>

Nieuw kantoor SAP Nederland geeft ruimte aan groei

Eindhoven / ´s-HertogenboschTon Rombouts, burgemeester van ‘s-Hertogenbosch, geeft vrijdag 8 december het startsein voor de bouw van het nieuwe kantoor van SAP Nederland op het bedrijvenpark De Herven langs de snelweg A2 in ‘s-Hertogenbosch. De circa 400 medewerkers van SAP betrekken vóór 1 januari 2008 hun nieuwe kantoorruimte. Daarnaast biedt het nieuwe pand meer ruimte voor partners en het opleidingscentrum van SAP. De ontwikkeling en bouw van het pand zijn in handen van BAM Utiliteitsbouw.

SAP Nederland is al sinds 1987 gevestigd in Den Bosch en zorgt voor ruim 7,6 procent van de totale werkgelegenheid in de ICT-sector van deze stad. Den Bosch blijkt dan ook een goede voedingsbodem voor deze sector. De stad telt ruim 500 ICT-bedrijven, waarvoor bijna 5.300 werknemers actief zijn. SAP groeide in de afgelopen jaren, waardoor het bedrijf de huidige locatie is ontgroeid.

Eind 2005 nam SAP het initiatief om een nieuw gebouw te ontwikkelen op de locatie Bolduc II op bedrijvenpark De Herven. Een goede samenwerking met de gemeente Den Bosch lag hieraan ten grondslag. Op basis van een ontwerp en een programma van eisen werd een groep ontwikkelende bouwers gevraagd een aanbieding uit te brengen. Begeleid door DTZ Zadelhoff is hieruit BAM Utiliteitsbouw geselecteerd op basis van de planning, prijs en geboden kwaliteit.

Marinus ter Laak, managing director SAP Nederland: “Wij zijn heel blij met de plannen voor het nieuwe pand in Den Bosch. Uitzonderlijk snel wordt er een opvallend pand langs de snelweg gerealiseerd. Het is een voorbeeld van innovatie en efficiency, twee kenmerken die uitstekend bij ons bedrijf passen.” Ter Laak benadrukt ook de extra ruimte voor SAP’s partners. “Het belang van een sterke relatie en korte lijnen met onze partners is voor onze klanten van groot belang. In ons nieuwe kantoor kunnen onze partners hier op nog grotere schaal gebruik van maken.”

Het kantoor is ontworpen door Kraaijvanger Urbis, het Rotterdamse bureau voor architectuur en stadsontwerp. Het telt acht bouwlagen, inclusief een halfverdiepte parkeerlaag voor circa 375 auto’s. Het kantoor telt ongeveer 11.500 m2 verhuurbare vloeroppervlakte. Het bijzondere aanzicht van het kantoor wordt in belangrijke mate bepaald door een natuurstenen gevel van Chinees basalt, de – technisch gecompliceerde – overkraging op de tweede verdieping en door het grote atrium aan de zijde van de A2.

Het project kent niet alleen een korte bouwtijd van een jaar, BAM Utiliteitsbouw heeft tevens een uitzonderlijk korte voorbereidingstijd nodig gehad. Er lagen slechts drie maanden tussen het schetsontwerp en het moment waarop de bouwvergunning is verkregen. SAP Nederland huurt het kantoor op basis van een tienjarig contract van BAM Utiliteitsbouw, die het pand via DTZ Zadelhoff verkoopt aan een vastgoedinvesteringsmaatschappij.

Over BAM Utiliteitsbouw

BAM Utiliteitsbouw richt zich op ontwikkeling, voorbereiding en uitvoering van utiliteitsbouwwerken. De werkmaatschappij opereert op de Nederlandse markt vanuit tien regiokantoren, waaronder Eindhoven. BAM Utiliteitsbouw telt circa 2.000 medewerkers. De onderneming maakt deel uit van Koninklijke BAM Groep nv in Bunnik.
Bezoek ook: www.bam.nl.

Over DTZ

DTZ Zadelhoff is Nederlands marktleider in bedrijfsmatig onroerend goed. We zijn actief vanuit 14 vestigingen, in de sectoren vastgoedbemiddeling, beleggingen, vastgoedmanagement, Corporate Real Estate Services (CRES), research, retail, financial services, internationaal en taxaties. Meer dan 400 DTZ Zadelhoff-professionals beschikken hiermee over een omvangrijk intern kenniscentrum op het totale gebied van bedrijfsmatig vastgoed. Wereldwijd heeft de DTZ-organisatie met meer dan 10.000 medewerkers toegang tot 200 kantoren in 40 landen. DTZ Zadelhoff is een v.o.f. waarin partners deelnemen via besloten vennootschappen. De grootste partner is DTZ Holdings plc, sinds 1987 geregistreerd aan de London Stock Exchange.
Bezoek ook: www.dtz.nl.

Over Kraaijvanger • Urbis

Kraaijvanger • Urbis is een van de grootste bureaus in Nederland op het gebied van architectuur, interieur, stads- en landschapsontwerp. De opdrachten variëren van highrise kantoren tot grote stadhuizen, retail, educatieve instellingen en prestigieuze culturele centra. Daarnaast is het bureau specialist op het gebied van complexe binnenstedelijke opgaven. Een belangrijk kenmerk van het werk van Hans Goverde (1964), partner bij Kraaijvanger • Urbis en verantwoordelijk architect voor het SAP hoofdkantoor, is het streven naar geïntegreerde oplossingen op het gebied van gebruik, techniek en klimaat. Hierbij wordt veel aandacht besteed aan de uitwerking van het architectonisch concept tot het detail. Bezoek ook: www.kraaijvangerurbis.nl.