>

SAP onthult roadmap voor uitbreiding Product Lifecyle Management

De ontwikkeling van de Product Lifecycle Management-toepassing overstijgt het zakelijke netwerk om haar klanten te helpen innovatieve bedrijfsvoering te bevorderen en de levering van nieuwe producten en services te versnellen

’s-HertogenboschSAP AG gaat verder in haar streven om zakelijk voordeel door middel van innovatie te leveren. SAP heeft de roadmap onthuld voor de toepassing SAP Product Lifecycle Management (SAP PLM), waarmee bedrijven succesvol kunnen inspelen op twee dominante zakelijke trends: de toegenomen snelheid van veranderingen en de noodzaak om zich via innovatie binnen het bedrijfsnetwerk te onderscheiden. In de komende drie jaar bouwt de uitgebreide toepassing voort op bestaande SAP PLM-functionaliteit om tot een end-to-end-oplossing te komen waarmee bedrijven de productcycli kunnen versnellen en vereenvoudigen én de samenwerking met bedrijfsnetwerken effectief kunnen laten verlopen. Met deze roadmap helpt SAP haar klanten om PLM met succes verder te brengen dan de technologieafdeling en te integreren in alle relevante bedrijfsgebieden in het hele bedrijf en ver daarbuiten, waardoor klanten het volledige bedrijfspotentieel van PLM kunnen aanboren.

“PLM is gegroeid van een technologie die hoofdzakelijk door technici werd gebruikt naar een technologie waarvan bedrijfsdirecteuren weten dat ze deze via hun productie moeten toepassen om concurrerend te blijven,” aldus Marc Halpern, directeur Onderzoek bij het Amerikaanse Gartner, Inc. “Een groeiend aantal producenten maakt gebruik van PLM om het bedrijf aan te sturen via een grotere product- en procesinnovatie en een betere uitvoering, waardoor nieuwe producten succesvol in de markt kunnen worden gezet in een omgeving van korter wordende productlevenscycli en niches met een hoge marge.”

Nieuwe releases van SAP PLM, gebaseerd op SAP ERP, zorgen voor een betere integratie met de servicegerichte bedrijfsarchitecturen (bedrijfs-SOA’s). SAP PLM is een flexibele toepassing waarbij service hoog in het vaandel staat. Het helpt bedrijven samen te werken met hun netwerken van leveranciers, klanten en partners met verschillende IT-systemen zodat innovatieve aanbiedingen snel en efficiënt in de markt kunnen worden gezet. De toepassing groeit door middel van verbeteringen aan de kern-PLM-functionaliteit die dit jaar start met de eerste in een serie snel te implementeren composiettoepassingen.

Toekomstige ontwikkelingen in SAP PLM

De verbetering aan de functionaliteit van SAP PLM start aan het einde van dit jaar met nieuwe processen voor portfolioplanning, om nieuwe producten sneller op de markt te kunnen brengen. Dankzij functionaliteit als idee- en portfoliobeheer plus resource- en projectbeheer zal het aansturen van het volledige innovatieproces worden verbeterd.

In 2008 richt SAP zich op het verder vereenvoudigen van de PLM-gebruikersinterface met een intelligent, rol-gerelateerd aanbod van informatie. Gebruikers zullen deze oplossing met minder training en minder handmatige activiteiten kunnen gaan gebruiken voor een hogere efficiëntie en productiviteit. Daarnaast zal een reeks nieuwe en uitgebreide functies de wereldwijde samenwerking tussen alle betrokkenen verder vereenvoudigen en de ondernemingen helpen hun talentnetwerken strategisch op elkaar af te stemmen.

Met een nieuw PLM-verbeteringspakket in 2009 stelt SAP haar klanten in staat de bedrijfsvoering te versnellen via een verbeterde integratie van alle relevante processen in de productontwikkeling. Dankzij deze nieuwe mogelijkheden is beheer van alle productspecifieke informatie, zoals ideeën, ontwerp, eisen, configuratievarianten en onderhoudsstructuur, mogelijk in één geïntegreerd systeem en wordt de gegevensconsistentie en de processtroom van de ontwerp- en technische afdelingen naar de productie, verkoop en service geoptimaliseerd.

In een volgend PLM-verbeteringspakket, dat op de planning staat voor 2010, wordt informatie uit de echte wereld geassimileerd. Met deze verbetering wordt het ontwerp, de simulatie en het volgen van digitale ontwerp- en productieprocessen mogelijk, ondersteund door de integratie van digitale productietools. Vervolgens kan wereldwijde productinformatie worden gekoppeld via radiofrequentie-identificatie- of RFID-tags, barcodes of sensoren met data uit het productontwikkelingsproces voor een grotere zichtbaarheid, verantwoordelijkheid en accuratesse, bijvoorbeeld op het gebied van naleving van regelgeving en productie.

“Bij SAP geloven wij dat de werkelijke visie en grootste waarde van PLM ligt in de mogelijkheid om de hele productcyclus aan te sturen, van het allereerste idee tot het ontwerp, de productie en de productservices”, aldus Harald Stuckert, senior vice president en general manager PLM, SCM en Manufacturing bij SAP AG. “Met Hans Thalbauer, het nieuwe hoofd Solution Management PLM, ligt SAP op koers voor de roadmap en helpt klanten hun producten winstgevender te maken en het bedrijf te laten groeien met een end-to-end PLM-oplossing.”

Over SAP PLM

Met SAP Product Lifecycle Management (SAP PLM) streeft SAP naar het leveren van de best geïntegreerde end-to-end-procesondersteuning voor klanten tijdens de productlevenscyclus met als doel een hogere winstgevendheid en groei via innovatie. SAP PLM helpt bedrijven bij het oppakken van uitdagingen als efficiëntie, milieubewustzijn, kortere productlevenscycli, maar ook wereldwijd verspreide locaties en projectteams.

De oplossing biedt één centrale bron voor alle productgerelateerde informatie die nodig is voor de samenwerking met bedrijfspartners en ondersteunt strategische productplanning, productontwikkeling en de naleving van regelgeving. SAP PLM maakt deel uit van de SAP Business Suite voor bedrijfstoepassingen, waardoor alle relevante bedrijfsgegevens naadloos kunnen worden geïntegreerd in het productontwikkelingsproces.