>

Nieuwe doorbraak voor SAP HANA met Big Data en Spatial Processing

In-memory platform maakt snel ontwikkelen van big data-applicaties mogelijk

’s-HertogenboschBedrijven en organisaties willen een steeds kortere time-to-value. Dat vergt snelle besluitvorming op basis van adequate informatie. SAP speelt op die behoefte in met zijn in-memory platform SAP HANA, dat speciaal is ontwikkeld voor het destilleren van data uit een veelheid van bronbestanden. Het concern heeft SAP service pack 6 (SP6) aangekondigd waarin onder meer de nieuwe SAP HANA smart data acces technology is opgenomen. Organisaties kunnen met deze uitbreiding real-time informatie halen uit een grote verscheidenheid aan dataverzamelingen waaronder Hadoop. Daarnaast zijn zij in staat om data uit geografische systemen (spatial data) in de analyse te integreren. Vooral grote, wijdvertakte organisaties kunnen daarmee tot in detail bepalen welke lokale ontwikkelingen van invloed zijn op de verschillende bedrijfsprocessen.

Met SAP HANA smart data access technology benadert het bedrijf OLTP en OLAP niet langer als twee gescheiden processen. OLTP en OLAP worden binnen SAP HANA als één proces verwerkt, zodat organisaties de mogelijkheid hebben om zeer snel real-time analyse te maken. SAP HANA smart data access technology is SAP’s datavirtualisatie technologie gericht op het uitvoeren van dynamic data queries op uiteenlopende databestanden. Denk hierbij aan relationele en niet-relationele databases zoals Hadoop, SAP Sybase ASE, SAP Sybase IQ, en datawarehouses van derden. Gebruikers zijn hiermee in staat om snel ‘big data-applicaties’ te ontwikkelen, zonder dat daarvoor data uit allerlei bestanden overgeheveld moeten worden.

SAP heeft al aangekondigd dat het SAP HANA-platform op korte termijn wordt uitgebreid met meer mogelijkheden om data uit uiteenlopende geografische informatiesystemen te integreren en verwerken. Met name bedrijven uit de energiesector, met vaak een wijdvertakte infrastructuur, kunnen hiermee veel sneller inspelen op de toenemende variatie in de vraag naar energie.

Uitbreidingen SAP HANA SP6
Belangrijke uitbreiding in SAP HANA SP6 zijn verder:

  • Natural language processing: Door nieuwe text mining-toepassingen komen meer talen in aanmerking voor het analyseren van gesproken tekst, waaronder een eenvoudige variant van het Chinees.
  • Vereenvoudigde voorspellende applicatieontwikkeling: Biedt de mogelijkheid om basisfuncties en voorspellende algoritmes via een model-gedreven benadering te activeren, wat de tijd voor applicatieontwikkeling aanzienlijk versnelt.
  • Geïntegreerde dataverzameling en -modellering: Een uniform datamodel vereenvoudigt het ontwikkelen van applicaties en het verzamelen van data.
  • Uitgebreide dataservices: Een ingebouwde ETL (Extract, Transform, Load) voor snellere en gedegen analyse van de kwaliteit van de opgevraagde data.
  • Uitgebreide mogelijkheden voor disaster recovery: gegarandeerde fail-over voor het verbinden met datacenters op afstand.
  • Embedded interactieve educatie: Gebruikers worden met voorbeelden van vergelijkbare toepassingen uit de praktijk – waaronder datamodellen, voorbeeldcode en –data – interactief steeds meer in het systeem ingevoerd.
  • Open hardware architectuur voor datacenterintegratie: SAP komt op korte termijn met een initiatief om het SAP HANA-platform nog meer open te maken. Hierdoor kunnen organisaties hun bedrijfsgebonden datacenters en netwerk integreren met SAP HANA. In het verlengde daarvan rolt SAP een programma uit voor het certificeren van BI- en ETL-toepassingen van derden.

Over SAP
Als marktleider in bedrijfssoftware helpt SAP (NYSE: SAP) kleine, middelgrote en grote bedrijven met de stroomlijning van hun bedrijfsvoering. De oplossingen van SAP stellen organisaties in staat aanzienlijke efficiencyverbeteringen te bereiken binnen hun toeleveringsketens en bedrijfsprocessen, waardoor ze de concurrentie voor kunnen blijven. Op dit moment gebruiken meer dan 232.000 klanten (inclusief oud-Sybase klanten) software van SAP om winstgevend te opereren en duurzaam te groeien. Meer informatie is beschikbaar op www.sap.com/netherlands.