>

SAP VERGEMAKKELIJKT UITWISSELING VAN FINANCIËLE- EN BEDRIJFSINFORMATIE

Kostenbesparingen, hogere kwaliteit en eenvoudige uitwisseling van gegevens door nieuwe oplossing SAP en UBmatrix conform wetgeving

’s HertogenboschSAP kondigt de beschikbaarheid van het SAP BusinessObjects XBRL Publishing door UBmatrix aan. De oplossing is er voor iedereen die bedrijfsinformatie verstrekt aan overheden en toezichthouders en uitwisselt met andere organisaties. Met XBRL kunnen deze gegevens op eenvoudige wijze verzameld, elektronisch uitgewisseld, geanalyseerd en zonodig nader bewerkt worden. De nieuwe technologie kan in SAP BusinessObjects applicaties ingebouwd worden en is de eerste innovatie die is voortgekomen uit het partnership tussen SAP en UBmatrix.

XBRL of eXtensible Business Reporting Language is een open standaard om financiële gegevens uit te wisselen. Het is niet alleen gericht op het uitwisselen van informatie via het internet, maar kan ook goed gebruikt worden binnen organisaties.

Voorheen ontbrak het aan een algemene standaard voor het uitwisselen van gegevens zoals een financieel verslag, een aangifte of bedrijfsgegevens. Bij deze uitwisseling wordt gebruik gemaakt van een taxonomie; een beschrijving van alle mogelijke elementen, inclusief de structuur en de relatie tussen de verschillende elementen.

De Nederlandse taxonomie NT 2009 is op 2 december 2008 beschikbaar gesteld. Met de NT 2009 is het mogelijk om, conform geldende wet- en regelgeving, per 1 januari 2009 de verantwoordingsrapportages in XBRL formaat op te stellen ten behoeve van de Belastingdienst, Centraal Bureau voor de Statistiek en de Kamer van Koophandel.

De vijfhonderd grootste beursgenoteerde bedrijven in de VS moeten vanaf juni hun financiële gegevens in XBRL gaan aanleveren bij SEC (US Securities and Exchange Commission).

Over SAP
SAP is wereldwijd marktleider in softwareoplossingen voor zowel kleine en middelgrote bedrijven als grote internationale ondernemingen. De oplossingen van SAP helpen deze bedrijven hun bedrijfsvoering te stroomlijnen en aanzienlijke efficiencyverbeteringen te bereiken binnen hun toeleveringsketens en bedrijfsprocessen. Daarnaast kunnen de bedrijven met SAP software hun relaties met klanten en partners overal ter wereld verbeteren. De basis hiervoor is SAP NetWeaver, het open integratie- en applicatieplatform voor op webservices gebaseerde applicaties. SAP heeft meer dan 25 branchespecifieke oplossingen voor markten variërend van high tech industrie en retail tot overheids- en financiële instellingen. Op dit moment gebruiken ongeveer 82.000 bedrijven verspreid over meer dan 120 landen software van SAP. SAP heeft dochterondernemingen in meer dan vijftig landen. Het bedrijf is genoteerd aan een aantal beurzen, waaronder de beurs van Frankfurt en de NYSE onder het symbool `SAP`. Meer informatie is beschikbaar op www.sap.nl.

*** Noot voor de redactie ***

Voor meer informatie over dit bericht:

SAP Nederland B.V.

Cees Kardolus
T: 073 645 77 39
E: cees.kardolus@sap.com

SAP Delivers New XBRL Publishing Software to Enable Easier Communication of Financial and Business Data

New SAP BusinessObjects XBRL Publishing Application by UBmatrix Helps Customers Comply With Global Regulatory Requirements

PALO ALTO, Calif. and WALLDORF, Germany — March 2009 — SAP AG (NYSE: SAP) announced the availability of SAP BusinessObjects XBRL Publishing application by UBmatrix, a new eXtensible Business Reporting Language (XBRL) application that enables customers to communicate financial and business information, which is required globally by authorities like the Securities and Exchange Commission (SEC) in the U.S. and HM Revenue & Customs in the U.K. SAP BusinessObjects XBRL Publishing promotes fast and flexible compliance reporting and enables customers to leverage their existing SAP investments, including those in SAP BusinessObjects Planning and Consolidation application, SAP BusinessObjects Financial Consolidation application and SAP Business Suite software. The new application is the first in a series of co-innovations featuring embedded UBmatrix technology in SAP BusinessObjects applications, the result of a new partnership between the two companies.

