>

SAP uitgeroepen tot een van duurzaamste bedrijven ter wereld

Goede score voor bedrijf bij toonaangevende onderzoeken verantwoord ondernemerschap en duurzaamheid

’s-HertogenboschBedrijven worden tegenwoordig niet alleen op omzet en winst beoordeeld, maar ook op gebieden zoals de CO2-uitstoot, eerlijke handel en goede omstandigheden voor werknemers. Wereldwijde indicatoren als de Dow Jones Sustainability Indexes (DJSI) en het Carbon Disclosure Project Global 500 report worden daarom scherp in de gaten gehouden. SAP is er in 2011 weer in geslaagd om hoge scores hierbij te behalen. Het concern behoudt zo zijn voortrekkersrol.

De DJSI is onderverdeeld in de Dow Jones Sustainability Index World en de Dow Jones STOXX Sustainability Index. De bedrijven die worden meegenomen in deze jaarlijkse duurzaamheidsanalyse, presteren het beste binnen hun sector. De selectie vindt plaats uit de 2.500 grootste ondernemingen in 57 sectoren. De bedrijven krijgen cijfers voor economische, groene en sociale criteria. Voorbeelden hiervan zijn corporate governance, relaties met stakeholders en de manier waarop de bedrijven omgaan met branchespecifieke risico’s en kansen.

Verantwoord ondernemerschap
Voor het vijfde jaar op een rij is SAP door de DJSI aangewezen als de meest duurzame leider in de softwaresector. In 2011 behaalde het bedrijf een gewogen rating van 76 procent over de economische, groene en sociale dimensies die voor de index worden gemeten. SAP heeft nog meer vooruitgang geboekt op de indicatoren voor arbeidsomstandigheden, opstelling tegenover toeleveranciers, milieubeleid en gedragscodes.

Het Carbon Disclosure Project (CDP) analyseert vijfhonderd multinationals. Deze non-profitorganisatie heeft SAP ingedeeld bij de tien best presterende bedrijven op het gebied van CO2-uitstoot. In het rapport Carbon Disclosure Project Global 500 van 2011 heeft SAP hoge ogen gegooid in zowel de Carbon Performance Leadership Index (CPLI) als de Carbon Disclosure Leadership Index (CDLI). Volgens de onderzoekers van PwC, die het rapport namens CDP hebben opgesteld, neemt SAP een leiderschapsrol op zich als het gaat om het verminderen van de uitstoot en het verlagen van het risico op klimaatverandering.

Grote besparingen dankzij duurzaamheid
In zijn meest recente kwartaalupdate over duurzaamheid heeft SAP aangekondigd dat het bedrijf dankzij zijn duurzame beleid sinds 2008 185 miljoen Euro heeft bespaard. De CO2-voetafdruk is sinds 2007 met een kwart verminderd.

“Uiteraard is het een grote eer dat ons werk op het gebied van duurzaamheid wordt erkend door deze toonaangevende organisaties”, zegt Angélique de Vries, managing director bij SAP Nederland. “Dat we het erg goed doen vergeleken met andere internationale bedrijven geeft ons extra reden om deze principes te blijven hanteren, en onze klanten te helpen hun duurzaamheidsdoelen te bereiken.”

Meer informatie over de duurzame oplossingen van SAP is te vinden op www.sap.com/sustainability. Een complete lijst van vermeldingen staat in het 2010 SAP Sustainability Report op www.sapsustainabilityreport.com/recognition.