>

Gezondheidszorg bespaart door integratie bedrijfsprocessen in CareView

PHOBOS implementeert SAP-gebaseerd informatiesysteem bij zorginstelling

’s-HertogenboschSAP en partner PHOBOS zijn van start gegaan met de implementatie van de nieuwe versie van CareView. Met deze op de zorgsector toegespitste software kunnen verpleeg- en zorginstellingen de financiële administratie, inkoop en logistiek afhandelen binnen één geïntegreerd systeem. Dat levert diverse concrete efficiency-voordelen op, zoals eenmalige invoer van patiëntgegevens en snellere afhandeling van interne aanvragen voor kantoorbenodigdheden en verbandmiddelen.

Zorginstellingen kunnen bovendien ook applicaties op het gebied van Personeel & Organisatie en Patiëntenbeheer in CareView integreren en andere zorginstellingen op het systeem aansluiten. Zo zijn ze in staat de kwaliteit en efficiency van deze bedrijfsprocessen te verbeteren door bijvoorbeeld de planning van dienstroosters via CareView te laten verlopen. CareView is gebaseerd op mySAP ERP en SAP NetWeaver en is opgebouwd uit diverse modules. Samen vormen zij één zorginformatiesysteem dat via een internetbrowser overal toegankelijk is.

SAP en PHOBOS startten onlangs met de implementatie van het systeem bij de Parnassia Groep, de grootste Nederlandse instelling voor geestelijke gezondheidszorg (ggz). Mark Welp, projectleider van de Parnassia Groep, licht de keuze toe: “Alles wat we besparen op de ondersteuning van onze bedrijfprocessen komt onze patiënten ten goede. PHOBOS en SAP konden laten zien dat de applicatie zichzelf terugverdient en dat betekent voor ons dat er meer geld aan het primaire proces, zorg verlenen, besteed kan worden. We waren op zoek naar een flexibele oplossing waarin we zowel de inkoop als de logistiek en de financiële administratie konden onderbrengen. Voorheen gebruikten we verschillende systemen voor elk van deze bedrijfsprocessen. Bovendien wilden we ook contractenbeheer en magazijnfunctionaliteit als onderdeel toe kunnen voegen en elektronisch inkopen, via een webshop, mogelijk maken. Tenslotte vonden we het belangrijk dat de oplossing ‘open’ was, met het oog op de toekomst”.

Welp doelt hiermee op de mogelijkheid andere bedrijfsprocessen te integreren en externe partners en zorginstellingen op den duur ook aan te sluiten op het systeem. “Wanneer onze applicaties op het gebied van Personeel & Organisatie (HRM), Klantenbeheer (CRM) en facilitair beheer aan vervanging toe zijn kunnen we deze processen ook migreren naar het nieuwe systeem. Dat was een voorname wens, evenals het realiseren van een webshop. Onze organisatie is actief op verschillende locaties en via deze weg kunnen deze afdelingen online aanvragen doen voor ‘snellopende artikelen’, zoals kantoorbenodigdheden en verbandmiddelen. In het oude systeem werkten we nog met fysieke formulieren. Dat leverde dubbelingen, (medewerker vult het formulier in, stuurt het per post op naar de afdeling Inkoop waar het vervolgens in het systeem gezet wordt) op en verliep veel langzamer. In het nieuwe systeem kunnen de aanvragers online bestellen, bekijken wat de kosten, status en verwachte leverdatum van de bestelling zijn. Zo kan efficiënter gewerkt worden.

PHOBOS is onlangs van start gegaan met het project, vertelt directeur Frans Damen. “CareView zal de Parnassia Groep op alle fronten voordeel bieden. Zo zijn er financiële voordelen te behalen door de lagere beheerkosten van het geïntegreerde systeem. Daarnaast profiteren de bedrijfsprocessen van deze implementatie, bijvoorbeeld doordat het mogelijk is automatisch periodieke besteladviezen en signaleringen van aflopende contracten te ontvangen. Bovendien zijn er nog de strategische voordelen van transparante en consistente managementinformatie.”

Jo Bollen, sector director Healthcare bij SAP, vult aan. “Met deze oplossing kan de Parnassia Groep ook in de toekomst makkelijk uitbreiden naar bijvoorbeeld de primaire zorgprocessen. CareView is namelijk voorbereid op een Service Oriented Architecture (SOA), een open architectuur voor flexibele bedrijfsoplossingen.

Over de Parnassia Groep

De Parnassia Groep is een psycho-medisch centrum dat zich specialiseert in regionale ketenzorg zoals verslavingszorg, forensische zorg, de zorg voor psychotische stoornissen, maatschappelijke zorg, verpleeghuiszorg, psychiatrische zorg voor ouderen en andere vormen van geestelijke gezondheidszorg. De zorg van de Parnassia Groep is specifiek gericht op bewoners van Den Haag en omstreken. Meer informatie op www.parnassia.nl.

Over PHOBOS

De PHOBOS Groep is sinds 1993 een vertrouwde aanbieder en strategische partner op het gebied van implementaties en beheer van SAP en andere informatiesystemen voor middelgrote en grote bedrijven. PHOBOS heeft een branchefocus met specialisaties in de semi-overheid (Zorginstellingen & Ziekenhuizen, Energie, Afval/Milieu), Zakelijke Dienstverlening (waaronder Banken & Verzekeringen), Automotive & Industrie. PHOBOS onderscheidt zich door zelf ontwikkelde kant-en-klare oplossingen voor geselecteerde branches. Door deze ‘templates’ biedt PHOBOS implementaties en beheer op basis van fixed price en ‘no cure, no pay’.
Meer informatie op www.phobos.nl.