succes is de ontwikkeling van DHL tot een global account met een omvang van 50 miljoen euro in 2005.

Bovendien werd de brug geslagen tussen de traditionele maatwerkontwikkeling en het groeiende belang van SAP in deze markt. Met de SAP units in de divisie Products wordt nauw samengewerkt om tot een verder bundeling van expertise te komen. De SAP logistics practice (P41) ondersteund bij de specifiek vertaling van logistieke vraagstukken naar SAP oplossingen, de SAP Netweaver practice (P42) ondersteunt in het vertalen van de industrie specifieke issues naar een Service Oriented platform. De enorme vlucht van Enterprise SOA binnen SAP sluit fantastisch aan bij de wereldwijd zeldzame kennis van de architecten van Products die hun inzichten opbouwden in 20 jaar maatwerkontwikkeling.

Inmiddels is het unieke partnership met SAP uitgerold over meerdere landen in de groep. Frank Wammes leidt de Nederlandse en internationale commerciële inspanningen. SAP en Capgemini hebben gezamenlijk Centres of Excellence opgezet die inhoudelijk de verkoop en delivery ondersteunen. Vanuit Nederland wordt dit geleid door Pino Melis, in Duitsland door collega Frank Gemmer.

Bij de toekenning van de award werd ook het RFID Experience Centre in Veghel genoemd als een best practice van voorbeeldig samenwerken. Dit Nederlandse initiatief met o.a. SAP, Vanderlande en Intel wordt nu dus ook internationaal erkent als de kracht van de Collaborative Business Experience.

Geen wonder dat Dik van der Leeden namens de sector Products en Peter Barbier als CEO blij waren met de internationale erkenning door SAP. Het is een bevestiging van de toegevoegde waarde die Capgemini als strategisch partner brengt.

De award is geplaatst in de vitrine bij de beroemde “rode zitjes” op Papendorp. Het is zeker de moeite waard op hem eens te bekijken bij een volgend bezoek. Het betreft namelijk een speciaal ontworpen kunstwerk in lood kristal van het beroemde Franse huis Lalique. Werk van deze ontwerpers is terug te vinden in alle belangrijke musea in de wereld waaronder de Hermitage, het Musee d’Orsay, het Victoria & Albert en het Metropolitan Museum of Art.

Meer informatie over de oplossingen die in het kader van dit partnership zijn ontwikkeld is te vinden op onze externe website (http://www.capgemini.com/industries/distribution/).