Helping Companies Comply With New Regulations
In December 2008 the SEC ruled that by 2011 it will require all publicly traded companies and mutual funds operating in the U.S. to file their financial reports using XBRL—an extensible markup language (XML)-based standard for the electronic communication of financial and business data—to make information in SEC filings easier to search, compare and analyze. The top 500 publicly traded companies will have to comply with SEC’s rule from June 2009. SAP BusinessObjects XBRL Publishing creates XBRL from financial and business data. Like bar-coding, XBRL assigns electronic tags to individual items of data, which are then read and understood by financial and business applications, as well as electronic-filing systems from authorities like the SEC.

With SAP BusinessObjects XBRL Publishing, users are free from the burdens of dealing with complex XBRL syntax. Instead, the application allows users to automatically tag and easily transform this data into “XBRL instance documents” in a drag-and-drop environment. These “XBRL instance documents” are collections of code on which all reports of financial and business information are based, and are electronically filed with regulatory agencies that interpret the information.

SAP BusinessObjects XBRL Publishing is flexible, allowing users to easily extend standard taxonomies (an agreed-upon dictionary used by XBRL to define data tags in business reports) to help differentiate themselves from competitors by providing extra information to investors. Also, integration with Microsoft Office enables business users to incorporate supplemental information from Microsoft Word documents, like the notes and disclosures to the financial statements which are required by the SEC.

“Companies across the globe are preparing for the adoption of XBRL now,” said Mark Bolgiano, president and CEO, XBRL US, Inc. and member of the XBRL International Board of Directors. “XBRL is becoming a reporting requirement for organizations around the world, including the Securities and Exchange Commission in the United States, securities regulators in China and Japan, numerous banking regulators in Europe and government agencies in Australia, the Netherlands and the U.K. With this fundamental change on the horizon, companies that haven’t already started their preparations should begin investigating software tools that support the XBRL standard.”

Improvements to Financial Reporting and Transparency
In a research report entitled “XBRL Mandate on Financial Reporting Will Improve Transparency,”1 Gartner Inc. found that, “To maximize the business value they receive…firms must embed XBRL into their corporate performance management (CPM) and analytic systems. The use of XBRL for other performance reporting, performance data collection and analytics and the development of additional XBRL taxonomies will have significant impact on data and information systems, including business intelligence and performance management platforms.”

“In our current economy, the way companies are being run is under even more scrutiny, and increased transparency is becoming a mandate for CFOs,” said Sanjay Poonen, senior vice president and general manager, Performance Optimization Applications, SAP BusinessObjects Division. “XBRL takes a first step by revolutionizing the way financial and business information is reported and disclosed. SAP BusinessObjects XBRL Publishing helps customers to complete accurate filings quickly, supporting their efforts to comply with these new regulations. SAP continues to lead the enterprise performance management market by delivering innovation that helps our customers stay one step ahead of the game as a best-run business.”

For more information on XBRL, please visit: www.sap.com/epm and www.xbrl.org.

¹Gartner “XBRL Mandate on Financial Reporting Will Improve Transparency” by Michael Smith, French Caldwell, Mary Knox, Dec. 19, 2008.

About SAP
SAP is the world’s leading provider of business software(*), offering applications and services that enable companies of all sizes and in more than 25 industries to become best-run businesses. With more than 82,000 customers in over 120 countries, the company is listed on several exchanges, including the Frankfurt stock exchange and NYSE, under the symbol “SAP.”

The SAP BusinessObjects portfolio transforms the way the world works by connecting people, information and businesses. With open, heterogeneous solutions in the areas of business intelligence; information management; governance, risk and compliance; and enterprise performance management, the SAP BusinessObjects portfolio enables organizations to close the gap between business strategy and execution. For more information, visit www.sap.com.


Copyright

Disclaimer