>

SAP OPENT OP SPECTACULAIRE WIJZE NIEUWE PAND

Feestelijke opening laat trots Bossche ICT gigant zien

´s-HertogenboschSAP opent vandaag de deuren van haar nieuwe pand. De circa 400 werknemers hebben de afgelopen maand al kennis kunnen maken met hun nieuwe werkplek; vandaag is in het bijzijn van burgemeester Rombouts van Den Bosch de officiële opening voor klanten, leveranciers, media en omwonenden. Tijdens de opening prikkelt SAP alle zintuigen. Op zaterdag zijn ook alle werknemers met partner en kinderen uitgenodigd om het nieuwe pand te proeven, voelen, ruiken, horen en zien.

SAP koos voor het project de naam ‘PROUD’: Provide Relations and Ourselves a Unique Destination. BAM Utiliteitsbouw regio Eindhoven ontwikkelde en bouwde sinds eind 2006 in een recordtempo het unieke kantoor voor SAP dat ontworpen is door Hans Goverde van Kraaijvanger • Urbis. Het pand bevindt zich op het bedrijvenpark De Herven langs de snelweg A2 in ‘s-Hertogenbosch.

Marinus ter Laak, managing director SAP Nederland: “Alle medewerkers zijn ontzettend trots op het nieuwe pand.” Transparantie, dynamiek en flexibiliteit zijn belangrijke uitgangspunten voor de software en services van SAP. Deze waarden vormden dan ook het startpunt voor de architect. Ter Laak: “Het is duidelijk te zien dat onze werknemers, partners en bezoekers hier met een ander gevoel naartoe komen, dan naar het oude pand; de sfeer is fantastisch.”

Het kantoor is ontworpen door Hans Goverde, directeur en architect bij Kraaijvanger • Urbis, een Rotterdams bureau voor architectuur, interieur- en stadsontwerp. Het telt acht bouwlagen, inclusief een halfverdiepte parkeerlaag voor circa 375 auto’s. Het kantoor heeft in totaal ongeveer 11.500 m2 aan verhuurbare vloeroppervlakte. Pal aan de snelweg A2 valt het gebouw op door zijn verschijningsvorm; een donkere sculptuur van Chinees basaltsteen op een plint met een groot glazen venster. Achter dit venster ligt het gebouwhoge atrium waarin zich de dynamische wereld van SAP openbaart. Hans Goverde over de grootste uitdaging bij het ontwerp van het pand: “Het parkeerprobleem op de relatief kleine kavel hebben we op kunnen lossen door het gebouw op een natuurstenen plint te zetten, waaronder het parkeren grotendeels is ondergebracht. Via een oplopend groen landschap met een natuurstenen trappartij komt men bij de hoofdingang. Door de integrale ontwerpaanpak van het project hebben wij het gebouw en de omgeving onlosmakelijk met elkaar kunnen verbinden.”

De ontwikkeling en bouw van het pand waren in handen van BAM Utiliteitsbouw regio Eindhoven. Het project kende niet alleen een korte bouwtijd van een jaar, BAM Utiliteitsbouw heeft tevens een uitzonderlijk korte voorbereidingstijd nodig gehad. Er lagen slechts vier maanden tussen het schetsontwerp en het moment waarop de bouwvergunning is verkregen. Diederik van Ulsen, hoofd plan- en vastgoedontwikkeling van BAM Utiliteitsbouw: “Het project verliep voorspoedig door een zeer strakke voorbereiding en planning, een voortreffelijke samenwerking met SAP en het snel nemen van gedegen beslissingen. Hierdoor is de bouw praktisch zonder problemen verlopen. Ook de grote mate van betrokkenheid van de gemeente ’s-Hertogenbosch in het hele traject mag niet onvermeld blijven.”

Over BAM Utiliteitsbouw

BAM Utiliteitsbouw richt zich op ontwikkeling, voorbereiding en uitvoering van utiliteitsbouwwerken. De werkmaatschappij opereert op de Nederlandse markt vanuit tien regiokantoren, waaronder Eindhoven. BAM Utiliteitsbouw telt circa 2.000 medewerkers. De onderneming maakt deel uit van Koninklijke BAM Groep nv in Bunnik. Bezoek ook: www.bam.nl.

Over Kraaijvanger • Urbis

Kraaijvanger • Urbis is een van de grootste bureaus in Nederland op het gebied van architectuur, interieur, stads- en landschapsontwerp. De opdrachten variëren van highrise kantoren tot grote stadhuizen, retail, educatieve instellingen en prestigieuze culturele centra. Daarnaast is het bureau specialist op het gebied van complexe binnenstedelijke opgaven. Een belangrijk kenmerk van het werk van Hans Goverde (1964), partner bij Kraaijvanger • Urbis en verantwoordelijk architect voor het SAP hoofdkantoor, is het streven naar geïntegreerde oplossingen op het gebied van gebruik, techniek en klimaat. Hierbij wordt veel aandacht besteed aan de uitwerking van het architectonisch concept tot het detail. Bezoek ook: www.kraaijvangerurbis.nl.