>

SAP brengt wereldwijde netwerk van banken samen rond enterprise SOA

’s-HertogenboschSAP heeft het Industry Value Network (IVN) voor banken sterk uitgebreid, met het doel wereldwijde standaarden voor enterprise service-oriented architecture (enterprise SOA) vast te stellen en samen te werken aan innovatie. De groep banken staat nu ook open voor toetreding door analisten, auditors, softwareleveranciers en implementatiedienstverleners. Het IVN is in 2005 opgericht en brengt het netwerk van banken bijeen om gezamenlijk oplossingen voor de sector te ontwikkelen. De leden van het IVN kunnen de gedeelde ervaringen toepassen in hun eigen organisaties en direct invloed uitoefenen op de ontwikkeling van software voor de bancaire sector.

Aan de basisgroep vanuit het bankwezen nemen momenteel 37 organisaties deel. De 130 individuele leden van deze organisaties zijn verdeeld over 23 werkgroepen. Deze werkgroepen houden zich onder andere bezig met het vaststellen en definiëren van services en discussiëren over de architectuur. Inmiddels heeft de community een aantal concrete resultaten geboekt; ze heeft een SOA taxonomie gecreëerd, het palet aan services in kaart gebracht en de strategische en organisatorische bouwstenen geïdentificeerd voor een succesvolle overgang naar enterprise SOA.

SAP en een groep van negen vooraanstaande banken zijn zich al langer bewust van het feit dat het essentieel is dat klanten en leveranciers overeenstemming bereiken over specifieke definities van services. In december 2005 lanceerden zij daarom het IVN. De eerste deelnemers waren ABN Amro, Absa, Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA), Credit Suisse, Deutsche Postbank, ING, Intesa Sanpaolo, Nordea en Standard Bank. Naast een toename van het aantal banken nemen inmiddels bijvoorbeeld ook Accenture en softwareleverancier StreamServe deel aan het IVN. Sinds de oprichting heeft het IVN voor Banken meer dan 180 bedrijfskritische enterprise services geïdentificeerd, die SAP en overige partners (gaan) ontwikkelen en implementeren.

Deelnemers profiteren van tastbare voordelen

ING is een van de IVN-deelnemers, omdat het management ervan is overtuigd dat een gestandaardiseerde omgeving voor banken aanzienlijke kostenbesparingen oplevert op IT-gebied. “De manier waarop integratie-issues het hoofd worden geboden is doorslaggevend in de aanschaf van software, vooral in grotere organisaties”, zegt Johan Smessaert, hoofd enterprise architecture bij ING. “Samenwerking bij het definiëren van services via IVN helpt banken de kosten te verlagen voor integratie van bestaande oplossingen en adoptie van nieuwe oplossingen. Gezien de aanzienlijke ervaring met de ontwikkeling van op standaarden gebaseerde IT-omgevingen kan SAP zijn services hiervoor goed inzetten.”

Smessaert benadrukt deze boodschap ook tijdens het IDC congres in Amsterdam op 22 mei. In zijn presentatie ‘ING in Industrie Value Network – Hoe samenwerking de ING helpt om de kosten van integratie en adoptie van nieuwe oplossingen te verlagen’, gaat hij in op de visie en implementatie van enterprise SOA binnen de ING en wordt de impact van het IVN uiteengezet.

Eén geïntegreerd technologieplatform

Tijdens SAPPHIRE 2007, SAP’s internationale conferentie voor klanten die van 14 tot en met 16 mei jl. in Wenen plaatsvond, maakte SAP bekend hoe het business process platform nieuwe business activiteiten van banken en verzekeraars mogelijk maakt: Door de combinatie van één geïntegreerd technologieplatform, SAP NetWeaver en een bibliotheek (repository) met een groot aantal services kunnen banken en verzekeraars hun bedrijfsprocessen sneller aanpassen en efficiënter maken. Daarbij helpt het business process platform banken en verzekeraars zich te onderscheiden door nieuwe producten te ontwikkelen en sneller naar de markt te brengen. Dit biedt mogelijkheden voor groei en resulteert in nieuwe business netwerken.