>

SAP introduceert big data-bundel

Partnerships maken combinatie Hadoop met snelheid van in-memory computing mogelijk

s-Hertogenbosch> – Voorheen werden strategieën op het gebied van datawarehousing gedomineerd door traditionele databases. Door de komst van Apache Hadoop hebben organisaties de beschikking over een efficiënte en betaalbare manier om de al maar stijgende hoeveelheid data op te slaan en te verwerken. Het nadeel van Hadoop is echter dat het voor ondernemingen lastig is om het framework te integreren met hun business analytics-omgevingen en hun verfijnde datawarehousing-omgevingen. SAP introduceert daarom een big data-bundel om Hadoop in zijn real-time datawarehouse-omgeving HANA te integreren. SAP introduceert deze bundel in samenwerking met de partners Cloudera, Hitachi Data Systems, Hortonworks, HP en IBM.

SAP maakt het voor organisaties mogelijk om een uitgebreide datawarehouse-oplossing in te zetten voor het verkrijgen van real-time inzicht in de enorme hoeveelheid aan data die tegenwoordig beschikbaar is in tal van bronsystemen. SAP integreert nu Apache Hadoop, het framework voor gedistribueerde opslag en verwerking van grote dataverzamelingen, in zijn real-time datawarehouse-omgevingen. De oplossing is gebaseerd op het SAP HANA-platform en combineert de SAP Sybase IQ server, SAP Data Integrator software en SAP BusinessObjects Business Intelligence (BI) oplossingen. Hiermee komt het potentieel van Hadoop volledig tot zijn recht en zijn ondernemingen tegelijkertijd in staat om te profiteren van de snelheid van in-memory computing en traditionele databases.

Inmiddels heeft al een aantal organisaties van deze integratie kunnen profiteren. Uit de eerste pilotprojecten is gebleken dat onder andere gebruikers uit de life sciences-markt veel baat hebben bij de integratie, aangezien deze markt beschikt over enorme hoeveelheden aan data die zeer snel moeten worden geanalyseerd. Mitsui Knowledge Industry heeft een real-time analytische database kunnen bouwen, waarbij SAP HANA wordt ingezet voor complexe iteratieve algoritmen voor het uitvoeren van genetische analyses. De gegevens die door SAP HANA worden geanalyseerd, zijn eerst via Apache Hadoop voorbewerkt. De DNA-analyses namen in plaats van vele dagen nu nog slechts enkele minuten in beslag. Een ander pilotproject is uitgevoerd bij comScore. Deze firma verwerkt dagelijks vele terabytes aan data met Hadoop. De resultaten hiervan worden in hun datawarehouse geladen, die is gebaseerd op SAP Sybase IQ. Hierdoor kunnen duizenden comScore-klanten de data nu zelf analyseren dankzij self-service tools.

Snelheid, schaalbaarheid, flexibiliteit en betaalbaarheid zijn onmisbaar om het volledige potentieel uit big data te halen. SAP heeft daarom nu voor de volgende oplossingen gezorgd voor een integratie met Hadoop, zowel in een enkelvoudige bundel als individueel:

  • SAP HANA
  • SAP Sybase IQ (zowel traditionele database als voor datawarehouse-omgevingen), SAP Data Integrator
  • SAP BusinessObjects BI suite

Integreren met Hadoop
SAP klanten kunnen Hadoop op verschillende manieren integreren in hun bestaande BI- en datawarehouse-omgevingen. De integratie kan op maat van hun eisen en wensen worden uitgevoerd. SAP Data Integrator leest de data uit de Hadoop Distributed File Systems (HDFS) of Hive-databases, en laadt deze data zeer snel in SAP HANA of SAP Sybase IQ. BI-gebruikers kunnen hierdoor hun bestaande rapportage- en analytics-tools blijven gebruiken. Daarnaast kunnen organisaties queries verdelen over SAP Sybase IQ- en Hadoop-omgevingen. Eventueel kunnen zij ook MapReduce-taken via een parallelle SAP Sybase IQ-omgeving uitvoeren. Deze functionaliteit is nu standaard beschikbaar. Bovendien kunnen gebruikers van SAP BusinessObjects BI nu heel eenvoudig Hive-omgevingen doorzoeken en analyseren. Hierdoor beschikken business analisten nu zelf over de mogelijkheid om Hadoop-omgevingen te ontsluiten.

SAP partnerships met Hadoop-leveranciers
Om de implementatie te vereenvoudigen van big data-oplossingen die gebruikmaken van het SAP Real-Time Data Platform en Hadoop, werkt SAP samen met een aantal belangrijke partners. Cloudera, Hitachi Data Systems, Hortonworks, HP en IBM zijn belangrijke leveranciers van de datamanagement-software, systemen, diensten en trainingen van Hadoop. Dankzij deze samenwerking maakt SAP het voor organisaties mogelijk om snel big data-solutions in te zetten die in-memory computing combineren met Hadoop.

Over SAP
Als marktleider in bedrijfssoftware helpt SAP (NYSE: SAP) kleine, middelgrote en grote bedrijven met de stroomlijning van hun bedrijfsvoering. De oplossingen van SAP stellen organisaties in staat aanzienlijke efficiencyverbeteringen te bereiken binnen hun toeleveringsketens en bedrijfsprocessen, waardoor ze de concurrentie voor kunnen blijven. Op dit moment gebruiken meer dan 195.000 klanten (inclusief oud-Sybase klanten) software van SAP om winstgevend te opereren en duurzaam te groeien. Meer informatie is beschikbaar op www.sap.com/netherlands.