>

Gartner: SAP verstevigt wereldwijde koppositie in bedrijfssoftwaremarkt

Volgens recente onderzoeken van Gartner is SAP ‘s werelds nummer één in de CRM-, ERP- én SCM-markt

’s-HertogenboschSAP heeft zijn wereldwijde nummer één-positie als verkoper van bedrijfssoftware opnieuw bevestigd. Dit blijkt uit drie onderzoeken die Gartner Dataquest recent publiceerde. Gartner Dataquest is een divisie van Gartner Inc., het toonaangevende onderzoeks- en analysebureau op het gebied van wereldwijde informatietechnologie. In de drie rapporten wordt de status van de wereldwijde markten voor enterprise resource planning (ERP), customer relationship management (CRM) en supply chain management (SCM) geanalyseerd. Op basis van een methode waarbij wordt uitgegaan van de totale softwareomzet, eindigt SAP op de eerste plaats in alle drie de bedrijfssoftwaremarkten. Bovendien heeft SAP momenteel het grootste marktaandeel op het gebied van enterprise asset management, één van de onderdelen van ERP.

“SAP is blij met de erkenning als wereldwijd marktleider in alle ERP-categorieën”, zegt Léo Apotheker, president van Customer Solutions and Operations en lid van de executive board van SAP. “Wij zien dit als bewijs van het succes van onze productstrategie en van de manier waarop wij de huidige en toekomstige behoeften van onze klanten invullen.”

Gartner berekende het marktaandeel voor de eerste keer op basis van de totale software-inkomsten. Zodat ook de veranderingen in de bedrijfstak, zoals de opkomst van open-source software (OSS), on-demand businessmodellen en nieuwe wetgeving, tot hun recht komen.

CRM – geïntegreerde CRM-strategie van SAP versterkt leidersrol

Volgens Gartner groeide de wereldwijde markt voor CRM-software met 13,7 procent aanzienlijk. SAP verstevigde zijn leiderspositie als de wereldwijde nummer één in de CRM-markt met een gemiddeld groeicijfer van 19,6 procent over de laatste jaren.

De strategie van SAP richt zich op het leveren van sterke, standaard CRM-functionaliteit, aangevuld met specifieke brancheprocessen (bijvoorbeeld trade promotion management voor consumentenproducten en intellectual property management voor media). Dit alles is mogelijk door de unieke front-to-back-office-integratie van SAP. Eerder dit jaar versterkte SAP zijn CRM-strategie met een on-demand aanbod, waarmee het de doelgroep van de CRM-producten verbreedde. Als gevolg van de consolidering van de CRM-markt in 2005, sloot SAP steeds meer deals met organisaties die eerder best-of-breed CRM-producten hadden aangeschaft.

ERP – SAP is nummer één op het gebied van enterprise asset management

SAP neemt momenteel wereldwijd de eerste plaats in bij alle vier de ERP-softwaresegmenten: financieel management, human capital management, enterprise asset management en productieprocessen. SAP behaalde de grootste doorbraak in het segment voor enterprise asset management. Een jarenlange groei van 21,4 procent bezorgde SAP de eerste positie in deze markt. SAP ziet daarnaast dat veel bedrijven overstappen of upgraden naar mySAP ERP, het vlaggenschip van het bedrijf.

SCM – groeiende adoptie van Service Oriented Architecture (SOA)

Met een jaar-op-jaar groei van 25 procent heeft SAP opnieuw het grootste marktaandeel in de wereldwijde SCM-markt. De totale softwaremarkt voor SCM-applicaties groeide jaarlijks met 2,6 procent.

SAP heeft flink geïnvesteerd om op het gebied van functionaliteit, implementatie en total cost of ownership succesvol te kunnen concurreren met de verkopers van ‘best-of-breed’-oplossingen. Eén van de ‘market drivers’ op het gebied van SCM was in 2005 de adoptie van service oriented architecture (SOA). Een andere ‘market driver’ was het feit dat SAP zijn SCM-visie heeft doorgevoerd voor al zijn bedrijfsapplicaties, van flexibele toeleveringsketens tot flexibele bedrijfsnetwerken.

Onderzoeksmethode – Nieuwe methodologie weerspiegelt veranderingen in softwarebranche

Gartner definieert de totale softwaremarkt als inkomsten die afkomstig zijn van nieuwe licenties, updates, subscriptions en hosting, technische support en onderhoud. Professionele diensten en hardware behoren niet tot de totale softwaremartkt. In het verleden ging het onderzoeksbureau bij onderzoeken uit van de inkomsten uit de verkoop van nieuwe softwarelicenties.

Meer informatie is te vinden in de volgende onderzoeken van Gartner Dataquest:

  • Gartner Dataquest, Market Share: CRM Software, Worldwide, 2005, 8 juni 2006, auteurs: Sharon A. Mertz, Chris Pang en Yanna Dharmasthira.
  • Gartner Dataquest, Market Share: ERP Software, Worldwide, 2005, 12 juni 2006, auteurs: Chad Eschinger, Chris Pang en Yanna Dharmasthira.
  • Gartner Dataquest, Market Share: Supply Chain Management Software, Worldwide, 2005, 7 juni 2006, auteurs: Chad Eschinger, Chris Pang en Yanna Dharmasthira.