>

REAL-TIME KRIJGT NIEUWE BETEKENIS MET SAP HANA SOFTWARE: HIGH-PERFORMANCE ANALYTIC APPLIANCE

SAP presenteert nieuwe generatie bedrijfsoplossingen op basis van In-Memory Computing

’s-HertogenboschMet de introductie van SAP High-Performance Analytic Appliance (SAP HANA) software heeft SAP een nieuwe mijlpaal bereikt op het gebied van in-memory computing. De eerste versie van SAP HANA is het resultaat van een co-innovatieprogramma waarin SAP en belangrijke SAP partners en klanten samenwerken waaronder: Coca-Cola Hellenic, Future Group, Hilti en vele anderen. Ook is de eerste in-memory applicatie, gebaseerd op SAP HANA, gelanceerd: de SAP BusinessObjects Strategic Workforce Planning. SAP presenteerde de nieuwe oplossingen tijdens SAP TechEd 2010 in India op 1-3 december j.l..

De SAP in-memory computing engine – het hart van SAP HANA – is een geïntegreerde database met calculatielaag die enorme hoeveelheden data real-time verwerkt in het centrale geheugen. Zoals iedere standaard database ondersteunt SAP HANA de industriestandaarden zoals SQL en MDX. Een van de grote voordelen is dat data niet meer eerst uit de database hoeft te worden opgehaald voordat deze kan worden verwerkt om vervolgens weer teruggeplaatst te worden. De verwerking vindt nu in één keer plaats in het centrale geheugen.

De SAP BusinessObjects Strategic Workforce Planning oplossing is de eerste applicatie in zijn soort die grote hoeveelheden data verwerkt waarbij gebruik wordt gemaakt van in-memory computing met een innovatieve engine die ervoor zorgt dat de verwerking van gegevens daadwerkelijk “in-memory” plaatsvindt.

SAP HANA leidt tot grote doorbraken op drie gebieden:

  • Snelheid: De SAP in-memory computing engine heeft een ongekende snelheid:
    de engine kan 2 miljoen records per milliseconde per core verwerken met meer dan 10 miljoen samenvoegingen per seconde per core. Deze resultaten zijn verkregen met reële klantdata op standaard Intel processoren. Willekeurige, complexe query’s op meer dan 450 miljard records kunnen in slechts enkele seconden worden uitgevoerd.
  • Schaalbaarheid: De core engine van SAP HANA is ontworpen rond een multi-core architectuur en past adaptieve, cache-bewuste algoritmes toe. Het resultaat daarvan is dat de prestaties lineair worden geschaald over cores, CPU’s en servers. Huidige analyses laten een parallellisatie van 1000 cores en meer zien.
  • Compressie: De SAP in-memory computing engine gebruikt geavanceerde compressie-algoritmes en datastructuren waardoor het geheugen minimaal wordt belast. De verwerking van de 450 miljard records (zie snelheid) gebruikte minder dan 3 Terrabyte aan fysiek geheugen

Praktische ontwikkeling
SAP HANA voorziet in een fundament waarop een nieuwe generatie applicaties kan worden gebouwd die klanten in staat stelt om grote hoeveelheden data vanuit praktisch elke bron real-time te analyseren. Met de geïntegreerde benadering van SAP HANA en het nieuwe programmeer-paradigma simplificeert SAP de bestaande computing. Applicaties kunnen daardoor direct profiteren van hardwareverbeteringen. Met de in-memory versie van SAP BusinessObjects Strategic Workforce Planning, kunnen managers verschillende scenario’s real-time simuleren en complexe relaties razendsnel analyseren. Ook zien ze direct wat voor impact voorgestelde organisatorische veranderingen op hun organisatie hebben. Managers en Human Resources adviseurs kunnen met geavanceerde modellen simuleren hoe hun personeelsbestand ingevuld moet worden bij organisatieveranderingen. Hierdoor zijn ze in staat om intelligente, op data gebaseerde beslissingen te nemen, bijvoorbeeld waar het acquisities of het betreden van een nieuwe markt betreft.

In samenwerking met partners en klanten uit haar ecosysteem introduceert SAP nieuwe applicaties die zijn gebaseerd op SAP HANA. Energieleveranciers kunnen bijvoorbeeld hun stroomvoorziening real-time beheren, retailers zijn met de nieuwe applicatie in staat real-time accurate en grootschalige point-of-sale data analyses uit te voeren en bedrijven kunnen heel nauwkeurige verkoopprognoses doen op basis van eenduidige inzichten.

Tijdens het co-innovatieprogramma met klanten en partners behaalde SAP HANA geweldige resultaten. Deze resultaten vormen de basis voor een nieuwe generatie applicaties die de bedrijfsvoering van organisaties significant kunnen verbeteren. Een paar voorbeelden:

  • Een run van complexe rapporten en query’s van 500 miljard point-of-sale records werd in minder dan een minuut doorlopen. Dit was mogelijk dankzij de unieke multi-core processing algoritmes. Het resultaat werd bereikt op een systeem met elk 10 blades en 32 cores.
  • De prestaties van SAP HANA groeien evenredig met de hardwareverbeteringen. In de toekomst zullen klanten in staat zijn om systemen met 1.000 of meer cores te laten werken, waarmee zij razendsnel zeer complexe real-time analyses kunnen uitvoeren.

Neem deel aan de Interactieve discussie over SAP HANA
Voor meer informatie en klantreacties over SAP HANA gaat u naar: SAP TechEd newsroom. Volg ons op Twitter @SAPInMemory en neem deel aan het gesprek rondom de lancering via #sapteched, #inmemory en #hana.