>

VU vereenvoudigt inzicht studieverloop met student lifecycle management van SAP

Volledige studiecyclus van studenten binnen één systeem raadplegen en beheren

’s-HertogenboschVan het moment van inschrijven tot en met het afstuderen: sinds vorige maand volgt de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) het studieverloop van haar studenten met het studentinformatiesysteem Student Lifecycle Management (SLcM) van SAP. De VU is de tweede universiteit in Nederland die SAP SLcM in gebruik heeft genomen en de gehele levenscyclus van studenten met één standaardoplossing ondersteunt. SAP Partner itelligence is verantwoordelijk voor het project bij de VU, na gunning van de openbare aanbesteding. Ongeveer 27.000 studenten van twaalf verschillende faculteiten maken sinds kort gebruik van het nieuwe studentinformatiesysteem dat via het nieuwe portaal VUnet toegankelijk is.

Tentamens, collegegeld en afstuderen

SAP SLcM volgt de levenscyclus van een student vanaf het moment van inschrijven tot en met het afstuderen. Zowel het toelatingsproces, het inschrijven voor tentamens en vakken, het raadplegen van de studieresultaten, het betalen van het collegegeld en het verzoek tot afstuderen vinden online plaats binnen één overzichtelijk portaal. Studenten krijgen via VUnet bovendien realtime informatie over roosterwijzigingen en andere relevante studie-informatie. Daarvoor zijn onder meer koppelingen gemaakt met de elektronische leeromgeving BlackBoard en Studielink, het landelijke portaal voor (her)inschrijvingen voor opleidingen aan instellingen in het Hoger Onderwijs. Naast de studenten zelf hebben medewerkers van de onderwijsorganisatie toegang tot alle inschrijf- en volggegevens. Komende zomer wordt de selfservicecomponent voor docenten geïmplementeerd.

“Van traditioneel bankieren naar internetbankieren”
Programmamanager Anne Kaldewaij van de VU: “De overstap naar ons nieuwe systeem vergelijk ik met de overstap van traditioneel bankieren naar internetbankieren: we hebben onze bedrijfsstructuur compleet veranderd. Samen met studentenzaken en de faculteiten hebben we eerst alle processen herontworpen, geüniformeerd en gestandaardiseerd. Op alle faculteiten gelden nu bijvoorbeeld dezelfde aanmeldperioden voor vakken en tentamens en worden cijfers op eenzelfde manier afgerond naar eindresultaten. Onze studenten studeren allereerst aan de VU in plaats van aan een faculteit. Doordat al die onderwijsprocessen hetzelfde zijn ingericht en we veel efficiënter kunnen werken, verwachten we vanaf 2012 behoorlijk op onze administratiekosten te kunnen besparen.”

Minder oorspronkelijke adeministratieve taken
Mark Arts, consultant bij itelligence: “Met SAP SLcM heeft de VU de beschikking over een studentinformatiesysteem waarin 27.000 studenten van ongeveer vijftig bacheloropleidingen en honderd masteropleidingen hun volledige studentenloopbaan via VUnet kunnen raadplegen en beheren. Onze oplossing it.education sluit naadloos aan op de BaMa structuur, voldoet aan alle Europese onderwijsrichtlijnen (zoals bijvoorbeeld de online catalogus en het diploma supplement), is ook voor internationale studenten te gebruiken en is geïntegreerd met SAP FI/CO en SAP HRM. Doordat veel functionaliteiten in het systeem, zoals Bindend Studie Advies, studievoortgangsrapportages, diplomasupplementen en betalingen automatisch worden gegenereerd, behoren veel oorspronkelijke administratieve taken (inclusief bijbehorende correspondentie) tot het verleden.”

NOOT VOOR DE REDACTIE
> Hoge resolutie beeldmateriaal van SAP

Neem voor meer informatie over dit bericht contact op met Persvoorlichting VU:
T 020 5985666
E pers@vu.nl

itelligence
Peter Slaats
T 040 2988600
E pers@itelligence.nl

SAP
Cees Kardolus
T 073 645 77 39
E cees.kardolus@sap.com

itelligence
itelligence is één van de leidende internationale full-service providers van SAP. Er werken momenteel meer dan 1.850 hooggekwalificeerde medewerkers in 19 landen en 5 regio‟s (Amerika, Azië, West-Europa, Oost-Europa en Duitsland/Oostenrijk). Als SAP Business All-in-One Partner, Service en Support Alliance alsmede Global Partner Hosting, Global Services Partner en Global Value-Added Reseller, realiseert itelligence complexe projecten in de SAP omgeving voor meer dan 3.000 klanten wereldwijd. De service van itelligence loopt uiteen van SAP consulting en licensing tot outsourcing en services tot ontwikkelaar van branchespecifieke SAP-oplossingen. In 2010 genereerde itelligence een totale omzet van € 272,2 miljoen (itelligence Benelux: € 20 miljoen).