>

‘Apps onmisbaar voor bedrijfsleven’

71 procent van bedrijven nog niet klaar voor Bring Your Own Device

‘s-HertogenboschBijna 85 procent van de organisaties is van mening dat het werken vanaf mobile devices grote toegevoegde waarde heeft voor een organisatie. Uit onderzoek van SAP blijkt echter dat 71 procent van de respondenten nog niet klaar is voor mobiel werken. Dat geldt zowel voor de security als de applicaties en infrastructuur.

Steeds meer organisaties verstrekken geen apparatuur meer aan hun medewerkers. In plaats daarvan staan ze toe dat de werknemers hun eigen favoriete device mogen meebrengen, ofwel: Bring Your Own Device (BYOD). De werkgever neemt wel de verantwoordelijkheid op zich omtrent security, connectiviteit en beschikbaarheid.
Volgens bijna 70 procent is dit geen hype, maar de nieuwe werkelijkheid, 20 procent moet dat allemaal nog maar zien. Ondanks het geloof in BYOD blijkt dat 71 procent van de organisaties (nog) niet klaar is voor mobiel werken. Bijna 29 procent is dat wel, 10 procent is bijna zover en 25 procent is ermee bezig.

Mobile devices
De smartphone (iOS, Android, Nokia 71/72) is met bijna 40 procent de meest populaire mobile device; de laptop met Windows wordt door ruim 23 procent gebruikt.
Apple speelt een grote rol als het om mobiel werken gaat: maar liefst 43 procent gebruikt een iPhone (23 procent) of een iPad (20 procent). Apple’s laptop is echter aanmerkelijk minder populair (3 procent).

Bedrijven hebben volgens het onderzoek de meeste interesse in een mobiele oplossing voor urenregistratie (21 procent), gevolgd door goedkeuringen (20 procent) en het raadplegen van de voorraad (15 procent). Tot slot noemen zij het belang van het raadplegen/analyseren van financiële gegevens (BI) via mobile devices (10 procent).

Hybride model
Het IT-landschap is overduidelijk aan het veranderen. Nog maar 36 procent van de organisaties heeft een voorkeur voor native applicaties. Een kwart van de respondenten gebruikt net zo lief apps die van het web gehaald zijn en 22 procent gaat voor een combinatie van de traditionele applicaties met native apps, ofwel het hybride model.

De cloud-gebaseerde mobiele oplossing voor een vaste prijs per maand per gebruiker groeit in belangstelling. Bijna 57 procent geeft weliswaar aan er nog geen gebruik van te maken, maar 26 procent geeft aan het wel van plan te zijn. 18 procent doet dat al.

“Het verbaast mij niet dat veel bedrijven wel het nut van mobile devices zien, maar er nog geen maatregelen voor hebben genomen”, zegt Mark Raben, CTO van SAP in Nederland. “Ook al zijn mobiel werken en mobile devices in brede mate geadopteerd, voor veel organisaties is het een flinke klus om de IT hier goed op af te stemmen. Daarom denk ik dat clouddiensten voor mobiele oplossingen een grote vlucht zullen nemen.”