>

SAP BENOEMD TOT MARKTLEIDER IN BUSINESS INTELLIGENCE APPLICATIES

IDC concludeert dat SAP de grootste is in de BI-oplossingenmarkt en harder groeit dan de Financial Performance en Strategy Management markt

’s-HertogenboschSAP komt als toonaangevende leverancier naar voren in twee analyses van marktonderzoeksbureau IDC. Het rapport “Worldwide Business Intelligence Tools 2009 Vendor Shares1” concludeert dat SAP marktleider is in de markt voor Business Intelligence (BI) applicaties. SAP behaalde $1.557,1 miljoen aan inkomsten en een marktaandeel van 19,5 procent in 2009. Het onderzoek “Worldwide Financial Performance and Strategy Management Applications 2007-2009 Vendor Shares2” constateert dat SAP voor het vierde achtereenvolgende jaar sneller is gegroeid dan de markt voor Financial Performance en Strategy Management (FPSM) applicaties. De inkomsten uit FPSM-oplossingen waren meer dan $535 miljoen, wat SAP een marktaandeel geeft van 23,7 procent. De BI- en FPSM-oplossingen zijn onderdeel van de businessanalysemarkt waar ook klantrelatiemanagement (CRM), supply chain analyse, personeelsanalyse en onderzoek naar serviceactiviteiten toe behoren.

“Ondanks dat de IT-uitgaven over het algemeen zijn afgenomen, blijven wij kansen en groei zien voor verkopers in zowel de BI- als de FPSM-markt,” zegt Dan Vesset, vice-president Business Analytics Solutions, IDC. “SAP heeft de positie om tegemoet te komen aan de behoeften in BI en financieel prestatiemanagement en de vraag naar bredere businessanalyses in organisaties van alle soorten en maten.”

Uit het onderzoek van IDC blijkt dat de BI-markt is blijven groeien in 2009, ondanks een terugval van de IT-markt als geheel. In deze markt waren de oplossingen uit het SAP BusinessObjects portfolio leidend in 2009 met een marktaandeel van 20 procent. Dit resultaat is onder meer te wijten aan de introductie van de SAP BusinessObjects Explorer, een oplossing waarmee gebruikers met hoge snelheid en zeer gemakkelijk door grote hoeveelheden data uit SAP en non-SAP bronnen kunnen navigeren. SAP lanceerde ook SAP BusinessObjects BI OnDemand, waarmee BI-gebruikers via internet toegang krijgen tot een complete en eenvoudige BI-toolset met een prijsmodel dat is aan te passen aan de zakelijke behoeften.

SAP’s constante groei in de FPSM-markt is deels te danken aan het brede portfolio van Enterprise Performance Management (EPM) , met oplossingen voor onder andere strategisch management, rendement- en kostenbeheer, planning en consolidatie, en risicomanagement. De rapporten van IDC geven bovendien aan dat “SAP goed is gepositioneerd om, in 2010 en daarna, de inkomsten verder te laten groeien met haar oplossingen voor duurzaamheidmanagement en de uitgebreide portfolio van EPM-oplossingen, die nu nog betere integratie bieden met Business Intelligence tools”.

“Het huidige, competitieve ondernemingsklimaat vraagt om een real-time inzicht in prestaties. SAP biedt dit met de meest uitgebreide set van geïntegreerde BI- en EPM-oplossingen,” zegt Johan van Kampen, Director Strategic Solutions bij SAP Nederland. “We zijn trots op het resultaat in de BI- en FPSM-markt. SAP stelt klanten in staat om al hun medewerkers, van de directiekamer tot op de werkvloer, inzicht te geven in alle bedrijfslijnen zodat zij effectief kunnen bijdragen aan het eindresultaat van de onderneming. We zien dat de klanten die de switch maken naar SAP oplossingen de keuze laten vallen op SAP vanwege onze unieke visie op en benadering van bedrijfsanalyse. Wij bieden moderne oplossingen die samenwerken met hun bestaande IT-omgevingen wat het gemakkelijk maakt voor hen om snel aan de slag te gaan, zodat zij zich direct op hun bedrijfsvoering kunnen richten.”

  1. IDC, Worldwide Business Intelligence Tools 2009 Vendor Shares, Doc #223725, juni 2010
  2. IDC, Worldwide Financial Performance and Strategy Management Applications 2007–2009 Vendor Shares, Doc #223923, juni 2010

Over SAP
SAP is wereldwijd marktleider in softwareoplossingen (*) voor zowel kleine en middelgrote bedrijven als internationale ondernemingen. De oplossingen van SAP helpen organisaties hun bedrijfsvoering te stroomlijnen en aanzienlijke efficiencyverbeteringen te bereiken binnen hun toeleveringsketens en bedrijfsprocessen. SAP heeft meer dan 25 branchespecifieke oplossingen voor markten variërend van high tech industrie en retail tot overheids- en financiële instellingen en met de SAP BusinessObjects portfolio wordt de strategie en executie van bedrijven van alle maten bij elkaar gebracht met open, heterogene applicaties voor informatiemanagement, enterprise performance management, governance, risk & compliance, en business intelligence. Op dit moment gebruiken ongeveer 102.500 bedrijven verspreid over meer dan 120 landen software van SAP. Het bedrijf is genoteerd aan een aantal beurzen, waaronder de beurs van Frankfurt en de NYSE onder het symbool ‘SAP’. Meer informatie is beschikbaar op www.sap.nl.

(*) SAP definieert softwareoplossingen als bestaande uit enterprise resource planning, business intelligence en gerelateerde applicaties.