>

Midden- en kleinbedrijf wordt belangrijke driver voor cloud computing

Leveranciers door onderzoek Heliview Research aangespoord snel te moderniseren

’s-HertogenboschHoewel cloud computing vooral door grote bedrijven wordt ingezet, zullen MKB-bedrijven een belangrijke rol spelen bij de verdere ontwikkeling. Uiteindelijk zullen zij meer bereid zijn om bedrijfskritische systemen over te hevelen naar de cloud dan grote bedrijven. Daar zullen leveranciers zich voor aan moeten passen, zo stelt onderzoek van Heliview Research dat is gesponsord door onder meer SAP en Ctac. In het onderzoek Cloud Annual Market Outlook 2011 wordt de ingebruikname en bekendheid van cloud computing uitgebreid doorgelicht.

Cloud computing is binnen Nederlandse ICT-markt een belangrijke ontwikkeling. Steeds meer organisaties nemen de mogelijkheden die cloud computing bieden dan ook zeer serieus. Nu al heeft 20 procent van de bedrijven een deel van hun applicatielandschap in de cloud draaien. Vooral onder grote bedrijven is cloud computing uiterst bekend en worden steeds meer applicaties in de cloud gedraaid, vooral HRM- en CRM-systemen.

Bekendheid cloud computing
De cloud-bekendheid neemt af naarmate organisaties kleiner worden. 51 procent van bedrijven tot tien werknemers kent cloud computing niet, terwijl juist zij in de toekomst een zeer belangrijke rol gaan spelen, zo stellen de onderzoekers. Meer dan grote bedrijven, die veel te verliezen hebben, zullen kleinere bedrijven ervoor kiezen om bedrijfskritische toepassingen af te nemen van een cloud-aanbieder. Niet alleen hebben zij minder capaciteit om zelf een ICT-infrastructuur te onderhouden, ook profiteren MKB-bedrijven sneller van het schaalvoordeel dat cloud computing kan bieden. Daarnaast is de bekendheid sterk generatiegebonden: vooral jongere managers zijn bekend met cloud computing en staan daar open voor.

Heldere cloud-visie
Volgens Heliview vergt het van veel leveranciers een verandering in hun mentaliteit. “Traditionele softwareleveranciers die niet bereid of in staat zijn een heldere cloud-visie naast hun traditionele, on-premise en op licentie grondslag gebaseerde businessmodel te plaatsen, zullen een uiterst onzekere toekomst tegemoet gaan”, zo schrijven de onderzoekers in het rapport. “Een kop in het zand strategie en de ogen sluiten voor datgene wat cloud computing in het huidige IT-landschap zal gaan aanrichten, is veruit het minst te prefereren besluit.”

Quotes over cloud computing
“De vraag naar betrouwbare cloud-oplossingen zit sterk in de lift”, merkt Mark Raben, CTO bij SAP Nederland, op. “SAP richt zich steeds sterker op de ontwikkeling van applicaties die inzetbaar zijn in zowel public als private cloudomgevingen, waarbij de focus ligt op flexibiliteit en inzetbaarheid. De Cloud Annual Market Outlook 2011 van Heliview Research bevestigt onze vermoedens dat onze ingezette koers de meest logische is voor de lange termijn.”

“Het is in onze markt van levensbelang om compleet te zijn in het cloudaanbod”, zegt Henny Hilgerdenaar, CEO van ICT-dienstverlener Ctac. “Van leveranciers en dienstverleners wordt verlangd dat ze een Platform-as-a-Service (PaaS) kunnen bieden met een gespecialiseerd aanbod van applicaties. Het Software-as-a-Service (SaaS)-model blijkt voor klanten uiterst aantrekkelijk om de investeringskosten terug te brengen en hun applicatielandschap te flexibiliseren.”

Opzet onderzoek
Voor de Cloud Annual Market Outlook 2011 is een enquête gehouden onder de medewerkers van bijna 800.000 vestigingen van bedrijven in Nederland, onderverdeeld in productgerichte bedrijven, dienstverleners en non-profitorganisaties. Het onderzoek van Heliview is gesponsord door AtosOrigin, Capgemini, Ctac, IBM, Northgatearinso, SAP en VCD.

Over Ctac
Ctac is een van de grootste SAP Gold Partners in de Benelux en Gold Partner van Microsoft. Het bedrijf bouwt op basis van deze marktleidende software en de jarenlange ervaring van zijn consultants in diverse markten op maat gemaakte templates voor specifieke sectoren. Deze voorgeconfigureerde oplossingen zijn daardoor snel in gebruik te nemen en bieden binnen korte tijd rendement. Ctac levert maatoplossingen voor onder andere groothandels, retailers, food & beverage-organisaties en woningcorporaties. Daarnaast biedt het bedrijf een breed spectrum van ICT-oplossingen voor middelgrote en grote organisaties voor onder meer business intelligence, warehouse management, portaloplossingen en customer relationship management. Het bedrijf completeert deze oplossingen met een uitgebreid portfolio van trainingen, detachering , E-business- en consultancydiensten.

Ctac is genoteerd aan Euronext Amsterdam (ticker: CTAC). Bij het bedrijf werken per ultimo juli 2011 511 medewerkers. Het hoofdkantoor is gevestigd in ’s-Hertogenbosch. Ctac is daarnaast ook actief in Duitsland, België en Frankrijk. Voor meer informatie: www.ctac.nl.